PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 19 d. 15:07

Turkija kaltina Izraelį siekiu išplėsti karą Gazos Ruože į Libaną

Pasaulis

Turkijos užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas. Scanpix nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


319493

Turkija ketvirtadienį apkaltino Izraelį, kad šis siekia išplėsti karą Gazos Ruože ir į Libaną, o mirtinų sprogimų bangą, nusiritusią per „Hezbollah“ tvirtoves, pavadino keliančia nerimą.

„Eskalavimas regione kelia nerimą“, – per valstybinę televiziją TRT sakė užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas.

„Matome, kad Izraelis žingsnis po žingsnio stiprina savo atakas Libano link“, – kalbėjo jis.

Dėl sprogimų per dvi dienas žuvo 37 žmonės, įskaitant du vaikus, ir buvo sužeista daugiau kaip 3 tūkst. žmonių, rodo Libano sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Izraelis nekomentavo precedento neturinčios operacijos, per kurią prekybos centruose, laidotuvėse ir gatvėse sprogo „Hezbollah“ kovotojų radijo stotelės ir pranešimų gavikliai.

Tačiau Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas, kalbėdamas apie Izraelio sieną su Libanu, trečiadienį sakė: „Svorio centras juda į šiaurę.“

Turkija dėl sprogimų kaltino Izraelį.

„Priėjome tašką, kai Izraelio vykdomos operacijos tampa vis labiau provokuojančios, o Iranas, „Hezbollah“ ir jiems artimi elementai neturi kito pasirinkimo, kaip tik atsakyti“, – sakė H. Fidanas.

„Hezbollah“ yra palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“, kuri nuo spalio 7 dienos kruvino išpuolio prieš Izraelį kariauja Gazos Ruože, sąjungininkė.

Jau beveik metus Izraelis kariniu atžvilgiu daugiausia dėmesio skiria Gazos Ruožui, kurį valdo „Hamas“.

Tačiau žydų valstybės kariai taip pat beveik kasdien dalyvauja susirėmimuose su „Hezbollah“ kovotojais palei savo šiaurinę sieną, per kuriuos šimtai žmonių, daugiausia kovotojų, žuvo Libane, o dešimtys Izraelyje.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį paskambino Libano ministrui pirmininkui Najibui Mikati ir pareiškė užuojautą dėl mirtinų sprogimų bangos.

R. T. Erdoganas griežtai kritikuoja Izraelio puolimą Gazoje.

„Užgrobta izraeliečių ateitis“

H. Fidanas, kuris prieš tapdamas užsienio reikalų ministru vadovavo Turkijos žvalgybos agentūrai, apie masinių sprogdinimų būdą sakė: „Tai yra tai, ką žvalgybos organizacijos naudoja labai dažnai.“

„Tačiau šis atvejis buvo didelio masto“, – pridūrė jis ir įspėjo, kad Izraelio kampanija gali išsiplėsti už viso regiono ribų.

„Nors šiuo metu galvojame apie Libaną, visada yra karo, į kurį gali įsitraukti Jordanija, Egiptas ir visas regionas, rizika, – sakė turkų ministras. – Ar Izraelis nori nuolatinės taikos, ar nori pašalinti viską, ką laiko grėsme, naudodamas klasikinius karo metodus?“

„Šiuo metu fanatiška Izraelio vyriausybė vykdo visų grėsmių šalinimo strategiją, – pridūrė jis. – Tarptautinė sistema turi tai sustabdyti, kol dar nevėlu. Ši beprotybė ne tik kenkia palestiniečiams, bet ir užgrobia izraeliečių ateitį.“

H. Fidanas, intensyviai diplomatinėmis priemonėmis siekiantis paliaubų, trečiadienį Jordanijoje dalyvavo susitikime Gazos Ruožo krizei aptarti.