PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 28 d. 21:45

Turkija diskutuoja dėl milijonų benamių šunų likimo

Pasaulis

Valkataujantis šuo / Freepik

EtapliusŠaltinis: BNS


311685

Turkijos parlamente sekmadienį prasidėjo emocingi debatai dėl įstatymo, kuriuo siekiama atsikratyti milijonų benamių šunų.

Pasak oponentų, priėmus šį įstatymą būtų uždegta žalia šviesa plataus masto gyvūnų eutanazijos kampanijai.

Vyriausybės duomenimis, šalyje yra keturi milijonai benamių šunų, o įstatymu, kuris bus svarstomas kelias dienas, bus leista žudyti sergančius ir agresyvius gyvūnus.

Didžiausia bauda už šunų nepriežiūrą būtų padidinta 30 kartų iki 60 000 lirų (1 655 eurų).

Prieš debatus prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad Turkija susiduria su problema, kuri „kaip nė vienoje kitoje civilizuotoje šalyje“ „auga geometrine progresija“. Vyriausybė ypač nerimauja dėl didėjančio pasiutligės atvejų skaičiaus.

Tačiau pareigūnai neigė, kad nori vykdyti masinę eutanaziją. R. T. Erdoganas sakė, kad žmonės tiesiog nori saugiai vaikščioti gatvėmis.

Gyvūnų teisių grupės paragino surengti masinę sterilizacijos kampaniją, o opozicinės partijos pažadėjo kovoti su įstatymu, net jei jis bus priimtas toks, koks yra dabar.

Stambulą ir kitus didžiuosius miestus kontroliuojanti Respublikonų liaudies partija pareiškė, kad jos merai įstatymo netaikys. Pastarosiomis savaitėmis buvo surengtos demonstracijos, taip pat ir prie parlamento.

Vyriausybė pareiškė, kad merai, atsisakę vykdyti įstatymą, gali būti įkalinti. Ji uždraudė lankytojams patekti į parlamentą, kad būtų išvengta protestų.

Diskusijos priminė apie 1910 metais Osmanų imperijos laikais taikytą priemonę, kai dešimtys tūkstančių benamių šunų buvo nugabenti iš Stambulo į negyvenamą salą Marmuro jūroje.

Šunys iš bado buvo priversti ėsti vieni kitus. Dauguma jų nugaišo.