PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Rugpjūčio 10 d. 12:03

Turistai moka už ekskursijas, kad pamatytų karo siaubą Bučoje

Pasaulis

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr.

Parengta pagal Unian.netŠaltinis: Etaplius.LT


313181

Po pustrečių metų Rusijos vykdomo plataus masto karo turizmas Ukrainoje pamažu atgyja, o ekskursijos į rusų okupantų karo nusikaltimų vietas tapo „dideliu verslu“, rašo „The Times“.

Pasak leidinio, vien tik į Bučą ekskursijas siūlančių įmonių dabar yra gausybė, o savaitės trukmės „karinis turas“ po deokupuotas Ukrainos teritorijas kainuoja beveik 4 tūkst.

Prieš invaziją „Capital Tours“ vadovas Svetas Moisejevas vedė turistus į ekskursijas pėsčiomis po Kijevo Pečorų laurą ir puošnias metro stotis. Tačiau dabar jis ima 166 USD už šešių valandų kelionę po Bučą, Irpinę ir Hostomelį – miestus aplink Kijevą, kuriuos 2022 m. pavasarį okupavo Rusija. Turistams rodomos vietos, kur įsibrovėliai žudė vietinius civilius.

Leidinyje priduriama, kad vasara – pelningas sezonas, nes S. Moisejevas jau surengė 30–40 ekskursijų. Beveik visi jo klientai yra vyrai, kurie keliauja vieni, maždaug pusė atvyksta iš JAV, o kiti – iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Japonijos ir Prancūzijos.

„Tai žmonės, kurie nori pamatyti, kaip atrodo šalis karo sąlygomis“, – sakė jis, rodydamas „The Times“ žurnalistams daugiabutį Kijeve, kurį sausį iš dalies sunaikino Rusijos raketos smūgis.

Tačiau pačiam S. Moisejevui kilo klausimas, kiek etiška yra tragediją komercializuoti. Vis tik vyras stengiasi apie pusę savo uždarbio skirti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Jis taip pat palygino tokias ekskursijas su Aušvicu ir pridūrė, kad tai nusikaltimai, kuriuos turėtų pamatyti visas pasaulis.

Bučos gyventojai dažniausiai sutinka su jo žodžiais, tačiau vis dar yra žmonių, kurie piktinasi tuo, kad pavieniai asmenys pelnosi mieste, kuriame žmonės prarado viską.