Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“
Ne tik sveika, bet ir ypač gardu
Šviežio tuno įtraukimas į maisto racioną gali padėti stiprinti sveikatą. Tunas savyje turi daug jodo, kuris padeda kovoti su lėtiniu nuovargiu ir silpnumu. Be to, jame gausu B grupės vitaminų bei omega 3 ir 6 riebalų rūgščių, mažinančių širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Vis tik, norint išsaugoti šios žuvies ne tik vertingąsias, bet ir skonio savybes, svarbu atsiminti keletą pagrindinių paruošimo taisyklių.
Jeigu vakarienei ruošiatės patiekti tuno kepsnį, pasistenkite jo neperkepti. Tai svarbu, nes perkeptas tunas gali prarasti visą sultingumą ir tapti itin sausas. Idealiu atveju jis turi būti vidutiniškai iškeptas, o tam labiausiai padės gerai įkaitinta keptuvė.
Tuno kepimas neturėtų užimti daug laiko – ant stiprios ugnies pakanka ir 5 min. O jeigu norite įsitikinti, ar tunas iškepė, vadovaukitės šia taisykle: apskrudęs iš išorės, o viduje – rausvas ir sultingas. Tai primena jautienos kepsnio gamybą – ne veltui tunas lyginamas būtent su šia mėsa tiek dėl savo maistingumo, tiek dėl ruošimo ypatybių.
Česnakinis tuno kepsnys
Reikės: 2 tuno filė, 4 sutrintų česnako skiltelių, 2 š. citrinos sulčių, 1 š. alyvuogių aliejaus, pusės a. š. džiovinto čiobrelio, šiek tiek druskos ir pipirų.
Sumaišykite inde česnaką, citrinos sultis, alyvuogių aliejų bei prieskonius. Įtrinkite juos į tuno filė – sandariai ją uždarykite inde arba plastikiniame šaldymo maišelyje ir bent 30 min. palikite šaldytuve marinuotis.
Praėjus 15 min. nusausinkite tuno filė. Tuomet popierinį rankšluostį sušlapinkite aliejumi ir juo patepkite paprastą arba grilio keptuvę. Įkaitinkite ją iki vidutinio karštumo ugnies, atsargiai įdėkite tuną ir abi jo puses apkepinkite po 4 min. arba tol, kol išorė apskrus, bet pats kepsnio vidus dar bus rausvos spalvos.
Citrininis tunas su bulvėmis orkaitėje
Reikės: 2 tuno filė, 4 š. alyvuogių aliejaus, pusės citrinos sulčių, 1 a. š. druskos, pusės a. š. pipirų, pusės a. š. džiovinto raudonėlio, pusės a. š. džiovintų čiobrelių, 200 g raudonųjų bulvyčių, 2 š. tarkuoto parmezano sūrio, papildomos citrinos skiltelės garnyrui.
Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Tuo metu padalykite visus prieskonius ir alyvuogių aliejų į dvi lygias dalis: vieną jų naudosite tunui, o kitą – bulvytėms. Dviejuose indeliuose sumaišykite šiuos prieskonius su aliejumi ir kol kas palikite.
Vieno indelio marinatu išmasažuokite tuno filė, sandariai uždarykite ir leiskite pasimarinuoti šaldytuve bent jau 15 min. Tuo metu dideliame dubenyje sumaišykite bulves su antruoju marinatu. Talpiai išdėliokite jas skardoje su kepimo popieriumi, kadangi vėliau vietos turės likti ir tunui.
Iš pradžių bulves kepkite orkaitėje apie 15 min. Vėliau šalia jų sudėkite tuno filė – per visą skardą ant ingredientų išspauskite citrinos sultis bei tolygiai užberkite parmezano sūrį. Kepkite 6 min., tada iš orkaitės ištraukę skardą apverskite tuno filė ir dar kepkite 6 min.
Vis labiau populiarėjantis tunas taip pat leidžiasi ir eksperimentams virtuvėje. Pavyzdžiui, iš šios šviežios žuvies galima lengvai pasigaminti ir tuno mėsainį. Didesnę šviežio tuno filė supjaustykite smulkiais gabalėliais, pagardinkite česnaku, šlakeliu sojos, šaukštu aliejaus ir mėgstamais prieskoniais. Viską gerai išmaišę suformuokite du paplotėlius ir juos palaikykite šaldiklyje 10 min. Tuomet gerai įkaitintoje keptuvėje apkepkite juos po 2 min. iš abiejų pusių.
Paplotėlius dėkite ant mėsainių bandelių bei patiekite kartu su mėgstamomis daržovėmis. Ypač čia tiktų paprasčiausiai supjaustytas pomidoras, salotos, avokadas bei citrinos sultys.
Skanaus!
Pranešimas spaudai