PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 13 d. 23:33

Konservatorių sąraše L. Kasčiūnas pirmumo balsais lenkia G. Landsbergį

Lietuva

Laurynas Kasčiūnas. ELTA / Julius Kalinskas

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


323628

Pirminiai Seimo rinkimų duomenys rodo, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąraše krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas pirmumo balsais lenkia konservatorių partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį. Nors L. Kasčiūnas tikina, kad tai yra džiugi tendencija, šio rezultato teigia pernelyg nesureikšminantis.

„Čia nėra faktorius, svarbiausia, kaip mes pasirodysime, kaip partija. Čia esminis dalykas. Aišku, džiaugiuosi, kadangi tai yra įvertinimas tam tikras, vis tiek darbas, kurį dariau, išjudindamas kai kuriuos procesus krašto apsaugoje, manau, kad tiesiog atsiliepė visuomenės vertinimui“, – žurnalistams teigė L. Kasčiūnas.

„Tai tikrai, malonu, bet čia tėra smulkmena“, – pridūrė jis.

Tuo metu G. Landsbergis nenorėjo komentuoti TS-LKD pirmumo balsų pasiskirstymo.

„Mes pakalbėsime apie tai tada, kai bus suskaičiuoti visi rezultatai“, – tepasakė konservatorių pirmininkas.

Šiuo metu Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys rodo, kad L. Kasčiūnas yra surinkęs 9410 pirmumo balsus, o G. Landsbergis – 7227.

Sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Išankstiniame balsavime dalyvavo 11,75 proc. piliečių, o rinkimų dieną balsavo 40,31 proc.

Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.

Dėl 141 Seimo nario mandato rungiasi 14 partijų ir viena koalicija. 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose. Jeigu nė vienas kandidatas nesurinks penktadalio visų vienmandatės apygardos rinkėjų balsų, spalio 27 d. bus rengiamas antrasis Seimo rinkimų turas.

Dar 70 atstovų parlamente piliečiai išrenka pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje. Politinės jėgos gaus mandatus, jeigu surenka ne mažiau kaip 5 proc. balsų. Tiesa, koalicijoms ši kartelė siekia 7 proc. – mažiausiai tiek balsų, kad gautų vietų Seime, turės surinkti Taikos koalicija bei jungtinį sąrašą sudarę „valstiečiai“.