REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2023 m. Kovo 26 d. 11:32

Trys lengvi paukštienos receptai

Lietuva

Freepik nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


262514

Vištiena yra itin universali mėsa, nusipirkus vieną paukštį, iš jo galima pagaminti daugybę patiekalų: nuo sriubos, kepsnelių iki sumuštinių ar troškinio. Be to, vištieną lengva paruošti, skirtingi prieskoniai ir marinatai ją gali atskleisti vis kitaip.

Vištiena yra labiausiai paplitusi naminių paukščių rūšis. Skaičiuojama, kad jų pasaulyje yra daugiau nei bet kurių kitų paukščių ir net… žmonių.

Nors esame pratę prie rudos ar baltos spalvos vištos kiaušinių, tačiau natūraliai jų būna įvairesnių, pavyzdžiui, žalsvų, melsvų ar rožinių. Tačiau lukšto spalva neturi įtakos kiaušinio maistinei vertei ar skoniui, ji priklauso nuo paukščio veislės.

Įprastai vištų kiaušiniai sveria apie 50–70 gramų. Tačiau Gineso rekordų knygoje užfiksuotas didžiausio vištos padėto kiaušinio svoris siekia net 454 gramus. Šis kiaušinis JAV buvo padėtas daugiau nei prieš 60 metų.

Nors yra griežtai rekomenduojama nevalgyti termiškai neapdorotų kiaušinių dėl rizikos susirgti salmonelioze, viena išimtis yra. Žalius putpelių kiaušinius valgyti saugu, nes šių paukščių vidinė temperatūra yra aukšta. Be to, jų kiaušinius galima valgyti su visu lukštu, kuriame gausu kalcio, vitaminų A ir D.

freepik nuotr.

Vištienos ir perlinių kruopų maltinukai

Reikės:

  • 400 g smulkintos vištienos
  • 150 g virtų perlinių kruopų
  • 1 sutarkuotos morkos
  • 1 smulkiai supjaustyto svogūno
  • 1 kiaušinio
  • Druskos, pipirų, smulkintų krapų
  • Aliejaus kepimui
  • Grietinėlės (nebūtina)

Gaminimas:

Dubenyje sumaišykite visus ingredientus ir iš jų formuokite norimo dydžio kukulius. Juos dėkite į vidutiniškai įkaitintą keptuvę, šiek tiek suplokite ir kepkite iš abiejų pusių maždaug po 5 minutes. Jei norite, maltinukus galite aplieti riebia grietinėle ir dar kelias minutes patroškinti uždengtoje keptuvėje. Tiekite su bulvių koše ir šviežiomis daržovėmis.

Antienos salotos su šilauogėmis

Reikės:

  • 2 antienos krūtinėlių su oda
  • 400 g salotų mišinio
  • 1 puodelio šviežių šilauogių
  • 1/2 puodelio smulkintų migdolų
  • 1/4 puodelio trupinto ožkos sūrio
  • 1/4 puodelio balzamiko acto

Gaminimas:

Anties krūtinėlę įtrinkite druska ir pipirais. Įkaitinkite keptuvę ir joje kepkite antieną oda žemyn apie 4–5 minutes, kol oda taps auksinė ir traški. Tuomet mėsą apverskite ir kepkite dar 3–4 minutes. Tada antieną išimkite iš keptuvės ir kelioms minutėms atidėkite į šalį. Dideliame dubenyje sumaišykite salotų mišinį, šilauoges, pjaustytus migdolus ir trupintą ožkos sūrį. Apšlakstykite salotas balzamiko užpilu ir sumaišykite. Tuomet plonai supjaustykite antieną ir jos gabaliukus sudėkite į salotas.

Kalakutienos troškinys

Reikės:

  • 450 g virtos ir susmulkintos kalakutienos filė
  • 1 smulkiai supjaustyto svogūno
  • 2 griežinėliais supjaustytų morkų
  • 2 susmulkintų česnako skiltelių
  • 2 šaukštų miltų
  • 2 puodelių sultinio
  • 2 šaukštelių džiovintų čiobrelių
  • 1 šaukštelio džiovintų rozmarinų
  • 1 lauro lapo
  • Kelių saujų šaldytų žirnelių
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepimui

Gaminimas:

Dideliame ketaus puode įkaitinkite aliejų ir į jį suberkite svogūną bei morką. Kepkite apie 5 minutes, kol daržovės suminkštės, o tada suberkite smulkintą česnaką, jį pakepinkite dar minutę. Tuomet suberkite miltus, juos išmaišykite ir viską kartu kepkite 1–2 minutes. Po to, į puodą lėtai supilkite sultinį, išmaišykite.

Sudėkite virtą kalakutieną, prieskonius, leiskite troškiniui užvirti, o tada sumažinkite kaitrą. Troškinkite apie 30 minučių, tada suberkite šaldytus žirnelius, viską pavirkite dar 5 minutes ir tiekite.

Pranešimas spaudai



REDAKCIJA REKOMENDUOJA