PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 20 d. 14:35

Troškūnuose pašventintas ukrainiečio partizano Ivano Resekovskio kapas

Anykščiai

Rūtos Neniškienės nuotr.

Rūta NeniškienėŠaltinis: Anykščių rajono savivaldybės nuotr.


301749

Gegužės 17 dieną Troškūnuose vyko Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės diena. Šventės metu Troškūnų miesto kapinėse pašventintas Ivano Resekovskio, prisijungusio prie Šarūno rinktinės kovotojų ir 1944 m. žuvusio kartu su lietuviais, kapas.

Šventinimo ceremoniją atliko Konstantinopolio patriarchato Lietuvoje archikunigas Vitalijus Mockus, renginyje dalyvavo Ukrainos ambasadoriaus patarėjas Viktor Hamockij, Anykščių krašto garbės ambasadorius Ukrainai Virginijus Strolia, Anykščių rajono savivaldybės vicemeras Dainius Žiogelis, mero patarėja Rūta Neniškienė.

Pokario partizanų garbei šventines salves leido KASP Vyčio apygardos 5-osios rinktinės 505 pėstininkų kuopos kariai. Taip pat į renginį atvyko Lietuvos šaulių sąjungos atstovai, Utenos apskrities šaulių 9-oji rinktinė, Anykščių Dariaus ir Girėno 1-oji kuopa, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos atstovai, A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus darbuotojai, ukrainiečiai mokiniai ir mokytojai.

Renginio pradžioje pašventintas Ivano Resekovskio kapas. 1940 metais jis kartu su sovietų kariuomene buvo atsiųstas į Lietuvą, 1941 m. pateko į vokiečių nelaisvę. Vokiečių atiduotas ūkininkams į Traupį, su ūkininko sūnumi 1944 m. patraukė į miškus, prisijungė prie Šarūno rinktinės. 1946 m. partizanus išdavė, nužudė ir palaidojo už kapinių tvoros Troškūnuose. Po Nepriklausomybės atrasta kovotojų laidojimo vieta, pastatyti paminklai.

Ivano Resekovskio ir visų žuvusių bei palaidotų Troškūnuose kovotojų už laisvę garbei Anykščiuose gyvenantis ukrainiečių jaunimas atliko poetinę kompoziciją, skambėjo Ukrainiečių pasipriešinimo armijos (UPA) himnas „Oi u luzy červona kalyna“, politinių kalinių ir tremtinių daina „Aš verkiau parimus“, kurią atliko Troškūnų Kazio Inčiūros gimnazijos folkloro ansamblis „Malmažėlė“. Legendinis partizanas Jonas Kadžionis padeklamavo politinės kalinės ir tremtinės Silvijos Simanovienės eilių.

Ukrainos ambasados atstovas V. Hamockij išreiškė nuoširdžią pagarbą lietuviams dėl trijų dalykų: patriotizmo, istorinių žinių ir solidarumo su Ukraina.

Vėliau svečiai buvo pakviesti į Troškūnų girininkiją, kur apžiūrėjo gyvūnų kampelį, susipažino su karių ginkluote, vaišinosi kareiviška koše.