Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
8photo nuotr.
Jurgita KastėnėŠaltinis: Etaplius.lt
Įpusėjus vasarai, mėgaujamės šio sezono gėrybėmis – įvairiausiomis šviežiomis daržovėmis ir uogomis. Bet kartais nutinka taip, kad šviežios braškės ar šilauogės ima ir sugenda, net nespėjus jų paskanauti. Kaip galima to išvengti?
Acto ir vandens tirpalas
Paprastas baltojo acto ir vandens tirpalas naikina bakterijas ir pelėsių sporas, o tai padeda uogoms ilgiau išlikti šviežioms.
Toks metodas gali padėti prailginti uogų šviežumą keliomis dienomis, o kartais net ir savaitėmis. Actas pašalina bet kokį pelėsį ir bakterijas, todėl galėsite mėgautis šviežiomis uogomis, nesibaimindami, kad jos greitai suges.
Kaip reikia paruošti acto ir vandens tirpalą?
676.jpg
Alternatyvūs metodai
Galima išbandyti kitą, alternatyvų būdą, kuris padės išnaikinti bakterijas ir pelėsių sporas – tai greita karšto vandens vonia. Maždaug 30 sek. panardinkite uogas į 50–60 laipsnių vandenį. Tuomet gerai išdžiovinkite ir laikykite taip pat, kaip po plovimo acto tirpalu.
Pati paprasčiausia taisyklė – neplauti uogų, kol neketinate jų valgyti. Sezoninės uogos yra linkusios greitai pelyti, tad jų saugojimas nuo drėgmės gali prailginti galiojimo laiką.
Įsigijus maišelį uogų, būtinai peržiūrėkite, ar ant nė vienos iš jų nėra pelėsio. Jeigu randate, pažeistas uogas būtinai pašalinkite arba nupjaukite sugedusią dalį.
Paskutinė taisyklė – perdėkite uogas į kuo didesnį indą, išklotą popieriniu rankšluosčiu, uždenkite dangčiu ir padėkite į šaldytuvą.
„Etaplius“ informacija