PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 9 d. 13:06

Tris dienas vyks išankstiniai Seimo rinkimai Ukmergėje

Ukmergė

EtapliusŠaltinis: Ukmergės rajono savivaldybė


322898

Spalio 8-ąją, prasidėjo išankstiniai Lietuvos Respublikos Seimo rinkimai, kurie vyks tris dienas. Ukmergėje iš anksto atiduoti balsą už norimą partiją ir kandidatus galima Ukmergės rajono savivaldybės administracijos (Kęstučio a. 3) ir Tolerancijos centro (Vasario 16-osios g. 11) pastatuose.

Išankstiniai Seimo rinkimai vyks spalio 8–10 dienomis nuo 7 iki 20 val. Šiomis dienomis galima balsuoti bet kurioje savivaldybėje, nepriklausomai nuo to, kur gyventojas deklaravęs gyvenamąją vietą.

Pirmąją išankstinio balsavimo dieną iki 16 valandos, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, Ukmergėje buvo balsavę daugiau nei 490 rinkėjų.

Į balsavimo vietas dėl pagrįstų priežasčių negalintiems atvykti rinkėjams bus sudaromos sąlygos balsuoti jų buvimo vietose.

Spalio 9–11 d. bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose.

Spalio 11–12 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali rinkėjai su negalia, juos namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės ir rinkosi daugiau nei 70 metų sulaukę.

Pagrindinė Seimo rinkimų diena yra spalio 13-oji, sekmadienis. Rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro.

VRK primena, kad kitaip nei ankstesniuose šiais metais vykusiuose rinkimuose, Seimo rinkimų metu, sekmadienį, balsuoti bus galima tik savo rinkimų apygardos rinkimų apylinkėse. Taip yra dėl to, kad pusė Seimo narių yra renkama vienmandatėse rinkimų apygardose ir kiekvienos iš 71 vienmandatės rinkimų apygardos biuleteniai bus skirtingi ir rinkėjai turi teisę balsuoti tik už tos vienmandatės rinkimų apygardos, kurioje yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, kandidatus.

Kadangi rinkėjų sąrašas yra sudaromas remiantis Lietuvos gyventojų registro duomenimis, rinkėjai jame priskiriami konkrečiai rinkimų apygardai pagal jų deklaruotą gyvenamąją vietą. Iki šiol vykusiuose Seimo rinkimuose Ukmergės rajono rinkėjai buvo priskirti Ukmergės rinkimų apygardai. Šiuose rinkimuose Ukmergės rajonas priskirtas dviem rinkimų apygardoms – Deltuvos pietinei ir Deltuvos šiaurinei.

Deltuvos pietinę apygardą sudaro 42 apylinkės, iš jų devyniolika – Anykščių, Maironio, J.Basanavičiaus, Kęstučio, Kauno, Smėlių, Krekšlių, Linų, Pivonijos, Pašilės, Deltuvos, Dainavos, Lyduokių, Pabaisko, Šešuolių, Antakalnio, Krikštėnų, Veprių ir Želvos yra Ukmergės rajone, likusios Širvintų rajone.

Deltuvos šiaurinei apygardai priskirta 50 apylinkių, esančių trijuose rajonuose – Anykščių (35 apylinkės), Panevėžio (9 apylinkės) ir Ukmergės (6 apylinkės). Tai – Siesikų, Taujėnų, Vidiškių, Rečionių, Laičių ir Žemaitkiemio.

Kadangi Ukmergės rinkėjai priklauso skirtingoms rinkimų apygardoms, jie vienmandatėje apygardoje balsuos už skirtingus kandidatus į Seimo narius.

Priminsime, kad Deltuvos pietinėje apygardoje rinkimuose kandidatuoja 10 politikų, Deltuvos šiaurinėje apygardoje – devyni.

Seimo rinkimuose balsuojantys rinkėjai gaus du biuletenius. Viename jų bus surašytos vienmandatėje rinkimų apygardoje keliamų kandidatų pavardės, čia reikės pasirinkti tik vieną kandidatą. Antrajame – daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenyje bus išvardinti visi 15 šiuose rinkimuose dalyvaujantys kandidatų sąrašai.

Šiuose Seimo rinkimuose kandidatų sąrašus kelia 14 politinių partijų ir 1 koalicija. Daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenyje kandidatų sąrašai išdėstyti pagal jiems burtais suteiktus rinkimų numerius.

Biuletenyje nurodomas politinės partijos ar koalicijos pavadinimas, logotipas ir pirmuoju kandidatų sąraše įrašyto kandidato vardas ir pavardė.

VRK primena, kokia tvarka žymėti rinkimų biuletenį. Pirmiausia biuletenyje rinkėjas turėtų pasirinkti vieną kandidatų sąrašą ir pažymėti greta sąrašo pavadinimo esantį skrituliuką. Taip jis nusprendžia, kurio kandidatų sąrašo atstovus norėtų matyti Seime.

To paties biuletenio apačioje bus penki langeliai. Juose rinkėjas turi teisę reitinguoti to kandidatų sąrašo, kurį jau pažymėjo, kandidatus.

Reitinguoti kandidatus galima, tačiau nėra privaloma. Jeigu biuletenyje pažymėjote tik kandidatų sąrašą, tačiau reitingavimo langelius palikote tuščius, toks biuletenis vis tiek bus laikomas galiojančiu. Reitinguodami konkrečius kandidatus rinkėjai suteikia jiems didesnę galimybę būti išrinktiems į Seimą.

Tokiu atveju, jei rinkėjas pasinaudoja teise reitinguoti, į penkis langelius gali įrašyti penkis skirtingus numerius iš tos politinės partijos arba koalicijos kandidatų sąrašo, kurį jau pasirinko. Pirmumo balsus galima skirti ir mažiau nei penkiems kandidatams.

Visų kandidatų sąrašus su kandidatų numeriais bus galima rasti kiekvienoje balsavimo kabinoje. Reitinguodamas 5 pasirinktus kandidatus, rinkėjas jiems suteikia pirmumo balsų. Vienas įrašytas kandidato numeris yra lygus vienam pirmumo balsui. Kandidatų numeriai į langelius gali būti įrašomi bet kokiu eiliškumu. Jei to paties kandidato numerį rinkėjas įrašys į keletą langelių, bus įskaitytas tik vienas pirmumo balsas.

VRK taip pat primena, kad svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra asmens tapatybės dokumentas: pasas arba asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti Lietuvos Respublikoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan.

Pagrindiniai Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną. Pakartotinis išankstinis balsavimas vyks spalio 22–24 dienomis. O pagrindinė pakartotinio balsavimo diena – spalio 27 dieną.