PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 26 d. 20:36

Tremtinių chorų festivalyje paminėtos 35-osios Baltijos kelio ir 85-osios Molotovo-Ribentropo pakto metinės

Marijampolė

Žanetos Jakubauskaitės nuotr.

Žaneta JakubauskaitėŠaltinis: mmm.lt


315505

Rugpjūčio 23-ioji Lietuvoje yra ypatinga diena, kai istorija susilieja su dabartimi, o žmonių širdyse atgyja praeities įvykiai, formavę tautos tapatybę. Šiemet, minint 35-ąsias Baltijos kelio ir 85-ąsias Molotovo-Ribentropo pakto metines, Lietuva vėl prisiminė savo kovą už laisvę ir teisingumą. Visoje Lietuvoje ir, žinoma, Marijampolėje vykusiuose renginiuose susibūrė ne tik dalyviai, bet ir prisiminimai, kurie dar kartą priminė apie vienybę ir nepalaužiamą tautos dvasią. Tremtinių chorų balsai ir žingsniai miestų gatvėse tapo ne tik pagerbimo, bet ir gyvosios istorijos liudijimu, nešančiu svarbią žinią ateities kartoms.

„Amžininkai sutartinai teigia, kad ši akcija buvo nuoširdžiausias dvasinio pakilimo lūžis Atgimimo laikmečiu. Ji simbolizavo aukos praradimus, pasiaukojimą, kovą, ryžtą, viltį, laisvės siekį, dvasios stiprybę, buvimą kartu ir begalinę meilę Lietuvai. Kiek daug visko buvo patirta, kiek kentėta, bet visa tai buvo atlaikyta“, – teigia etninės kultūros puoselėtoja Loreta Mukaitė-Sungailienė.

,,Čia, tarp tautinių kostiumų, vėliavų ir ąžuolų, šalia Vytauto Didžiojo, kuris iš viršaus stebi, kaip šiandien kuriame Lietuvą, kaip joje gyvename, norisi palinkėti mums visiems vienybės ir Baltijos kelio jausmo. Kad susitartume ir būtume vieningi nepaisant mūsų pažiūrų, lyčių ar gyvenimo patirčių – ar gyvename mieste, ar kaime. Svarbiausiais valstybės momentais turime būti tokie pat vieningi ir drąsūs, kaip ir buvome reikšmingiausiomis akimirkomis istorijoje. Nuo kiekvieno mūsų indėlio – darbo, gerumo, noro tartis ir susitarti – priklauso, kokia bus Lietuva. Pasistenkime, kad mūsų šalis būtų tokia, kad nebūtų gėda nei mums patiems, nei Vytautui Didžiajam, kuris stebi mus iš viršaus ir kuris kūrė Lietuvą praėjusiais laikais“, – sakė Marijampolės savivaldybės meras Povilas Isoda.

Renginyje buvo atgaivinta atmintis apie skaudų kelią į laisvę, prisimintos stalinizmo ir nacizmo aukos, visi, žuvusieji kovojant už nepriklausomybę. Tylos minute pagerbta jų atminimo šviesa, o atminties ir pagarbos gėlės, tarsi tylūs liudytojai, buvo padėtos prie Kančių koplytėlės, Tauro apygardos partizanų paminklo ir Ramybės lauko, kur ilsisi kovotojų vėlės.

Tradiciniame tremtinių chorų festivalyje šiemet dainomis meilę Lietuvai apjungė tremtinių ir politinių kalinių chorai iš Kauno, Panevėžio ir Marijampolės.