REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 24 d. 09:29

Trankūs grupių „Gėda“ ir „Egomašina“ pasirodymai užbaigs Jaunimo muzikos festivalį „Šiauliai gyvai 2024“

Lietuva

Fot. Edvardas Tamošiūnas, Fotografijos muziejaus archyvas

Šiauliai gyvaiŠaltinis: Etaplius.LT


306190

Visą birželį į veiklas kvietęs Jaunimo muzikos festivalis „Šiauliai gyvai 2024“ pasiekė finišo tiesiąją. Birželio 25 d., antradienį, 13 val. Fotografijos muziejuje įvyks kūrybines-edukacines dirbtuves su kompozitoriumi Remigijumi Rančiu, o kitą dieną – birželio 26 d. 18 val. – festivalį Šiaulių amfiteatre užbaigs trankus grupių „Gėda“ ir „Egomašina“ koncertas. Renginiai nemokami.

Jaunimo muzikos festivalis „Šiauliai gyvai“ siekia prisidėti prie jaunųjų atlikėjų ir muzikantų tobulėjimo, bendradarbiavimo, kūrybinių ir asmeninių kompetecių augimo. Tam organizuojamos kūrybinės-edukacinės dirbtuvės – susitikimai su muzikos profesionalais. Pagrindinio festivalio partnerio – Fotografijos muziejaus – erdvėse birželio 25 d. su auditorija bendraus kompozitorius, prodiuseris Remigijus Rančys.

Kūrybinėse-edukacinėse dirbtuvėse „Remio Rančio kūrybos receptai“ kompozitorius pasidalins patirtimi apie muzikavimą su kitais, papasakos apie savo kūrybos receptus, kurie padeda konvertuoti kasdienybę į muzikinius kūrinius. Yra daugybė muzikantų, kurie džiazo muzikos kalbą naudoja savo meistriškumui pademonstruoti. Muzikantų, kurie kiekviename žingsnyje ieško naujų priemonių šokiruoti, nustebinti. Bet vos keletas asmenybių, kūrėjų džiazo kalbą naudoja kaip priemonę minusą paversti pliusu, priemonę pakeisti daiktų ir reiškinių krūvį. Toks yra Remis Rančys. Muzikantas, kokių reta. Saksofonininkas, multiinstrumentininkas, kurio ego grojant nešaukia „pažiūrėkite į mane!“, – apie R. Rančį atsiliepia dainų autorius ir atlikėjas, kompozitorius Domantas Razauskas. Į kūrybines-edukacines dirbtuves būtina išankstinė registracija – https://i.fotomuziejus.lt/DTVBI

Vakare 18 val. Šiaulių amfiteatre šiauliečiai ir miesto svečiai išgirs grupes „Gėda“ ir „Egomašina“. Koncertas bus tiesiogiai transliuojamas „Šiauliai gyvai“ YouTube ir Facebook paskyrose – https://youtube.com/live/SgaKGy1T9UQ. Koncerto vedėjai – Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai Severinas Norgaila ir Aidas Matutis.

Grupė GĖDA – agresyvaus alternatyvaus roko trio, kilęs iš Utenos, susikūręs dar mokykloje, 2018 m. Praėjusiais metais kito grupės sudėtis ir pavadinimas. Šiauliuose scenoje pasirodys: Martinas Clarke (vokalas, elektrinė gitara), Ernestas Maknys (būgnai), Edvinas Kairionis (bosinė gitara).

GĖDAI būdingas aštrus vokalas, rėkiančios gitaros ir stiprūs būgnai, tekstuose atsispindi kasdienybėje slypinti neteisybė ir nuobodulys. Muzikos garsuose meilė bei agresija susijungia į vieną ir tą patį. 2023 m. vasaros pabaigoje grupė į viešumą išleido savo pirmąjį trumpametražį albumą – EP „Gėda”.

Grupė jau yra dalyvavusi Jaunimo muzikos festivalyje „Šiauliai gyvai“ ir sena sudėtimi grojo ant Fotografijos muziejaus stogo. Koncertas Šiaulių amfiteatre – puiki proga išgirsti atsinaujinusią grupę, kuri taip pat žada pagroti kelias dainas, dar neišleistas muzikos platformose.

Šiųmetį Jaunimo muzikos festivalį „Šiauliai gyvai“ pabaigs grupė „Egomašina“. Grupė Šiauliuose koncertuos pirmą kartą, todėl nekantrauja pasirodyti čia ir susitikti su šiauliečiais. Šiaulių amfiteatre skambės naujo albumo „Nejuokinga dainos ir senesni grupės hitai.

Dar besivažinėdami BMX dviračiais gimtojoje Klaipėdoje, grupės „Egomašina“ vaikinai susidomėjo ekstermalaus sporto filmuose skambančia muzika, o 2018-aisiais nusprendė ir patys pradėti groti. Netikėtai atsidūrę didžiausio šalies gitarinio festivalio scenoje, vaikinai nebesižvalgė atgal. Kaip jie patys dainuoja viename pirmųjų savo singlų: „Rieda, rieda, rieda, rieda, rieda, rieda, rieda, rieda, rieda, nesustoja!“.

Susitelkusi į emocijas ir pankišką energiją, nevengdama rupaus skambesio, pašalinių garsų ar net klaidų, grupė įrašė ir išleido albumus: „Id“, „Spąstai“, „Ataka“, „Nejuokinga“, išbandė įvairaus kalibro scenas ir net keletą kartų buvo nominuoti nacionaliniuose muzikos apdovanojimuose. Ar važiuoti, ar groti, vaikinai sako, kad jausmas panašus: „parodai, ką išmokai, visiems smagu, visi šoka, tusina, šaukia.

Renginiai nemokami. Renginiuose bus fotografuojama ir filmuojama.

Organizatorius – VšĮ „Sielai“. Partneriai: Fotografijos muziejus, Šiaulių „Aušros“ muziejus. Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė. Informacinis parneris – LRT. Festivalio draugai: UAB „Lasegra“, GRAVIRUOTI.LT, MV GROUP, UAB „Rūta“, UAB „Saulės dukros“, COFFAS, garsas-lt.lt, Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Koncertų salė „Saulė“, Šiaulių menų mokykla, Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija, Odė bijūnams, Šiaulių naktys. Saugumu rūpinasi: ERGO, Ekskomisarų biuras.


Foto galerija:

Grupė „Egomašina“
Grupė „Gėda“



REDAKCIJA REKOMENDUOJA