PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Namai2020 m. Balandžio 12 d. 10:08

Tradicinės Velykos su saldžiąja pynute ir Velykų boba

Vilnius

Pynutė © www.needpix.com

Reporteris AgnėŠaltinis: Etaplius.lt


124009

Jau šį savaitgalį švęsime Velykas, kurios tiesiog neįsivaizduojamos be įvairiaspalvių margučių, stipriausio kiaušinio paieškų bei ridenimo varžybų. Žymiai rečiau gyventojai prisimena, kad šiai pavasariškai šventei būdavo ruošiamasi ir kepant tradicinius Velykų pyragus. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič siūlo atsigręžti į lietuviškas tradicijas ir šioms Velykoms pasigaminti saldžią pynutę bei Velykų boba vadinamą pyragą.

Tradicijomis kvepianti Velykų boba

Pasak istorikų, Velykų bobos receptų galima aptikti dar XIX amžiaus ir senesniuose šaltiniuose. Tačiau tikrieji receptai yra perduodami iš lūpų į lūpas: tikėtina, kad paklausę senolių apie šį pyragą, sulauktumėte ne tik recepto, bet ir naudingų patarimų bei kulinarinių paslapčių. Jei recepto nežinote, N. Juchnevič siūlo išbandyti būtent šį Velykų bobos receptą, kuris tikrai nenuvils susirinkusių svečių.

„Į dubenį įdėkite 150 g sviesto, 90 g cukraus bei žiupsnelį druskos ir viską gerai išplakite. Tuomet įpilkite 230 ml šilto pieno ir dar kartą gerai išmaišykite. Kai nuo karšto pieno sviestas ištirps ir susidarys vientisa masė, įmuškite 3 kambario temperatūros kiaušinius. Mediniu šaukštu maišykite masę bei po truputį suberkite 540 g miltų ir 20 g sausų mielių. Jeigu norite dar labiau paskaninti pyragą, į tešlą įmaišykite ir 40 g razinų. Kekso formą ištepkite sviestu, pabarstykite sezamų sėklomis ir supilkite tešlą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir pyragą kepkite 40 minučių. Ar pyragas jau iškepęs, sužinosite įbedę medinį pagaliuką – jei pagaliukas sausas, tuomet pyragas jau tikrai iškepęs“, – receptu dalijasi pašnekovė.

Saldi pynutė su traškia migdolų plutele

Visuomet malonu ant stalo padėti savo paties iškeptą pyragą, tačiau dauguma prisibijo gaminti su mielėmis, nes jos gali neiškilti. N. Juchnevič pataria pamiršti nerimą ir pasigaminti tikrai nesudėtingą Velykų pynutę.

„Į dubenį įpilkite 30 ml šilto vandens, įberkite 7 g sausų mielių ir gerai išmaišykite. Tuomet į dubenį supilkite 230 ml pieno, įberkite 60 g cukraus, žiupsnelį druskos ir įmuškite 3 kiaušinius. Tešlą išmaišykite iki vientisos masės ir po truputį suberkite 400 g miltų. Tešlą siūlau pagardinti razinomis arba džiovintomis spanguolėmis. Stalviršį, ant kurio minkysite tešlą, gausiai apibarstykite miltais. Tešlą minkykite apie 6–8 minutes arba kol ji taps elastinga ir minkšta. Tuomet dubenį ištepkite aliejumi, sudėkite išminkytą tešlą ir sandariai uždenkite maistine plėvele. Šiltoje vietoje tešlą kildinkite 1 valandą. Kai tešla jau pakils, padalinkite ją į 3 dalis ir iškočiokite pailgus ritinius. Tada lengvai pabarstykite stalviršį miltais, sudėkite ritinius vieną šalia kito ir supinkite juos į kasytę. Pynutės viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite skaldytais migdolais. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25–30 minučių“, – sako kulinarė.

Alfa.lt

alfalt-logo-skaidrus.png