PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Birželio 26 d. 19:25

To dar nebuvo: Lietuvos miškai jau kelias savaites geltonuoja nuo voveraičių

Lietuva

Arvydas JockusŠaltinis: ALFA.LT


306652

Įprasta, kad populiariausi vasaros grybai Lietuvoje pasirodo prieš pat Jonines ar iškart po jų, bet šiemet viskas kitaip.

Ankstyvas pavasaris, šiltas ir drėgnas oras lėmė, kad pirmosios voveraitės miškuose pasirodė gegužės pabaigoje ir nuo tada jau jų vis daugėja.

Šiuo metu grybų surinkimo punktai Dzūkijoje dirba visu pajėgumu. Turtingiausiame grybų Lietuvos regione kasdien surenkama po kelias tonas lietuvių pamėgtų grybų.

Pirmosios voveraitės prieš pat Jonines pasirodė ir didžiųjų prekybos tinklų lentynose.

Lietuvos fenomenas

Dažniausiai pirmosios voveraitės Lietuvoje išdygsta prieš Joninių šventes ar po jų. „Šiemet (voveraičių sezonas – red.) prasidėjo trimis savaitėmis anksčiau. Pirmąsias voveraites pamatėme gegužės pabaigoje–birželio pradžioje. Tai tikrai fenomenas Lietuvoje“, – stebėjosi Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas, bendrovės „Vipreka“ vadovas Virginijus Varanavičius.

Pasak jo, dabar voveraičių derlius renkamas visu pajėgumu, nes oro sąlygos grybams augti labai palankios. „Tpfu tfpu tpfu, drėgmės užtenka, tai voveraičių miške tikrai yra, o kitų grybų vienas kitas“, – Alfa.lt sakė V. Varanavičius.

Voveraitėms anksti išdygti padėjo labai ankstyvas pavasaris, daug anksčiau sužydėjo ir liepos. „Keista, kad per Jonines liepos jau būtų baigusios žydėti, – stebėjosi Dzūkijos verslininkas. – Drėgmės buvo pakankamai. Grybiena pradėjo formuotis gana anksti ir pradėjo dygti voveraitės.“

Vis dėlto grybus superkančios įmonės vadovas tramdo džiaugsmą – esą visas sezonas dar prieš akis. Esant normalioms sąlygoms, grybų sezonas Lietuvoje baigiasi rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje.

„Bet kadangi šiemet viskas prasidėjo anksčiau, sezonas priklausys nuo gamtos sąlygų. Visuotinis atšilimas, tai visko gali būti. Svarbiausia drėgmė. Jeigu drėgmės bus, augs ir grybai“, – teigė jis.

Rudeniniai grybai Lietuvoje dažniausiai pasirodo po Žolinės, rugpjūčio 15–20 d.

„Neaišku, koks bus ruduo. Štai šią savaitę Dzūkijoje, prognozuojama, oro temperatūra pakils iki 30 laipsnių karščio ir daugiau. Jeigu toks oras išsilaikys porą savaičių, vėl viskas išdžius, – atsargiai kalbėjo V. Varanavičius. – Šiais laikais niekuo negali būti tikras, bet dabar viskas gerai.“

Pasak verslininko, šiuo metu visos Varėnos rajono grybų supirkimo įmonės kasdien surenka apie 7–8 tonas voveraičių.

Ilgąjį Joninių savaitgalį šios įmonės grybus Dzūkijoje supirkinėjo po 5 eurus už kilogramą.

Grybų supirktuvių kainų nereikėtų painioti su turguose stiklainiais parduodamais grybais. Skaičiuojama, kad 1 kg vidutinio drėgnumo ir svorio voveraičių telpa į 1,8 litro indą. Taigi, jeigu perkate 1 litrą voveraičių turguje už 5 eurus, tikroji jų kaina yra 9 Eur už kg.

„Voveraitės gausiai auga ir Lenkijoje, todėl kainos pradeda kristi“, – pastebėjo V. Varanavičius.

Ryškus kontrastas

Šių metų grybų sezono nė lyginti negalima su praėjusių metų vasara, kai supirkėjai iki Joninių voveraičių dar net nebuvo sulaukę.

Suradę vieną kitą grybą žmonės tuo metu skubėjo brangiai parduoti turguje ar pakelėje, kur už juos prašė kone trigubai aukštesnės kainos nei įprasta šiuo metų laiku.

Supirkėjai įtarė, kad prekybos centruose parduodamos voveraitės galėjo būti atvežtos iš Balkanų valstybių – vienintelės vietos Europoje, kur tuo metu šie grybai augo.

Pernai voveraičių miškuose grybautojai nerado iki pat liepos vidurio. Taigi, supirkėjai produktyviausią voveraičių derliaus mėnesį prarado.

Grybams pernai buvo ypač nepalankios gamtinės sąlygos – prasčiausios per dešimtmetį. Iš pradžių pakenkė šaltas pavasaris ir kelis vasaros mėnesius alinusi sausra.

Varėnos turguje liepos viduryje litras voveraičių kainavo 8 eurus, o pakelėse jų kaina siekė iki 10 eurų.

Dauguma didžiųjų prekybos centrų praėjusią vasarą voveraitėmis iš viso neprekiavo.

Prastas vasaros grybų derlius buvo ir 2011 m., kai voveraičių irgi rinkta labai mažai. Bet vėliau tais metais užderėjo daug rudeninių grybų – šilbaravykių, raudonviršių, baravykų.

Lietuvoje gerais metais iš viso surenkama apie 1 tūkst. tonų voveraičių.

Populiariausi grybai

Voveraitės Lietuvoje yra populiariausi vasaros grybai. Jeigu susiklosto palankios oro sąlygos, yra pakankamai drėgmės ir šilumos, voveraitės Lietuvoje renkamos nuo birželio iki spalio mėnesio, o kartais ir ilgiau.

Voveraitės yra populiariausi valgomieji grybai ir Vokietijoje, Prancūzijoje – ten voveraitėmis pagardinami įvairūs patiekalai.

„Šie grybai vertinami, nes nekirmija, o lietuviškos voveraitės aukštai kotiruojamos, prilyginamos ekologinėms, jų ir kvapas, ir skonis geras“, – mano V. Varanavičius.

Kylant pragyvenimo lygiui Lietuvoje pradėjo augti vidaus vartojimas ir voveraičių kasmet vis daugiau nuperka prekybos tinklai.

Su šviežiomis bulvėmis

Šių metų pirmąsias voveraites jau galima nusipirkti didžiuosiuose mažmeninės prekybos tinkluose.

Vokietijos mažų kainų mažmeninės prekybos tinklas „Lidl“ šiemet voveraitėmis pradėjo prekiauti anksčiau nei ankstesniais metais.

„Šiuo metu asortimente siūlome lietuviškas voveraites, kurių kaina už 200 g pakuotę siekia 3,99 euro“, – sakė „Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė.

Pasak jos, kiekvieno sezono metu pardavėjai stebi klientų susidomėjimą voveraitėmis.

„Šviežiais grybais prekiaujame visus metus, o šiuo metu be voveraičių taip pat siūlome Shiitake grybų, pievagrybių, rudųjų pievagrybių, ekologiškų pievagrybių bei kreivabūdžių“, – sakė L. Skersytė.

„Rimi“ parduotuvių lentynose pirmosios šių metų voveraitės atsirado prieš kelias dienas.

„Jau šventinį Joninių savaitgalį mūsų prekybos centrų lentynose nugulė pirmosios šviežios lietuviškos voveraitės“, – Alfa.lt sakė „Rimi Lietuvos“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė.

Šiame prekybos tinkle visus metus galima rasti platų kitų grybų asortimentą – pievagrybių, šitakių, portobello, kreivabudžių ir shimieji.

„Pirkėjai išties laukia šių grybų kaip ir kitų šviežių lietuviškų vaisių ar daržovių. Visuomet po šaltojo sezono išsiilgę lietuviškų tradicinių skonių. Žinoma, pirmąsias šviežias voveraites tikriausiai populiariausia ruošti su lietuviškomis šviežiomis bulvėmis, kurios jau mūsų parduotuvėse pasirodė mėnesio pradžioje“, – pastebėjo E. Krasauskienė.

Prieš pat Jonines

Pirmųjų voveraičių galima nusipirkti ir „Iki“ parduotuvėse – jų atsirado prieš pat Jonines.

„Pirmojo derliaus kiekiai dar gana nedideli, šiuo metu voveraičių kaina yra 4,49 euro už indelį, tačiau, kiekiui augant, kaina paprastai leidžiasi“, – Alfa.lt sakė prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.

Pasak jos, šviežio derliaus pirkėjai laukia visuomet – ar tai būtų pirmieji lietuviški agurkai, ar pirmieji lietuviški grybai.

„Voveraitės – vieni mėgstamiausių lietuvių grybų, todėl nenuostabu, kad vos pasirodžiusios parduotuvių lentynose jose ilgai neužsibūna. Voveraičių populiarumas piką pasiekia maždaug rugpjūčio mėnesį, kai išauga ir jų pasiūla“, – teigė G. Kitovė.

„Iki“ šviežiais grybais prekiauja visus metus – parduotuvėse visuomet galima rasti šviežių pievagrybių, portobello grybų. „Šiuo metu grybų pasirinkimą yra papildžiusios kreivabudės ir voveraitės“, – sakė „Iki“ atstovė.

Šluoja nuo lentynų

Lietuvos miškuose augančių voveraičių pirkėjai jau gali pamatyti ir „Maximos“ lentynose.

„Šiemet orai voveraičių augimui buvo išties palankūs – buvo šilta ir lietinga, tad pirmosios voveraitės „Maximose“ lentynose pasirodė mėnesiu anksčiau nei pernai – birželio 13 dieną“, – Alfa.lt sakė prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Pasak jos, pirmųjų šių grybų derliaus kainą šiemet pavyko išlaikyti tokią pačią kaip ir pernai.

„Voveraitės išties pirkėjų itin laukiamas, mėgstamas ir vienas populiariausių lietuviškų grybų – šiemet per beveik dvi savaites pirkėjai jų įsigijo dvigubai daugiau nei per pernai metų pirmąsias voveraičių prekybos savaites. Ir tai neturėtų stebinti – juk voveraičių ir šviežių bulvių duetas galėtų būti vienas populiariausių patiekalų šiuo metu“, – pastebėjo „Maximos“ atstovė.

Lietuviškos voveraitės į „Maximas“ atkeliauja iš visos Lietuvos per šio prekybos tinklo partnerius, superkančius grybus.