Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Rimos Novikevičiūtės asmeninio archyvo nuotrauka
Mindaugas JonušasŠaltinis: Etaplius.lt
Virtuvė tai ir jaukiausia namų patalpa. Jei ji didesnė, čia galima ne tik gaminti, bet ir visai šeimai susirinkti prie stalo, pasimėgauti su meile pagamintais patiekalais, pasikalbėti, pasimėgauti skanėstų aromatais. Jaunai šeimininkei virtuvė tarsi egzamino vieta – čia reikia nuspręsti, ką ruošti, iš ko ruošti, kaip ruošti. Maistas turi būti skanus ir sveikas.
Mūsų šalyje atsiranda nauja tinklaraštininko profesija. Apie ją ir kalbamės su šios profesijos atstove. Ji studijavo inžineriją, žinios pravertė, tačiau tai nebuvo jos pašaukimas.
Jos receptai praverčia sveiko gyvenimo būdo mėgėjams, tiems, kurie laikosi dietos, ir visiems, kas mėgsta skanų maistą. Apie maisto ruošimo ypatumus „Wise Taste“ įkūrėja Rima Novikevičiūtė prabilo kaip niekad atvirai.
Nuo ko prasidėjo meilė virtuvei?
Kiekviena istorija prasideda jau vaikystėje. Vasaras, rudenis, pavasarius ir netgi žiemas mėgdavau leisti pas senelius atokiame kaime su puikia močiutės draugija. Čia susipažinau ne tik su gamta, bet ir maisto gaminimo paslaptimis. Mano močiutė buvo tikrai makaronų virtuozė, kuriuos ne tik mėgdavo valgyti, bet ir gaminti, o aguonų su cukrumi skonį dar ir dabar prisimenu! Metai bėgo, virtuvėje patiko suktis, netgi buvo laikas, kai prekiaudavau vafliais ir savo desertais džiuginau ne tik artimuosius. Meilė virtuvei man yra močiutės gaminti makaronai, mamos kvepiantys pyragėliai su grybais, ilgi pokalbiai ir bendrystė.
Esate maisto tinklaraštininkė, kaip tai atradote?
Gaminti nuo vaikystės ir apie tai nerašyti? Nors nebuvo taip lengva pradėti. Apie tinklaraščio rašymą vis pagalvodavau nuo antro kurso, kai tuo metu studijavau inžineriją, susižavėjau vegetarine mityba ir jaučiau, kad šios studijos ne man. Baigus studijas pakeičiau ne vieną darbovietę, kol įsidarbinau nedidelėje ir jaukioje įmonėje „Žalioji dėžutė”.
Čia atsivėrė galimybė kurti rubriką, kurią pati mėgčiau ir žiūrovams būtų įdomu. Iškart žinojau, kad man patinka kalbėti apie maistą, gaminti, kurti ir atrasti naujus skonius. Tuomet nedrąsiai pradėjau rašyti maisto tinklaraštį ir su kolege filmuoti maisto gaminimo vaizdo įrašus, kuriuos tęsiam ir iki dabar.
Kas yra sveika mityba jūsų akimis?
Jeigu šio klausimo būtų paklausta prieš metus, tvirtai būčiau atsakiusi, kad vegetarinė mityba pati geriausia! Bet noras padėti kitiems ir savo ateitį sieti su maistu paskatino stoti į sveikatos mokslus ir pasirinkti dietetikos studijas. Jau baigiau pirmąjį kursą ir požiūris į maistą ir sveiką mitybą pasikeitė. Išties džiaugiuosi pasirinkusi šias studijas, nes kalbėti apie sveiką mitybą reikia turėti tiek fiziologijos, biochemijos ir kitų dalykų žinių pagrindus. Šiuo metu manau, kad sveiką mitybą sudaro didžioji dalis sveikatai palankių produktų, kurių reikia valgyti daugiau, ir sveikatai nepalankūs produktai, kuriais retkarčiais galima pasimėgauti.
Negyvename idealiame pasaulyje, kur idealus maistas, aplinka, žmonės. Realybė kiek kitokia ir kiekvienas prisitaikome, kaip mokame ir kaip mums geriausia. Žinoma, tai nereiškia, kad galima gerti kolą kiekvieną dieną ir užsikąsti bulvytėmis. Juk 80 % mūsų maisto raciono turi sudaryti sveikesni pasirinkimai: daržovės, kruopos, vaisiai, pieno produktai, žuvis, mėsa ir vengti pusgaminių, rafinuotų produktų, kurie turi mažai naudos mūsų organizmui. Nors mano maisto tinklaraštyje galima rasti daugiausia augalinės kilmės receptų, kartais pasidaliju ir vegetariškais atradimais, bet tai nereiškia, kad toks pasirinkimas pats geriausias!
Mano tinklaraščio tikslas – skaitytojus sužavėti augalinės kilmės receptais ir paskatinti suvartoti mažiau gyvulinės kilmės produktų, kurių šiuo metu suvartojame gerokai daugiau, negu reikėtų. Kiekvienas gali atrasti sau tinkamą maisto racioną, svarbu gauti visas reikalingas maistines medžiagas ir nestokoti energijos.
Kaip tinkamai pagaminti desertus?
Desertų mano tinklaraštyje tikrai netrūksta ir išties man juos gaminti labiausiai patinka! Man sveikesnis desertas jau yra pagamintas namuose su meile bei sveikesniais produktais. Išties šiais desertais nereikia piktnaudžiauti, o tik retkarčiais pasimėgauti.
Nors jie žymiai sveikesni negu parduotuvių lentynose rasti batonėliai, sausainiai ar bandelės, bet viskas, kas saldu, turi būti su saiku! Nebijokite eksperimentuoti ir atrasti naujų skonių. Deserto gamyba turi būti lyg meditacija, o vietoj rafinuotų baltų miltų visuomet galime pasirinkti pilno grūdo, o baltą cukrų pakeisti šiek tiek sveikesne alternatyva: medumi, klevų sirupu ar stevia.
Jūsų manymu, nuo ko prasideda pagarba maistui?
Kaip ir visos vertybės, taip ir pagarba maistui prasideda šeimoje. Juk tėvai yra geriausias pavyzdys savo vaikams. Gaminti, auginti ir puoselėti meilę maistui gali kiekviena mama, tėtis, močiųtė, senelis ar net broliai ir seserys.
Patarkite, ką daryti tiems, kurie nemėgsta gaminti maisto?
Maisto gaminimas tikrai neturėtų būti prievolė ar kančia. Norint pamėgti maisto ruošimą reikia išmokti mėgautis maistu, skirti tam šiek tiek laiko. Dažniausia klaida, kurią žmonės daro, – pasirenka sudėtingus patiekalus, kurie reikalauja daug laiko, produktų, pagalbos.
Geriau rinktis lengvai, gretai ir skaniai pagaminamus patiekalus, tikrai internete galima rasti receptų. Taip pat vertėtų pabandyti išsirinkti savaitės produktą, pvz., bulvę, ir paieškoti informacijos iš kur kilusi, kokius patiekalus galima pagaminti, kokių maistinių medžiagų ji turi ir t. t. Sužadinsite smalsumą ir net nepastebėsite, kaip su malonumu gaminate!
Pasidalykite su mūsų skaitytojais skaniausio, jūsų nuomone, deserto receptu.
Tokių išties turiu nemažai, bet dalinuosi BRAŠKINIŲ LEDŲ receptu.
Jums reikės:
4 stiklinių šaldytų braškių;
1 skardinės kokosų pieno;
1 šaukšto klevų sirupo;
Gaminimas:
1. Visas sudedamąsiąs dalis sudėkite į trintuvą ir trinkite, kol atsiras vientisa, riebi masė.
2. Gautą masę sudėkite į formeles ir šaldykite apie 2–3 valandas.