Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Meniu.lt Meniu.ltŠaltinis: Etaplius.lt
Maisto tinklaraštininkė Aušra Petronienė sako, kad geriausias būdas pakelti sau nuotaiką – pagaminti skanų patiekalą. O kai jam komplimentų negaili ir aplinkiniai, norisi tik gaminti ir gaminti. Tiems, kurie vis dar nesiryžta įkelti kojos į savo namų virtuvę, žinoma tinklaraštininkė pataria tiesiog pradėti. Geriausia nuo to, kad patiems skanu, o visa kita ateis savaime.
Dienos meniu
Pusryčiams A. Petronienė dažniausiai renkasi paprastus ir greitai paruošiamus patiekalus: sveikesnius sumuštinius, įvairias košes ar varškę. Tuo metu pietums paprastai valgo tai, ką gamina specialiai tinklaraščiui „Skaniai sveikai“: „Ši valgymo dalis liūdniausia, nes maistas po fotosesijų jau būna atšalęs, o valgyti tenka ne sėdint prie stalo, o tvarkantis“, – pasakoja tinklaraštininkė.
Priešingai nei daugelis žmonių, kurie vakarienei renkasi lengvus patiekalus ar ją visiškai praleidžia, A. Petronienė vakarienei skirtą maistą kepa, verda ar troškina. Svarbiausia, kad patiekale dominuotų mėsa.
Didžiausias iššūkiai – perdegimas ir apatija
A. Petronienė sako, kad didžiausi iššūkiai, su kuriais ji susiduria kaip maisto tinklaraštininkė yra perdegimas ir apatija, kai nieko nebesinori daryti: „Sunkiausia, kai aplanko perdegimas ar apatija ir nieko nesinori daryti, – pasakoja tinklaraštininkė. – Gaminimas, pasiruošimo procesas, fotografavimas ir idėjų generavimas yra kūrybinis procesas, todėl kai nėra nuotaikos, rodos, viskas krenta iš rankų ir kad ir ko imčiausi, rezultatas tomis dienomis vis tiek nedžiugina.“
Ji priduria, kad vien pažvelgus į patiekalo nuotrauką, galima nuspėti, kokios nuotaikos buvo kūrėjas. „Kartais tenka išspausti šypseną ir tęst darbus, nes ne visada turiu prabangą daryti tai, ką noriu ir kada noriu. Na, o visa kita – vienas malonumas“, – sako maisto tinklaraščio „Skaniai sveikai“ autorė.
Didžiausias įvertinimas – grįžtamasis ryšys
A. Petronienė sako, kad rašant maisto tinklaraštį didžiausias įvertinimas – sulaukti grįžtamojo ryšio iš skaitytojų: „Kiekvienas pavykęs patiekalas, galbūt netgi tapęs tos šeimos mėgstamiausiu. Žmonės, kurie yra daugiau nei tik skaitytojai. Tie, kurie reguliariai parašo man kaip draugei, pasitiki mano rekomendacijomis, gamina pagal vos ne kiekvieną mano įkeltą receptą. Neįsivaizduoju kas gali būti geriau“, – džiaugiasi žinoma tinklaraštininkė.
Išsigelbėjimas skubant – pietų dėžutė
Dėl greito gyvenimo tempo ne visada lieka laiko pavalgyti namuose. Tais atvejais tikras išsigelbėjimas – pietų dėžutė. „Jeigu žinau, kad užtruksiu ir neturėsiu galimybės nueiti pavalgyti, iš anksto pasiruošiu pietų dėžutę, – sako A. Petronienė. – Pakeisti pietus lengvais užkandžiais man neužtenka. Nepavalgius tampu pikta.“
Visgi kartais žinoma tinklaraštininkė mėgsta pasilepinti užkandžiais: vaisiais, riešutais, pačios gamintais batonėliais. Tuo metu vis labiau populiarėjantys šaltyje džiovinti (liofilizuoti) vaisiai ir uogos jai atrodo labai pervertintas maisto produktas. „Kaina neadekvačiai aukšta, mažas kiekis, o vitaminų juose nelieka tiek, kiek yra šviežiuose vaisiuose ar uogose“, – sako A. Petronienė.
Skaniai pavalgyti Vilniuje
Ieškantiems, kur skaniai pavalgyti Vilniuje, A. Petronienė siūlo aplankyti tris savo mėgstamiausias vietas:
spurginę „Holly Donut“, kur be amerikietiškų spurgų ir beigelių žmonės galima paskanauti įvairių rūšių blynelių ir varškėčių. „Niekada nenusibostantys pusryčiai“, – sako žinoma tinklaraštininkė.
restoraną „Café Montmartre“, kur su šeima labai dažnai keliauja vėlyvųjų sekmadienio pusryčių: „Kruasanai su kava arba mimoza ir lietiniai su kumpiu bei sūriu niekada neatsibosta. O dar ta senamiesčio dvasia.“
italų restoraną „Bonocosi“, kur renkasi tikrų itališkų picų išsiilgę žmonės.
A.Petronienė su „Meniu.lt“ skaitytojais dalijasi varškės pyrago su šilauogėmis receptu. Kaip ji pati sako, šis visuomet sulaukia labai daug komplimentų.
Reikės:
Pagrindui:
155 g paprastų kvadratinių sausainių;
¼ puodelio cukranendrių cukraus;
85 g sviesto;
½ cinamono.
Įdarui:
500 g pusriebės varškės;
200 g graikiško jogurto;
2 didelių kiaušinių;
¼ puodelio klevų sirupo;
3 v. š. kvietinių miltų;
1 a. š. vanilės ekstrakto.
Džemui:
200 g šilauogių;
3 v. š. cukranendrių cukraus;
3 v. š. vandens.
Procesas:
18–20 cm skersmens pyrago formą išklokite kepimo popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
Sausainius susmulkinkite iki trupinių ir suberkite į dubenį kartu su cukrumi ir cinamonu. Supilkite ištirpintą sviestą ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę sukrėskite į kepimo formą ir išlyginkite paviršių šaukštu.
Sudėkite varškę ir jogurtą į maisto smulkintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Atskirai išplakite kiaušinius. Supilkite klevų sirupą, vanilės ekstraktą ir viską gerai išmaišykite. Supilkite į varškės masę. Suberkite miltus ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
Paruoštą varškės masę supilkite į kepimo formą ir kepkite orkaitėje apie valandą.
Šilauoges, cukrų ir vandenį supilkite į puodą ir užvirkite. Tuomet sumažinkite ugnį ir virkite dar apie 10 min. Paruoštą masę sutrinkite šakutę ir leiskite atvėsti.
Džemą supilkite ant pyrago. Papuoškite mėtų šakelėmis. Skanaus!