Aktualu | 5 MIN.

Tinklaraščio „Skaniai sveikai“ autorei Aušrai didžiausias įvertinimas - grįžtamasis ryšys

Meniu.lt Meniu.lt
2020 m. liepos 19 d. 10:15
img-1051.jpeg

Maisto tinklaraštininkė Aušra Petronienė sako, kad geriausias būdas pakelti sau nuotaiką – pagaminti skanų patiekalą. O kai jam komplimentų negaili ir aplinkiniai, norisi tik gaminti ir gaminti. Tiems, kurie vis dar nesiryžta įkelti kojos į savo namų virtuvę, žinoma tinklaraštininkė pataria tiesiog pradėti. Geriausia nuo to, kad patiems skanu, o visa kita ateis savaime.

Dienos meniu

Pusryčiams A. Petronienė dažniausiai renkasi paprastus ir greitai paruošiamus patiekalus: sveikesnius sumuštinius, įvairias košes ar varškę. Tuo metu pietums paprastai valgo tai, ką gamina specialiai tinklaraščiui „Skaniai sveikai“: „Ši valgymo dalis liūdniausia, nes maistas po fotosesijų jau būna atšalęs, o valgyti tenka ne sėdint prie stalo, o tvarkantis“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Priešingai nei daugelis žmonių, kurie vakarienei renkasi lengvus patiekalus ar ją visiškai praleidžia, A. Petronienė vakarienei skirtą maistą kepa, verda ar troškina. Svarbiausia, kad patiekale dominuotų mėsa.

Didžiausias iššūkiai – perdegimas ir apatija

A. Petronienė sako, kad didžiausi iššūkiai, su kuriais ji susiduria kaip maisto tinklaraštininkė yra perdegimas ir apatija, kai nieko nebesinori daryti: „Sunkiausia, kai aplanko perdegimas ar apatija ir nieko nesinori daryti, – pasakoja tinklaraštininkė. – Gaminimas, pasiruošimo procesas, fotografavimas ir idėjų generavimas yra kūrybinis procesas, todėl kai nėra nuotaikos, rodos, viskas krenta iš rankų ir kad ir ko imčiausi, rezultatas tomis dienomis vis tiek nedžiugina.“

Ji priduria, kad vien pažvelgus į patiekalo nuotrauką, galima nuspėti, kokios nuotaikos buvo kūrėjas. „Kartais tenka išspausti šypseną ir tęst darbus, nes ne visada turiu prabangą daryti tai, ką noriu ir kada noriu. Na, o visa kita – vienas malonumas“, – sako maisto tinklaraščio „Skaniai sveikai“ autorė.

Didžiausias įvertinimas – grįžtamasis ryšys

A. Petronienė sako, kad rašant maisto tinklaraštį didžiausias įvertinimas – sulaukti grįžtamojo ryšio iš skaitytojų: „Kiekvienas pavykęs patiekalas, galbūt netgi tapęs tos šeimos mėgstamiausiu. Žmonės, kurie yra daugiau nei tik skaitytojai. Tie, kurie reguliariai parašo man kaip draugei, pasitiki mano rekomendacijomis, gamina pagal vos ne kiekvieną mano įkeltą receptą. Neįsivaizduoju kas gali būti geriau“, – džiaugiasi žinoma tinklaraštininkė.

Išsigelbėjimas skubant – pietų dėžutė

Dėl greito gyvenimo tempo ne visada lieka laiko pavalgyti namuose. Tais atvejais tikras išsigelbėjimas – pietų dėžutė. „Jeigu žinau, kad užtruksiu ir neturėsiu galimybės nueiti pavalgyti, iš anksto pasiruošiu pietų dėžutę, – sako A. Petronienė. – Pakeisti pietus lengvais užkandžiais man neužtenka. Nepavalgius tampu pikta.“

Visgi kartais žinoma tinklaraštininkė mėgsta pasilepinti užkandžiais: vaisiais, riešutais, pačios gamintais batonėliais. Tuo metu vis labiau populiarėjantys šaltyje džiovinti (liofilizuoti) vaisiai ir uogos jai atrodo labai pervertintas maisto produktas. „Kaina neadekvačiai aukšta, mažas kiekis, o vitaminų juose nelieka tiek, kiek yra šviežiuose vaisiuose ar uogose“, – sako A. Petronienė.

Skaniai pavalgyti Vilniuje

Ieškantiems, kur skaniai pavalgyti Vilniuje, A. Petronienė siūlo aplankyti tris savo mėgstamiausias vietas:

spurginę „Holly Donut“, kur be amerikietiškų spurgų ir beigelių žmonės galima paskanauti įvairių rūšių blynelių ir varškėčių. „Niekada nenusibostantys pusryčiai“, – sako žinoma tinklaraštininkė.

restoraną „Café Montmartre“, kur su šeima labai dažnai keliauja vėlyvųjų sekmadienio pusryčių: „Kruasanai su kava arba mimoza ir lietiniai su kumpiu bei sūriu niekada neatsibosta. O dar ta senamiesčio dvasia.“

italų restoraną „Bonocosi“, kur renkasi tikrų itališkų picų išsiilgę žmonės.

A.Petronienė su „Meniu.lt“ skaitytojais dalijasi varškės pyrago su šilauogėmis receptu. Kaip ji pati sako, šis visuomet sulaukia labai daug komplimentų.

Reikės:

Pagrindui:

155 g paprastų kvadratinių sausainių;

¼ puodelio cukranendrių cukraus;

85 g sviesto;

½ cinamono.

Įdarui:

500 g pusriebės varškės;

200 g graikiško jogurto;

2 didelių kiaušinių;

¼ puodelio klevų sirupo;

3 v. š. kvietinių miltų;

1 a. š. vanilės ekstrakto.

Džemui:

200 g šilauogių;

3 v. š. cukranendrių cukraus;

3 v. š. vandens.

Procesas:

18–20 cm skersmens pyrago formą išklokite kepimo popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.

Sausainius susmulkinkite iki trupinių ir suberkite į dubenį kartu su cukrumi ir cinamonu. Supilkite ištirpintą sviestą ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę sukrėskite į kepimo formą ir išlyginkite paviršių šaukštu.

Sudėkite varškę ir jogurtą į maisto smulkintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Atskirai išplakite kiaušinius. Supilkite klevų sirupą, vanilės ekstraktą ir viską gerai išmaišykite. Supilkite į varškės masę. Suberkite miltus ir viską dar kartą gerai išmaišykite.

Paruoštą varškės masę supilkite į kepimo formą ir kepkite orkaitėje apie valandą.

Šilauoges, cukrų ir vandenį supilkite į puodą ir užvirkite. Tuomet sumažinkite ugnį ir virkite dar apie 10 min. Paruoštą masę sutrinkite šakutę ir leiskite atvėsti.

Džemą supilkite ant pyrago. Papuoškite mėtų šakelėmis. Skanaus!


Šiauliai
Kūčių išvakarėse incidentas „Šiaulių Akropolyje“– visus ant kojų sukėlė klaidingai suveikusi pavojaus signalizacija
Kūčių išvakarėse Šiaulių „Akropolyje“ laiką leidę lankytojai buvo priversti nutraukti savo apsipirkimą ar kitas pramogas ir skubiai evakuotis. Prekybos centre suveikė gaisro pavojaus signalizacija.
Aktualijos | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
2026 metų sausis atneš transformacijos ir naujų pradžių energiją. Kosmosas tarsi kvies mus iš naujo įvertinti savo prioritetus, susitelkti į vidinius išteklius ir būti nuoširdiems patiems sau. Tai metas, tinkamas planams tikslinti, kryptims peržiūrėti ir brandiems sprendimams priimti.
Horoskopai | 5 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0
Prieš pat laukiamiausias metų šventes Citadele Karaliaus Mindaugo taurėje (Citadele KMT) įvyks dar dvi ketvirtfinalio kovos.
Sportas | 6 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) primena vartotojams – nuo sausio keičiantis elektros ir gamtinių dujų tarifams, rodmenis būtina deklaruoti iki 2025 m. gruodžio 31 d. imtinai.
Lietuva | 2 MIN.
0
Kūčių vakaras bus debesuotas, tačiau orai išliks ramūs ir be žymesnių kritulių, teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikas Tadas Kantautas. Tuo metu per abi Kalėdų dienas pragiedrulių taip pat nenusimato, tačiau truputėlį sustiprės vėjas.
Lietuva | 3 MIN.
0

Pakruojis
Pakruojis
Pakruojyje susitiko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Vladislavas Kondratovičius, Latvijos sumanaus administravimo ir regioninės plėtros ministras Raimonds Čudars bei Estijos regioninės plėtros ir žemės ūkio ministras Hendrikas Johannesas Terrasas.
Politika | 3 MIN.
0
Gruodžio 18 dieną įvyko Pakruojo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 20 tarybos narių. Posėdžio darbotvarkėje suplanuoti 35 klausimai. Prieš prasidedant klausimų svarstymui pasveikinti gruodžio mėnesį gimtadienius šventę Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nariai Vida Remeikienė, Robertas Ašmanavičius ir Audrius Kazlauskas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0
JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį paskelbė apie naują karo laivų klasę, kuri bus pavadinta jo vardu – tokia garbė paprastai suteikiama tik buvusiems šalies vadovams.
Pasaulis | 3 MIN.
2


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Kelmė
Šiauliai
Pirmadienį du jaunus vyrus, su savimi turėjusius galimai narkotinių medžiagų, sulaikę Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnai praneša vakare sulaikę ir dar vieną.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Pirmadienį Šiaulių mieste ir rajone policijos pareigūnai nutraukė dviejų vairuotojų keliones. Abiejų girtumai viršijo dvi promiles, o vienam nedaug trūko iki sunkaus girtumo laipsnio.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant Kalėdoms Lietuvos gyventojai nesvajoja nei apie egzotines salas, nei apie snieguotas Šveicarijos slidinėjimo trasas – dažnas ruošiasi Kalėdas sutikti namuose ar lankant artimuosius. Atlikta apklausa Baltijos šalyse atskleidė, kad namuose per šventes planuoja likti 71 proc. apklaustų lietuvių, 76 proc. latvių ir net 81 proc. estų.
Gatvė | 3 MIN.
0
Baigiantis metams Pakruojyje atnaujintas dar vienas kiemas. Atsinaujinusia infrastruktūra džiaugiasi P. Mašioto g. 41 daugiabučio namo gyventojai. Čia pilnai sutvarkytas šalia namo esantis kiemas, naujai įrengtas šaligatvis.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Radviliškis
Pakruojis
Po truputį namai, gatvės, miestai prisipildo kalėdinės dvasios ir jaudinančio šv. Kalėdų laukimo. Šis nuostabus reiškinys neaplenkė ir Lizdeikos gimnazijos, kurioje nuolat puoselėjamos gražios tradicijos padėti kitiems ir skiriamas didelis dėmesys empatijos ugdymui. Empatiški žmonės moka atpažinti kito žmogaus emocijas, nuotaikas bei parodyti, kad supranta, ką jaučia kitas žmogus. Kasmet, artėjant gražiausioms metų šventėms, gimnazijoje vyksta tradiciniai labdaros renginiai. Vienas iš jų – kalėdinė mugė „Parduok kalėdinę nuotaiką“.
Jaunimas | 3 MIN.
0
Tai buvo vakaras, kupinas šviesos, emocijų ir jaunų talentų. Ačiū visiems, kurie buvo kartu ir kūrė šią ypatingą šventę – jauniesiems talentams, laureatams, svečiams, žiūrovams ir visiems prisidėjusiems prie renginio. Jūsų energija, šypsenos ir palaikymas pavertė šį vakarą tikru žvaigždžių spindesiu!
Jaunimas | 2 MIN.
0
Radviliškis
Pakruojis
Gruodžio 19 dieną Pociūnuose vyko adventinis padėkos vakaras „Ant angelo sparnų gerumas supas“. Į šventę atvyko Pakalniškių seniūnijos seniūnas Tomas Žukaitis. Renginį pradėjo Pociūnų kultūros namų pop grupė „Spindulėlis“. Su advento papročiais supažindino ir šventinę nuotaiką kūrė Šeduvos kultūros ir amatų centro folklorinis ansamblis „Melnyčia“.
Kultūra | 2 MIN.
0
Adventas – tai magiškas laikotarpis, pripildytas stebuklų, jaukumo, nuoširdumo bei susitikimų. Būtent toks – jaukus ir nuoširdus rytmetis šiandien sukvietė Pakruojo rajono ugdymo įstaigų vadovus pabendrauti, aptarti įvykusius darbus bei ateities planus.
Mokslas | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Alytus
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0
Lietuvos nacionalinis muziejus jau kelerius metus kuria edukacines veiklas kartu su įvairiomis bendruomenėmis. Ši istorija, prasidėjusi dar 2023 metais, virto kur kas daugiau nei socialinės atsakomybės įgyvendinimu. Ji tapo prasminga draugyste tarp muziejaus, vaikų su negalia bei jų tėvų ir globėjų asociacijos „Mirabilia“ ir Kotrynos – jaunos moters, gyvenančios Alytuje, turinčios cerebrinį paralyžių, kuri sėdėdama vežimėlyje drąsiai veda ekskursijas lankytojams.
Veidai | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Ne vienas Kūčių ar Kalėdų išvakarėse pastebi, kad šventinis stalas – dar ne iki galo sustyguotas. Tačiau panikuoti nereikia, nes net ir per trumpą laiką galima pasigaminti skanių ir šventiškų patiekalų. Tereikia rinktis paprastesnius, greičiau paruošiamus receptus, kurie būtų nebrangūs ir lengvai pagaminami. Į pagalbą skuba žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“, kviesdamas pasigaminti tris greitus ir nebrangius patiekalus šventiniam stalui.
Virtuvė | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
2026 metų sausis atneš transformacijos ir naujų pradžių energiją. Kosmosas tarsi kvies mus iš naujo įvertinti savo prioritetus, susitelkti į vidinius išteklius ir būti nuoširdiems patiems sau. Tai metas, tinkamas planams tikslinti, kryptims peržiūrėti ir brandiems sprendimams priimti.
Horoskopai | 5 MIN.
0
Gruodžio dvidešimt trečioji – 357-oji metų diena (antroji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 9 dienos.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Ne vienas Kūčių ar Kalėdų išvakarėse pastebi, kad šventinis stalas – dar ne iki galo sustyguotas. Tačiau panikuoti nereikia, nes net ir per trumpą laiką galima pasigaminti skanių ir šventiškų patiekalų. Tereikia rinktis paprastesnius, greičiau paruošiamus receptus, kurie būtų nebrangūs ir lengvai pagaminami. Į pagalbą skuba žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“, kviesdamas pasigaminti tris greitus ir nebrangius patiekalus šventiniam stalui.
Virtuvė | 5 MIN.
0