REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 11 d. 12:49

Tęsiasi didžiulio susidomėjimo sulaukęs scenos menų festivalis „Teatrodomas“

Šiauliai

R. Parafinavičiaus nuotr.

EtapliusŠaltinis: VŠDT informacija


304321

Birželio 6 dieną Šiauliuose prasidėjo scenos menų festivalis įvairiose miesto erdvėse -„Teatrodromas“. Festivalis, kurį antrą kartą organizuoja Valstybinis Šiaulių dramos teatras, kviečia publiką atrasti kitokį teatrą ir yra pasiruošęs sutalpinti dar gausesnę ir įvairesnę publiką. Vasaros pradžią ženklinančio festivalio metu Šiauliai tampa viena didele vaidybos aikštele – savotišku „teatrodromu“ – skirtingų scenos menų pasirodymų ir bendrų patyrimų vieta. Festivalio programa tęsis dar visą šią savaitę, iki birželio 15 dienos.

Birželio 11 d., antradienį šiuolaikinę muzikinę komediją „Amerika pirtyje“ pristatys „Taško teatras“ iš Klaipėdos. Valentino Masalskio režisuota komedija lydi gyvai aktorių atliekama muzika, meistriškai atliekamos vokalinės partijos, ryškūs kostiumai ir grimas, daug nuotaikingos improvizacijos, jaunystės šėlsmo ir laisvės. Tačiau pagrindinė idėja, kaip ir Keturakio laikais išlieka ta pati – visada geriau ten, kur mūsų nėra!

Birželio 12 d., trečiadienį Didždvario gimnazijos kiemelyje vyks nemokamas interaktyvus spektaklis jaunimui „Dulkėti veidrodžiai“. Tai „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanoto spektaklio aktoriaus ir dramaturgo Raimondo Klezio autobiografiniais faktais paremtas kūrinys, pasakojantis jaunystės patirtis augant provincijoje. Pagrindinė tema – nemeilė šeimoje, mokykloje, tarp draugų bei tos nemeilės poveikis jauniems žmonėms, pasireiškęs svaigalų vartojimu, nusikalstamomis veiklomis, dėl ko ne vienas baigė savo dienas įkalinimo įstaigose ar net pasitraukdamas iš gyvenimo.

Taip pat šią dieną vyks šiauliečių ir miesto svečių jau pamėgtas spektaklis-kelionė autobusu „Pakeliui“, į kurį bilietai išparduodami prieš kelis mėnesius. Kelionės gidu taps Valstybinio Šiaulių dramos teatro žiūrovams puikiai pažįstamas personažas Rapolas (aktorius Juozas Bindokas) iš spektaklio „Bagadelnia“. Jis kartu su žiūrovais keliaus autobusu tarsi laiko mašina, atskleisdamas įvairius savo gyvenimo įvykius. Kiekvienas autobuso sustojimas – tai vis kita Rapolo gyvenimo istorija, pradedant 1965-aisiais ir baigiant 2020-aisiais.

Birželio 13 d., ketvirtadienį Salduvės piliakalnio papėdėje vyks „Klaipėdos lėlių teatro“ lauko reginys „Apie žuvis ir žmones“. Unikalus, kas akimirką kintantis, iš polietileno plėvelių pagamintų didelių lėlių judėjimas vieniems primins sklendžiantį paukštį, kitiems – plaukiančią žuvį; vienus nukels į povandeninį pasaulį, kitus – į dangaus aukštybes ir pakvies pamatyti gražų, ramų, galbūt kiek liūdną jų šokį. Spektaklis rekomenduojamas vaikams ir suaugusiems pasiilgusiems įspūdingų, žadą gniaužiančių reginių ir prasmingo turinio – kūrėjai kelia tvarumo ir ekologijos temas - jeigu vietoj medūzų bangos skalauja celofaninius maišelius, o nykstančias ir išnykusias žuvų rūšis vandenynuose keičia plastikiniai indai, tai kas laukia žmogaus?

Taip pat šį vakarą šokių klube „Level 2“ vyks spektaklis-koncertas sekso tema - „Make love“. Laukiami visi, kurių negąsdina S raide paženklintas menas. Išgirsite visos „Teatrono“ kūrybinės komandos bendrai parašytas dainas, kurios sukasi apie svarbų, bet dažnai nutylimą mūsų gyvenimo dalį - apie tai, apie ką nejauku kalbėti atvirai. Tačiau „Make love“ kūrėjai drąsiai prisiima gėdą sau ir išdrįsta žiūrovams pasiūlyti tai, ko lietuviška scena iki šiol nesiryžo.

Birželio 14 d., penktadienį – išskirtinis klounės - režisierės ir atlikėjos Gabriela Muñoz iš Meksikos spektaklis „Julieta“, kuris jautriai ir kartu su humoru pasakos senos moters – atlikėjos močiutės – gyvenimo istoriją. Šis pasirodymas atstovauja Lietuvoje itin retą šiuolaikinio cirko žanrą – klounadą – nuostabaus grožio ir humoro kupiną spektaklį be žodžių, bet su jautriu ir prasmingu turiniu. Pasirodymą pristato - šiuolaikinio cirko festivalis – „Cirkuliacija“.

Penktadienio vėlyvą vakarą – nuo 20:30 val. bulvare, prie Dailės mokyklos darbų vitrinos vyks socialinė paroda „Nebyli žuvies burna“, kurią kartu su Valstybiniu Šiaulių dramos teatru surengs Roberta Stonkutė. Šiaulietės menininkės performansas truks net tris su puse valandos - tiek, kiek vidutiniškai per dieną praleidžiame žiūrėdami į mobilaus telefono ekraną.

Birželio 15 d., šeštadienį „Teatrodromą“ žiūrovų pageidavimu užbaigs Valstybinio Šiaulių dramos teatro praėjusių metų festivalyje sukurtas spektaklis su gidu „Didieji Šiauliai“. Tai nėra „tikras“ spektaklis ar tradicinė gido vedama ekskursija. Šio kūrinio autoriai (teksto autorius Rimantas Kmita) sujungė abu elementus. „Didieji Šiauliai“ kartu su gidu – Donatu Jokūbaičiu (Rūstus gids) kviečia į kelionę per laikmečius ir Šiaulių miesto istoriją tam, kad geriau suprastumėm patys save.

Praeitą savaitę prasidėjęs festivalis jau stebino žanrų įvairove ir renginiais, vykusiais netradicinėse miesto erdvėse. Pirmieji festivalio atidarymo pasirodymą pamatė laukusieji autobuso stotelėje Tilžės gatvėje, prie Valstybinio Šiaulių dramos teatro – šiuolaikinio šokio spektaklį-performansą čia kūrė T H E O (Lukas Karvelis). Valstybinio Šiaulių dramos teatro didžiojoje salėje vyko oro akrobatų „Circus kolektiv“ iš Kroatijos premjera „Konstrukt“. Trupė į Šiaulius atvyko prieš porą savaičių ir teatre baigė kurti savo pasirodymą.

Penktadienio vidurdienį bulvaru tekėjo „Džiaugsmo upė“ – meno akcija, kurią kūrė 2 500 juodų kamuolių, (ne)valdomų šiuolaikinio šokio ir meno organizacijos „Be kompanijos“. Popietę - Dainų pėsčiųjų take, prie vadinamojo “Centukų” fontano daugiau nei dviem šimtams žiūrovų nemokamai parodytas atnaujintas Valstybinio Šiaulių dramos teatro spektaklis vaikams „Bela, Bosas ir Bulis“ (režisierius Antanas Gluskinas). Pertraukos metu žiūrovams nuobodžiauti neleido „Extreme“ šokių mokyklos pasirodymas.

Šeštadienį žiūrovų pamėgtas ir įvertintas Šeiko šokio teatro šokio ir istorijos spektaklis su ausinėmis „Užpustyti“ apie Neringos kopas parodytas ne mažiau mistiškoje Šiaulių vietoje – prie Salduvės piliakalnio. Sekmadienį vyko interaktyvi edukacinė kelionė - „Pojūčių žygis: miesto, gamtos ir savęs pažinimo kelionė“, skirta visiems, norintiems geriau pažinti miesto aplinką, tvarumo dėsnius ir savo unikalumą bei labiau už kalbas vertinantiems pastangas veikti. Pirmosios „Teatrodromo“ savaitės renginius užbaigė žinomo kino režisieriaus Karolio Kaupinio muzikiniai paveikslėliai iš Lietuvos televizijos archyvų „Radvila Darius, Vytauto“. Tai dialogas tarp keturių instrumentalistų gyvai atliekamos muzikos ir vaizdo ištraukų iš 1989–1991 m. laidų „Veidrodis“, „Akistata“, „Vilnius ir vilniečiai“, „Sekmadienio rytą“ LRT archyvų.

Pasak Nomedos Šatkauskienės, šių metų „Teatrodrome“ sau vietos gali rasti kiekvienas skirtingo amžiaus, skonio ir poreikių miesto gyventojas. „Kviečiame naujai pažvelgti į miestą ir atrasti jame teatrą pačiu netikėčiausiu būdu – patrauklia kaina įsigyjant bilietą, o kartais tiesiog pietaujant miesto bulvaro kavinėse ar stotelėje laukiant autobuso. Juk teatras prasideda, kuriasi ir vyksta kažkur visai šalia, mūsų kasdieninėje aplinkoje ir tik vėliau nusikelia į uždaras teatrų scenas“, - sako viena festivalio organizatorių, teatro meno vadovė N. Šatkauskienė. Visa festivalio programa, registracija į renginius ir bilietai – www.teatrodromas.lt .

Festivalio organizatorius – Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Dalinai finansuoja: LR Kultūros ministerija, Šiaulių m. savivaldybė.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA