PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Spalio 18 d. 13:34

Telšių rajone planuojama statyti vėjo turbinų parką

Telšiai

Telšių savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Telšių rajono savivaldybė


324678

Telšių rajone planuojama pastatyti 20 vėjo turbinų po 6,2 MW galios. Jų bendrai sugeneruojamu metiniu elektros energijos kiekiu bus galima aprūpinti daugiau kaip 125 tūkst. namų ūkių. Preliminarios vėjo jėgainių parko statybos išlaidos sieks apie 200 mln. eurų.

Latvijos energetikos grupė „Latvenergo“, kuriai priklauso ir Lietuvoje veikianti bendrovė „Elektrum Lietuva“, iš bendrovės „Utilitas Wind“ įsigijo 100 proc. Telšių rajone vystomo vėjo parko projekto akcijų. Didžiausias „Latvenergo“ vėjo parkas Lietuvoje veikti pradės 2026 m. pirmąjį ketvirtį, o jo bendroji instaliuota galia sieks 124 megavatus (MW).

Ceremonijoje dalyvavo LR energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė, Latvijos klimato ir energetikos ministras Kaspars Melnis, Telšių rajono savivaldybės meras Tomas Katkus, vicemeras Almantas Lukavičius, Latvijos „Latvenergo“ grupės vadovas Mārtiņš Čakste ir kiti svečiai.

„Tvirtu žingsniu mūsų šalis toliau žengia į energetinę nepriklausomybę, – ceremonijos metu kalbėjo Telšių rajono savivaldybės meras T. Katkus. – Tačiau Lietuvai įgyvendinant strateginius planus, man, kaip Telšių rajono merui, labai svarbu yra gyventojų gerovė. Kad jų gyvenamoji aplinka nenukentėtų, kad jie jaustųsi saugūs. Taip pat investuotojai vykdydami statybas samdo mūsų vietines įmonės. O tai ir darbo vietos, ir stambūs užsakymai mūsų verslams. Kitas dalykas – manęs dažnai klausia, kokia nauda iš tų vėjo jėgainių rajonui? Kiekviena pastatyta, įregistruota ir gavusi leidimą eksploatuoti jėgainė per mokesčius Savivaldybės biudžetą papildys keliomis dešimtimis tūkstančių eurų, priklausomai nuo jos vertės. Taigi, jeigu šiuo metu iš viso esame išdavę 76 leidimus vėjo jėgainėms statyti, nesunku paskaičiuoti kiek ateityje mūsų biudžetas sulauks papildomų lėšų, kurias galėsime naudoti kelių, mokyklų, darželių remontui, investuoti į viešąsias erdves, kokybiškesnę gyvenamąją aplinką.“