REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 11 d. 13:37

„Telšē linGOun“: keturios įspūdžių kupinos dienos!

Telšiai

Telšių rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Telšių rajono savivaldybė


304292

Šiemet Žemaitijos sostinės šventė „Telšē linGOun“, sukvietusi rekordinį žiūrovų skaičių, tapo viena iš įspūdingiausių, kada nors Telšiuose organizuotų. Gyventojams bei miesto svečiams Žemaitijos sostinė dovanojo net keturias muzikos, dainų, šokių, sporto rungtynių, pramogų, ekskursijų bei kitų veiklų kupinas dienas. Savo šventę čia galėjo rasti tiek jaunas, tiek vyresnio amžiaus žiūrovas.

„Galime pasidžiaugti ir didžiuotis – šventė pavyko! Net trumpam prakiuręs dangus neišgąsdino nei telšiškių, nei į šventę atvykusių svečių, – teigia Telšių rajono savivaldybės meras Tomas Katkus. – Visų pirma noriu padėkoti gyventojams, kad atėjote, kad buvote kartu, kad kartu dainavome, šokome, sportavome, pramogavome. Ačiū renginių organizatoriams, bendraautoriams, kurių pagalba šių metų Žemaitijos sostinės šventė „Telšē linGOun“ tapo viena iš įsimintiniausių!“

Pirmoji šventės diena buvo skirta jaunimui

Žemaitijos sostinės šventė „Telšē linGOun“ prasidėjo iškilmingu Šlovės sienos „Truopniausē Telšių žmuonės“ („Harmony SPA“ centro pastate) atidengimu. Idėjos autorius Remigijus Juška atidarymo metu teigė, jog Telšiuose gimė, gyveno ir tebegyvena daug garbingų, talentingų žemaičių, kuriuos norėjosi pagerbti. Buvo atrinkti pirmieji 50 žmonių, kurių nuotraukos šiandien jau puošia šlovės sieną.

Ketvirtadienio pavakarę nuo muzikos ir dainų suskambo Masčio ežero pakrantė, ties Žemaičių muziejumi „Alka“. Vyko jaunimo grupių koncertas „123 GO“. Koncertavo jaunimo grupės Four Men (Pasvalys), Audra (Telšiai).

Šalia vyko jaunimui skirtos interaktyvios veiklos. Atviras jaunimo centras pristatė veiklą „Jauni – jauniems”, o Lietuvos skautijos Telšių tunto skautai – „Pasimatuok skauto batus“.

Tradicinis miesto bendruomenės piknikas

Penktadienio rytą Telšių rajono savivaldybės meras Tomas Katkus, vicemerai Agnė Jakavičiutė – Miliauskienė ir Almantas Lukavičius bei Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einanti Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Lina Leinartienė miesto gatvėse kvietė gyventojus dalyvauti šventės renginiuose ir kartu su artimaisiais, draugais bei kaimynais palinguoti, taip, kad nuo judesio Žemaitijos širdyje suklustų net Vilniuje.

Kartu su kvietimu telšiškiams įteikti mūsų miesto simbolio – bijūno žiedai – bei šventei atgimęs naujienlaiškis „Telšiū Pliumpis“, kurio puslapiuose nugulė ne tik „Telšē linGOun“ programa ,bet ir sveikinimai gyventojams bei žinomų telšiškių mintys.

Per pietus į tradicinį Telšių miesto bendruomenės pikniką susirinko įspūdingas skaičius žmonių. Susirinkę telšiškiai draugiškai šnekučiavosi, dalinosi atsineštais skanėstais, klausėsi muzikos bei aktyviai dalyvavo šventės organizatorių konkursuose.

Puikų muzikinį foną susirinkusiems kūrė Telšių meno mokyklos trimitininkų ansamblis, vadovaujamas Dariaus Jurgučio. Pikniko dalyvius šiltai pasveikino Telšių rajono savivaldybės meras T. Katkus, dėkodamas už aktyvų dalyvavimą ir primindamas apie bendruomeniškumo svarbą.

Penktadienį taip pat pristatytos net kelios parodos: Metalo meno ir juvelyrikos studijų programos galerijos paroda kaktusai/cacti bei Žemaičių muziejaus „Alka“ paroda „Telšių senojo miesto paslaptys“.

XII-asis festivalis „DANCE STATION 2024“

Antrą Žemaitijos sostinės šventės „Telšē linGOun“ dieną vainikavo XII šalies šokių festivalis „DANCE STATION – 2024“. Trys dešimtys kolektyvų iš dvidešimties skirtingų Lietuvos miestų sušoko net 65 šokius. Renginys truko penkias valandas ir sukvietė per 2 000 žiūrovų. Šių metų festivalio svečias – atlikėjas Remis Retro. Šventės programą papildė ir Remio brolis Gamka.

„Festivalį pradėjome planuoti dar vasario mėnesį. Tai turėjo būti tarptautinis renginys, deja, užsienyje mokslo metai baigiasi anksčiau nei Lietuvoje. O kada vaikai atostogauja – sunku juos visus sukviesti. Todėl šiemet buvo suorganizuotas šalies šokių festivalį, – sako „DANCE STATION 2024“ organizatorius Deivydas Račkauskas. – Tačiau tai, kiek šiemet susirinko žiūrovų, kiek dalyvavo kolektyvų dar kartą patvirtina, kad toks festivalis yra reikalingas. Žmonių neišgąsdino nei prapliupęs lietus. Todėl per vasarą pailsėję kibsime į darbą planuoti kitų metų programą, su kuria, tikimės, dar labiau nustebinsime žiūrovus.“

D. Račkauskas dėkojo prie festivalio kūrimo prisidėjusiems rėmėjams, o taip pat Telšių kultūros centrui, Telšių rajono savivaldybei, Telšių miesto seniūnijai, Žemaitės dramos teatrui bei „Atžalyno“ progimnazijai, kurioje vyko festivalio dalyvių repeticijos.

Sporto pažinimo labirintas

Sporto renginių gausa ypač turtingas buvo šeštadienis. 10 val. startavo Žemaitijos sostinės šventės „Telšē linGOun“ Sporto pažinimo labirintas. Skelbdamas sporto veiklų stotelių, ekstremalaus kliūtinio bėgimo ­„Drąsos kelias“ bei Drakono valčių lenktynių pradžią, susirinkusius sporto entuziastus sveikino Telšių sporto ir rekreacijos centro direktorius Vacys Butkus bei jo pavaduotoja pavaduotoja sportui ir renginiams Justina Pocevičiūtė.

Telšių rajono savivaldybės meras T. Katkus kvietė gyventojus aktyviai dalyvauti visose sporto veiklose bei įteikė Savivaldybės ir Žemaitijos pieno įsteigtą dovaną sporto pažinimo labirinto svečiui, baidarių irkluotojui, olimpiečiui Aurimui Lankui, kuris Drakono valčių lenktynėse atliko vairininko rolę.

Rajono vadovas taip pat pasveikino Telšių sporto ir rekreacijos centro sportininkus – absolventus bei kartu su centro direktoriumi V. Butkumi ir pavaduotoja ugdymui Valerija Sungailiene įteikė pažymėjimus bei padėkas.

Šalia Masčio ežero ir Zakso kalno veikė penkiolikos 15 įvairių sporto šakų ir organizacijų pristatomos sporto ir sveikatingumo veiklų stotelės (šachmatų, sunkiosios atletikos, bokso, krepšinio, motokroso, baidarių ir kt.). Įveikę visas stoteles dalyviams buvo įteikti atminimo medaliai.

Dienos sporto veiklų karaliumi išrinkta ECA-Samogitia – neformali mokymo įstaiga, kuri organizuoja kursus treneriams ir fitneso entuziastams. Šios stotelės ambasadoriai surengė dalyviams mini konkursą, kurio nugalėtojas gavo 3500 eurų vertės dovanų kuponą dalyvauti fitneso treniravimo kursuose Klaipėdoje. Organizacija šventėje dalyvavo pirmą kartą. Padėkos prizas buvo įteiktas Telšių aeroklubo stotelės ambasadoriams, kurie Sporto pažinimo labirinte dalyvavo pirmą kartą.

13 val. sudundėjo Masčio ežeras – prasidėjo Drakono valčių lenktynės. 15 komandų tarpusavyje rungėsi, kas greičiau nuplauks 350 m atkarpą nuo didžiosios iki mažosios Masčio ežero prieplaukos.

Nors oro sąlygos buvo nepalankios – protarpiais lijo lietus, plaukti trukdė gūsingas stiprus šoninis vėjas, dėl kurio net apsivertė kelios valtys – tai komandų neišgąsdino. Po sunkios ir atkaklios kovos į ketvertuką pateko 4 komandos, iš kurių pirmąją vietą iškovojo Šiaulių įgula – „Ylgas“, 2-ąja vieta džiaugėsi praeitų metų nugalėtojai Telšių rajono „Upynos Vykingai“, trečioji atiteko Klaipėdos įgulai – „Čipsams“, o ketvirtoji – telšiškiams „Elektrovoltui“.

Vidurdienį taip pat startavo ekstremalus kliūtinis bėgimas „Drąsos kelias“, kuriame dalyvavo 130 sportininkų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Bėgimo atstumai: 5 ir 10 km. „Telšiuose ekstremalus bėgimas su kliūtimis vyksta jau antrą kartą. Tai vienas iš Latvijos čempionatų, kurį sporto klubas „Žemaitijos Legiono Kelias“ organizuoja kartu su broliais latviais „Drosmes Skrejiens“, – pasakoja sporto klubas „Žemaitijos Legiono Kelias“ vadovas Emilis Vaizgėla. – Kasmet ekstremalus kliūtinis bėgimas sulaukia vis didesnio žmonių susidomėjimo, jungiasi kitų šalių sportininkai. Šiemet netgi turėjome Ukrainos atstovą.“

Anot E. Vaizgėlos, bėgimas Telšiuose jau tapo tradicija. O kolegoms sportininkams iš Latvijos labai patinka mūsų miestas. „Didžiuojuosi, jog galime paįvairinti miesto šventės programą tokiu bėgimu. Meras taip pat pritaria ir skatina šią mūsų iniciatyvą. Todėl kitąmet pasistengsime bėgimą padaryti dar įdomesniu bei su įvairesnėmis kliūtimis.“

„Antrą kartą vykęs, ir manome, puikiai pavykęs renginys Sporto pažinimo labirintas, šiais metais pasipildė dar viena atrakcija bendruomenėms – Drakono valčių lenktynėmis. Tiesa, jos Telšiuose vyko jau ne pirmą kartą. Todėl tikimės, kad sugrąžinome šią gražią tradiciją į Telšius, – apibendrindamas Žemaitijos sostinės šventės „Telšē linGOun“ sportinius renginius teigia Telšių sporto ir rekreacijos centro direktorius V. Butkus. – Esame dėkingi visų 15 sporto stotelių organizatoriams, kurie atsakingai ir kūrybingai pristatė savo veiklą, operatyviai padėjo pasiruošti šventei. Ačiū savanoriams už nepakeičiamą indėlį, ačiū renginio vedėjui Žygimantui Skiočiui, kuris visas degančias situacijas savo nuostabiu humoru ir racionalumu sugeba greitai užgesinti. Ačiū bendraorganizatoriams Emiliui Vaizgėlai, Telšių kultūros centrui, Telšių priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai ir visiems rėmėjams. Iki kitų metų.“

Diena kupina įvairiausių renginių

Šeštadienį ant Zakso kalno visus kvietė Prekybininkų ir amatų mugė, turizmo alėja. Mažųjų mūsų šventės dalyvių laukė Vaikų pramogų kalnas su užduotimis, vaikų meno kolektyvų pasirodymais, batutais, STEAM, Robotikos akademija, Policininku Amsiu, piešimo ant veidukų, Rausvaisiais kojūkininkais – Flamingais ir putų šou!

Mažajame amfiteatre prie Zakso kalno vyko Futbolas.lt podcast‘as, skirtas Telšių miesto futbolo 100-mečiui, atidaryta Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto baigiamųjų darbų parodą „Graduation Show“.

Galiausiai šeštadienį vainikavo įspūdingas koncertas „Sveikinimas miestui“, kuriame žinomi Lietuvos ir pasaulio atlikėjai iki vėlumos dalino savo dainas Žemaitijos sostinės gyventojams ir svečiams. Iki vidurnakčio koncertavo tarptautinio pripažinimo sulaukusi grupė „Brainstorm“ (Latvija), Lietuvos žvaigždės Gjan, Irūna ir Marius Jampolskis, Donatas Jazzmaitija ir Jurijus Veklenko su grupe.

„Telšē linGOun“ atsisveikino prancūziškai

Paskutinę Žemaitijos sostinės dieną – sekmadienį – vaikams Telšių Žemaitės dramos teatras padovanojo spektaklį „Antuanas Ferdinandas“ (režisierius Donatas Žilinskas). Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedroje vyko Šv. Antano Atlaidai.

Visas keturias šventės dienas Žemaitijos turizmo informacijos centras gyventojams dovanojo nemokamas ekskursijas: „Jei Žemaitės gimnazijos sienos prabiltų“ (gidė Vilija Vaičiuliene), „Če vaikystė kėimās nuklegieje“ (gidė Auksė Valackonienė), „Iš mažos Telšės – dideli Telšiai“ (gidas Julius Tamošauskas), „Telšiai – muziejus po atviru dangumi“ (gidė Aiste Korkadinovaite-Šiaudkuliene), Sakralinis paveldas Telšiuose“ (gidė Irena Daubarienė), „Telšē – meškū miests“ (gidas Egidijus Vaškelevičius).

Na, o Žemaitijos sostinės šventė „Telšē linGOun“ užbaigta nuostabaus balso savininkės, prancūzaitės Claros Giambino su gyvo garso grupe koncertu.

Lankėsi miestų partnerių delegacijos

Į šių metų Žemaitijos sostinės šventę „Telšē linGOun“ taip pat buvo atvykusios Telšių rajono savivaldybės miestų partnerių delegacijos iš Obdach (Austrija), Saint-Égrève (Prancūzija), Mińsk Mazowiecki (Lenkija), Krnov (Čekija), Steinfurt (Vokietija) ir Bassum (Vokietija).

Telšiuose viešėjo Bassumo meras Christian Porsch, Krnovo savivaldybės meras Tomáš Hradil ir vicemeras Miroslav Binar, Obdacho meras Peter Bacher, Mińsk Mazowiecki savivaldybės vicemeras Robert Smuga, Steinfurto Administracijos vadovas Martin Sommer bei kiti mūsų miestų partnerių savivaldybių tarybų nariai, administracijų darbuotojai.

Svečiai iš užsienio kartu su telšiškiais dalyvavo šventės renginiuose, apsilankė neseniai atidarytame Žemaičių vyskupystės muziejuje, Biržuvėnų dvare, kuriame duris atvėrė Meno ir edukacijų centras, Telšių ješivoje.

Rugsėjo mėnesį Telšių ir Bassum miestų draugystei sukanka lygiai 15 metų. Šia proga Telšių rajono savivaldybės meras Tomas Katkus į Žemaitijos sostinės šventę atvykusiam Bassum merui Christian Porsch įteikė įrėmintą meninę pasagą, ant kurios žydi Telšių miesto simbolis – bijūnas. Bassum miesto herbe pavaizduoti arkliai, todėl pasaga ir ant jos žydintis bijūnas, anot T. Katkaus, simbolizuoja ilgametę, žydinčią ir gražią miestų partnerių draugystę.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA