PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 16 d. 14:45

Tauragės ir Jurbarko gyventojai teisiami dėl 1,7 kilogramo kokaino kontrabandos

Tauragė

Kokaino kontrabanda. Asociatyvi muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Gytis PankūnasŠaltinis: ELTA


309729

Kauno apygardos teismui perduota byla, kurioje dviem Tauragės ir Jurbarko gyventojams pareikšti kaltinimai dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu turint tikslą jas platinti bei šių medžiagų kontrabandos veikiant bendrininkų grupėje, pranešė prokuratūra.

Anot teisėsaugos, jurbarkiškiui ir Tauragės gyventojui šioje byloje pareikšti kaltinimai ir dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo arba realizavimo.

Kaip pranešė prokuratūra, baudžiamosios bylos duomenimis, 2023 m. lapkričio mėnesį anksčiau 14 kartų teistas kaltinamasis Kauno gyventojas per Kalvarijos pasienio postą, išvengdamas muitinės kontrolės patikrinimo, kontrabandos būdu iš Prancūzijos į Lietuvą įvežė labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – kokaino. Vyro vairuojamo automobilio ertmėse buvo įrengta speciali slėptuvė, skirta paslėpti narkotinėms medžiagoms. Automobilio apžiūros metu Prancūzijoje įgytas narkotines medžiagas surado ir paėmė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) pareigūnai. Slėptuvėje surasti 196 kokaino paketėliai, kurių bendra masė siekė apie 1 kilogramą 776 gramus. Kaip įtariama, kaunietis gabeno narkotines medžiagas siekdamas gauti 3 tūkst. eurų piniginį atlygį.

Tyrimo duomenimis, labai didelio kiekio narkotinių medžiagų įgijimą, gabenimą bei kontrabandą, turėdamas tikslą platinti narkotines medžiagas, organizavo kitas kaltinamasis – 9 kartus teistas Jurbarko gyventojas. Įtariama, kad kaltinamasis nusikaltimo vykdytojui davė automobilį, kuriuo buvo gabenamos paslėptos narkotinės medžiagos.

Šioje byloje minėtam Jurbarko gyventojui ir 7 kartus teistam tauragiškiui pareikšti kaltinimai dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo arba realizavimo. Kaip įtariama, tauragiškis, nepasirašydamas apie 21 tūkst. eurų vertės automobilio pirkimo–pardavimo sutarties, negavęs originalių jo dokumentų, įgijo, valdė ir naudojo šį didelės vertės turtą žinodamas, kad jis gautas nusikalstamu būdu. Tauragės policijos pareigūnams pradėjus ieškoti Prancūzijoje vogto automobilio, tauragiškis jį perdavė paslėpti Jurbarko gyventojui.

Tam pačiam kaltinamajam iš Jurbarko taip pat pareikšti kaltinimai dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis bei neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti. Marijampolės AVPK pareigūnų atliktų kratų metu pas kaltinamąjį buvo rasti ir paimti nedideli kiekiai narkotinių medžiagų – kokaino ir kanapių bei savadarbis šaunamasis ginklas su duslintuvu ir 24 vienetai šaudmenų.

Baudžiamasis kodeksas (BK) už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtą disponavimą labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu numato laisvės atėmimą nuo 10 iki 15 metų, už narkotinių medžiagų kontrabandą – laisvės atėmimą nuo 10 iki 18 metų.

BK už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais numatyta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki 5 metų. Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis numatyta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki 2 metų, o už nusikalstamu būdu gauto turto įgijimą arba realizavimą – laisvės atėmimas iki 4 metų.