PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 25 d. 14:21

Teisme – politinio disidento dukters protestas prieš D. Arlausko kandidatavimą į Seimą

Lietuva

D. Arlauskas / Elta nuotr.

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA


320486

Su Vyriausiąja rinkimų komisija (VRK) dėl pašalinimo iš Seimo rinkimų nusprendusį bylinėtis „Taikos koalicijos“ atstovą Danuką Arlauską teisme pasitiko protestuoja.

Teismo koridoriuje su plakatu buvusių „Buvusių KGBistų nebūna“ D. Arlauską pasitiko politinio disidento Stanislovo Jako dukra, medikė Dalia Jakaitė.

„Visi disidentai jau baigia išmirti, aš už juos atėjau“, – sakė D. Jakaitė, ji piktinosi D. Arlausko noru kandidatuoti į Seimą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas trečiadienį nagrinės „Taikos koalicijos“ atstovo D. Arlausko ir „Nemuno aušros“ deleguoto Kęstučio Biliaus skundus dėl jų registracijos panaikinimo kitą mėnesį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Abu minėti asmenys savo anketose nenurodė buvusių ryšių su SSRS tarnybomis, todėl praeitą penktadienį VRK panaikino jų registraciją rinkimuose.

Abu skundai bus nagrinėjami žodinio proceso tvarka trečiadienį.

Atsakovu šioje byloje yra VRK, K. Biliaus byloje kaip trečiasis suinteresuotas asmuo dalyvauja Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRT). Šis centras pateikia informaciją VRK, ar kandidatas praeityje yra sąmoningai bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis.

LVAT sprendimas šiose bylose bus galutinis ir neskundžiamas.

Kaip skelbta anksčiau, tarnybos Z, nuo 1989-ųjų vykdžiusios ideologinę kontržvalgybą, vyresniuoju operatyviniu įgaliotiniu dirbęs buvęs KGB karininkas D. Arlauskas VRK anketoje nebuvo nurodęs, jog iki pat Nepriklausomybės atkūrimo dirbo kadriniu KGB darbuotoju.

Pats D. Arlauskas tikina, jog neslepia savo buvusios darbovietės. Visgi, jo teigimu, įstatymas numato pateikti informaciją apie bendradarbiavimą, o ne darbą atitinkamose tarnybose.

LGGRTC turimais duomenimis, nuo 1989 m. K. Bilius pusę etato dirbo šaltkalviu-santechniku KGB Šiaulių miesto skyriuje.

Kilus klausimų, kodėl buvusių kandidatų sąsajos su SSRS tarnybomis išsiaiškintos tik paprašius papildomos informacijos, už šiuos duomenis atsakingas LGGRTC įžvelgia Rinkimų kodekso spragas.

„Buvo susiklosčiusi tokia tradicija jau daug metų, kad VRK mūsų užklausdavo dėl bendradarbiavimo su KGB ir jis buvo suprantamas kaip slaptų bendradarbių – buvusių agentų, informatorių – buvimas KGB tinkle. Niekada nebuvo klausimų dėl etatinių KGB darbuotojų, nes jie buvo vieši darbuotojai“, – Eltai teigė centro vadovas Arūnas Bubnys.

69 metų D. Arlauskas šiuo metu yra Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius, Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, jis buvo Valstybės saugumo departamento (VSD) pirmojo vadovo Mečio Laurinkaus pavaduotoju, yra vadovavęs žiniasklaidos priemonėms – Žinių radijui ir dienraščiui „Lietuvos žinios“, yra dirbęs premjero Gedimino Kirkilo visuomeniniu konsultantu.

65 metų K. Bilius dabar yra Kelmės rajono vicemeras, jo viešai skelbiamoje biografijoje yra rašoma, kad sovietmečiu jis yra dirbęs geografijos ir fizinio lavinimo mokytoju, 1988-1990 m. „Tauro“ žolės riedulio meistrų komandoje užėmė viršininko pareigas, 2011-2015 m. buvo Kelmės rajono mero pavaduotoju, 2019-2020 m. Kelmės sporto centre dirbo direktoriaus pavaduotoju.

Viktoro Uspaskicho vedamos „Taikos koalicijos“ sąraše D. Arlauskas buvo įrašytas antruoju numeriu, K. Bilius Remigijaus Žemaitaičio vedamos „Nemuno aušros“ sąraše buvo septintas.

Rinkimai į Seimą vyks spalio 13 dieną.