PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Birželio 23 d. 14:21

Teisme – kova tarp Vilniaus ir „Gintarinės vaistinės“ dėl auksinės vietos

Vilnius

„Gintarinė vaistinė“ / Alfa.lt

Dominykas GriežėŠaltinis: ALFA.LT


306141

Prieš kelerius metus „Gintarinės vaistinės“ vaistinių tinklas įvairiose Vilniaus poliklinikose už palyginus itin mažas kainas nuomojosi patalpas, kuriose buvo įrengtos vaistinės. Vėliau pasikeitė sostinės valdžia ir ši nuoma nutrūko, kadangi atsirado vaistinių tinklų, norinčių mokėti gerokai daugiau. Tačiau „Gintarinė vaistinė“ bando susigrąžinti bent vieną turėtą „auksinę vietą“.

Vieša paslaptis – poliklinikose, sveikatos centruose ar ligoninės įrengtas vaistines galima vadinti aukso kasyklomis, kadangi čia dėl specifinės įstaigų paskirties klientų srautas vaistinei bus itin didelis ir nuolatinis. Kadaise tokias kasyklas Vilniaus poliklinikose turėjo ir „Gintarinė vaistinė“.

Ir, panašu, norėtų bent vieną iš tokių vietų susigrąžinti – Vilniaus apygardos teisme dabar nagrinėjama byla, kurioje „Gintarinė vaistinė“ prašo pripažinti, kad Karoliniškių poliklinikos šių metų kovą surengtas viešasis konkursas dėl 37,5 kvad. metro patalpų nuomos yra neteisėtas, o jo rezultatai – negaliojantys.

Jeigu teismas pripažintų, kad nuomos konkursas išties buvo surengtas neteisėtai, jį tektų rengti iš naujo, o pretenduoti į patalpas poliklinikoje galėtų ir „Gintarinė vaistinė“. Laimėjusi šį konkursą ir sudariusi nuomos sutartį, ji vėl galėtų poliklinikoje įsteigti vaistinę.

Negalėjo dalyvauti konkurse

„Gintarinės vaistinės“ atstovė Irena Tėvelienė Alfa.lt patvirtino, kad Karoliniškių poliklinikos surengtas konkursas vyko dėl patalpų vaistinės veiklai vykdyti. Tačiau ieškinio priežastis – gan netikėta: „Gintarinė vaistinė“ į teismą kreipėsi ne dėl to, kad nelaimėjo šio konkurso, bet dėl to, kad negalėjo jame dalyvauti.

„Gintarinė vaistinė“ taip pat dalyvavo viešame patalpų nuomos konkurse, tačiau susidūrė su internetinės svetainės trikdžiais, buvo atjungta nuo informacinės sistemos ir neturėjo galimybės pateikti savo kainos, o kai vėl prisijungė prie sistemos, konkursas jau buvo pasibaigęs“, – rašė I. Tėvelienė.

Anot vaistinių tinklo atstovės, „Gintarinė vaistinė“ kreipėsi į Registrų centrą ir gavo patvirtinimą, kad iš tiesų buvo nustatyti trumpalaikiai E-varžytinių tinklalapio sutrikimai. Gavęs tokį Registrų centro atsakymą, vaistinių tinklas kreipėsi į Karoliniškių polikliniką su prašymu anuliuoti konkurso rezultatus ir organizuoti viešą patalpų nuomos konkursą iš naujo. Tačiau poliklinika pripažino konkursą įvykusiu ir sudarė nuomos sutartį su kitu vaistinių tinklu.

„Gintarinės vaistinės“ filialas, įkurtas Pylimo g. 10 / Dominykas Griežė Alfa.lt

„Tam, kad apginti savo pažeistus interesus, „Gintarinė vaistinė“ pateikė ieškinį Vilniaus apygardos teismui su prašymu pripažinti negaliojančiais viešą patalpų nuomos konkursą ir nuomos sutartį“, – rašė I. Tėvelienė.

Anot Karoliniškių poliklinikos atstovės Nataljos Gorbatkovos, naujuoju poliklinikoje esančių patalpų nuomininku šiuo metu yra tapęs „Camelia“ vaistinių tinklas.

Auksinės patalpos – už centus

Sostinės poliklinikų, o ir jas valdančios Vilniaus miesto savivaldės nenorą leisti „Gintarinei vaistinei“ nuomotis patalpas ar net dalyvauti konkurse galima suprasti – prieš keletą metų tarp šio vaistinių tinklo ir Vilniaus valdžios buvo susiklostę itin toksiški santykiai, savivaldybė netgi kreipėsi į Konkurencijos Tarybą ir Vaistų kontrolės tarnybą, kaltindama „Gintarinę vaistinę“ melu, karteliniu susitarimu, siekiu praturtėti.

Iki 2015 metų, kai sostinės meru tapo Remigijus Šimašius, „Gintarinė vaistinė“ įvairiose Vilniaus poliklinikose nuomojosi patalpas, kuriose vykdė savo veiklą, itin mažomis kainomis. Pavyzdžiui, Naujininkų poliklinikoje esančias patalpas šis vaistinių tinklas nuomojosi vos už 696,83 euro per mėnesį, kai 2018 metais naują nuomos konkursą laimėjusi vaistinių tinklą „Camelia“ valdanti“Nemuno vaistinė“ siūlėsi mokėti jau 13 528,2 euro.

Analogiška situacija buvo ir su dvejomis patalpomis Centro poliklinikos filialuose – šias gan pigiai nuomojusi „Gintarinė vaistinė“ prieš kelerius metus, pasibaigus nuomos sutarčiai, pralaimėjo naujai surengtus nuomos konkursus, kai konkurentai pasiūlė didesnes nuomos kainas.

Karo kirvis tarp Vilniaus savivaldybės ir „Gintarinės vaistinės“ buvo iškastas, kai vaistinių tinklas net ir nutraukus nuomos sutartį toliau naudojosi patalpomis Naujininkų, Centro poliklinikose. Dėl tokio savivaliavimo savivaldybė vėliau kreipėsi į teismus, prašydama iš „Gintarinės vaistinės“ priteisti pinigus, kuriuos būtų gavusi iš naujų nuomininkų. Vienu metu Vilniaus savivaldybė iš šio vaistinių tinklo buvo prisiteisusi apie 150 tūkst. eurų, tačiau net ir po įsiteisėjusių teismų sprendimų „Gintarinė vaistinė“ kurį laiką neapleido turėtų patalpų.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės atstovo Gabrieliaus Grubinsko, „Gintarinė vaistinė“ nuo 2013 metų subnuomojo patalpas ir Karoliniškių poliklinikoje. Dėl pastarųjų patalpų taip pat vyko teisiniai procesai, tačiau „Gintarinė vaistinė“ šias patalpas nuomojosi iki 2020 m. birželio-liepos, kol pati nutraukė nuomos sutartį ir grąžino savivaldybei patalpas, nes COVID-19 pandemijos laikotarpiu negalėjo jomis naudotis.