PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 26 d. 07:14

Teismas skelbs, ar buvusių ryšių su SSRS tarnybomis nenurodę D. Arlauskas ir K. Bilius pagrįstai buvo pašalinti iš rinkimų

Lietuva

Danas Arlauskas (Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.), Kęstutis Bilius (VRK nuotr.)

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA


320575

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ketvirtadienį skelbs, ar „Taikos koalicijos“ atstovas Danukas Arlauskas ir „Nemuno aušros“ deleguotas Kęstutis Bilius pagrįstai buvo pašalinti iš kandidatų rinkimuose į Seimą sąrašų.

LVAT sprendimas bus galutinis ir neskundžiamas.

Abu minėti asmenys savo anketose nenurodė buvusių ryšių su SSRS tarnybomis, todėl praeitą penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino jų registraciją rinkimuose.

Abiejų asmenų skundus teismas išnagrinėjo žodinio proceso tvarka trečiadienį.

Atsakovu šioje byloje yra VRK, K. Biliaus byloje kaip trečiasis suinteresuotas asmuo dalyvauja Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRT). Šis centras pateikia informaciją VRK, ar kandidatas praeityje yra sąmoningai bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis.

Kaip skelbta anksčiau, tarnybos Z, nuo 1989-ųjų vykdžiusios ideologinę kontržvalgybą, vyresniuoju operatyviniu įgaliotiniu dirbęs buvęs KGB karininkas D. Arlauskas VRK anketoje nebuvo nurodęs, jog iki pat Nepriklausomybės atkūrimo dirbo kadriniu KGB darbuotoju.

Pats D. Arlauskas tikina, jog neslepia savo buvusios darbovietės. Visgi, jo teigimu, įstatymas numato pateikti informaciją apie bendradarbiavimą, o ne darbą atitinkamose tarnybose.

LGGRTC turimais duomenimis, nuo 1989 m. K. Bilius pusę etato dirbo šaltkalviu-santechniku KGB Šiaulių miesto skyriuje. K. Bilius neigia dirbęs KGB, jis žada kreiptis į Generalinę prokuratūrą, dokumentą apie jo darbą KGB vadina klastote.

69 metų D. Arlauskas šiuo metu yra Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius, Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, jis buvo Valstybės saugumo departamento (VSD) pirmojo vadovo Mečio Laurinkaus pavaduotoju, yra vadovavęs žiniasklaidos priemonėms – Žinių radijui ir dienraščiui „Lietuvos žinios“, yra dirbęs premjero Gedimino Kirkilo visuomeniniu konsultantu.

65 metų K. Bilius dabar yra Kelmės rajono vicemeras, jo viešai skelbiamoje biografijoje yra rašoma, kad sovietmečiu jis yra dirbęs geografijos ir fizinio lavinimo mokytoju, 1988-1990 m. „Tauro“ žolės riedulio meistrų komandoje užėmė viršininko pareigas, 2011-2015 m. buvo Kelmės rajono mero pavaduotoju, 2019-2020 m. Kelmės sporto centre dirbo direktoriaus pavaduotoju.

Viktoro Uspaskicho vedamos „Taikos koalicijos“ sąraše D. Arlauskas buvo įrašytas antruoju numeriu, K. Bilius Remigijaus Žemaitaičio vedamos „Nemuno aušros“ sąraše buvo septintas.

Rinkimai į Seimą vyks spalio 13 dieną.