PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 16 d. 11:30

Ketvirtadienį Rusijoje bus tęsiamas teismo procesas prieš JAV žurnalistą E. Gershkovichių

Pasaulis

Evanas Gershkovichas. Youtube.com stop kadras

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


309676

Ketvirtadienį, beveik mėnesiu anksčiau nei tikėtasi, bus tęsiamas procesas prieš šnipinėjimu kaltinamą JAV žurnalistą Evaną Gershkovichių, antradienį pranešė Rusijos teismas.

Jekaterinburgo miesto apygardos teismas savo tinklalapyje pranešė, kad kitas „The Wall Street Journal“ žurnalisto teismo posėdis už uždarų durų prasidės ketvirtadienį 11 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku, jis perkeltas iš rugpjūčio 13 dienos. Sverdlovsko apygardos teismo atstovas spaudai patvirtino, kad data buvo perkelta gynybos advokatų prašymu ir kad žiniasklaidos atstovai nebus įleisti į teismo salę.

Pirmasis E. Gershkovichiaus bylos posėdis vyko birželio 26 dieną. 32 metų E. Gershkovichius buvo sulaikytas pernai kovą per komandiruotę Jekaterinburge dėl kaltinimų, kuriuos jis, jo laikraštis ir Baltieji rūmai atmeta kaip melagingus ir nepagrįstus. Jis tapo pirmuoju nuo šaltojo karo laikų Rusijoje suimtu ir šnipinėjimu apkaltintu Vakarų žurnalistu.

Teismo procesui prasidėjus, E. Gershkovichius buvo trumpai parodytas žurnalistams, jis šypsojosi stikliniame narve ir buvo visiškai nuskusta galva.

Rusijos generalinis prokuroras apkaltino jį dirbus Centrinei žvalgybos agentūrai (CŽA) ir „rinkus slaptą informaciją“ apie tankų gamintoją „Uralvagonzavod“ Sverdlovsko srityje. Jei bus pripažintas kaltas, E. Gershkovichius gali gauti iki 20 metų kalėjimo kolonijoje.

Po suėmimo jis buvo laikomas liūdnai pagarsėjusiame Maskvos Lefortovo kalėjime. Jungtinių Tautų darbo grupė savavališko sulaikymo klausimais šį mėnesį paskelbė nustačiusi, kad E. Gershkovichiaus sulaikymas Rusijoje dėl kaltinimų šnipinėjimu yra „savavališkas“ ir pažeidžia žmogaus teises.