PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 8 d. 10:13

Teismas atidėjo moterį nušovusio pareigūno bylos nagrinėjimą

Vilnius

Dariaus Šerpyčio teismo posėdis. Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.

Vilmantas VenckūnasŠaltinis: BNS


308267

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atidėjo pernai moterį Vilniaus rajone nušovusio pareigūno bylos nagrinėjimą.

Tokį sprendimą teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė priėmė nukentėjusiųjų advokatui paprašius atidėti teismo posėdį dėl nespėto parengti civilinio ieškinio.

„Tenka apgailestauti, kad atstovas nepasirūpino civiliniu ieškiniu iki teismo, nes byla nėra didelės apimties. (...) Tačiau teismas priverstas atidėti“, – posėdžio metu sakė teisėja.

Nukentėjusiųjų advokatas Virgilijus Kvedaras teigia, kad įstatyme numatyta tvarka civilinį ieškinį galima pateikti iki įrodymų tyrimo pradžios.

„Civilinio ieškinio mes nepateikėme, nes (...) birželio 28 dieną gavome pranešimą, kad bus teismo posėdis, aš tuo metu buvau atostogose ir šiandien nutraukęs atostogas grįžtu“, – po teismo posėdžio žurnalistams sakė V. Kvedaras.

Jis negalėjo pasakyti, kokios sumos ieškinyje gali prašyti nukentėjusieji.

„Tai yra nukentėjusiųjų teisė apsispręst, kokį civilinį ieškinį teiks“, – kalbėjo advokatas.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnui Dariui Šerpyčiui pareikšti kaltinimai nužudymu viršijus įgaliojimus.

„Viršijo įgaliojimus, peržengdamas būtinosios ginties ribas nužudė žmogų. (...) Policininkams geriau atsakyti, bet nebuvo neišvengiamos būtinybės tuo metu naudoti ginklą“, – aiškino prokuroras Rolandas Imbrasas.

„Daugumai mūsų sprendimai tai patinka, tai nepatinka, visi patenkinti nebus“, – kalbėjo prokuroras.

Pasak jo, sunku pasakyti, kokia bausmė gresia D. Šerpyčiui, nebūtinai tai gali būti laisvės atėmimo bausmė.

D. Šerpyčio advokatas Romualdas Drakšas teigia, kad jo ginamasis nekaltas, o jo veiksmai – akivaizdi būtinoji gintis.

„Įsivaizduokite situaciją, į tave bėga agresyvus psichinis ligonis paklaikusiomis akimis, atstatęs į priekį peilį, lieka keli metrai, trauktis nėra kur, už tavęs kolega, už tavęs sniego pusnis. Ką žmogui daryti, stovėti ir laukti, kol jam gerklę perpjaus?“, – sakė advokatas.

„Tai yra būtinoji gintis, tai nėra piktnaudžiavimo tarnyba, nes viskas buvo atlikta teisėtai. (...) Būtinoji gintis nėra nužudymas“, – pridūrė jis.

Palaikyti kaltinamo pareigūno D. Šerpyčio pirmajame posėdyje susirinko kelios dešimtys policijos pareigūnų.

Ikiteisminis tyrimas buvo vykdomas po to, kai pernai gruodžio viduryje, į įvykio vietą atvykęs pareigūnas panaudojo tarnybinį ginklą. Per incidentą vietoje žuvo moteris.

Tyrimo metu nustatyta, kad tą dieną Vilniaus pareigūnų į įvykio vietą vyko gavęs pranešimą apie moters keliamą grėsmę greitosios medicininės pagalbos brigados medikams.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad siekdamas sulaikyti moterį pareigūnas neišnaudojo visų jo turėtų galimybių veikti kitaip, klaidingai įvertino būtinosios ginties situaciją ir panaudojo šaunamąjį ginklą nesant neišvengiamo pavojaus jo ar kitų asmenų gyvybei bei sveikatai, todėl moters žūtis kvalifikuotina kaip nužudymas.

Šis įvykis pernai vėl įžiebė diskusijas Lietuvoje dėl to, kokiomis sąlygomis pareigūnai Lietuvoje turėtų naudoti tarnybinius ginklus, ir kokių apsaugos priemonių reikia greitosios medicinos pagalbos paramedikams.