PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 8 d. 08:16

Teise į daugybinę pilietybę pasinaudojo G. Žiemelis – tapo Turkijos piliečiu

Lietuva

Gediminas Žiemelis. „Avia Solutions Group“ nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


308236

Pilietybės įstatyme numatyta galimybe tremtinių palikuonims turėti daugybine pilietybe pasinaudojo ir Lietuvos verslininkas Gediminas Žiemelis.

Kaip praneša LRT, verslininkas, „Avia Solutions Group“ valdybos pirmininkas G. Žiemelis per pastaruosius metus jau gavo Turkijos ir ketina gauti dar dviejų valstybių pilietybes.

Verslininkas LRT nurodė, kad Turkijoje yra daug investavęs, tačiau šios šalies pilietybės jam reikėjo norint įsigyti oro bendrovę. Jis teigė artimiausiu metu ketinantis įgyti dar dvi pilietybes. O nepaisant jau turimų Lietuvos bei Turkijos pilietybių, taip pat daug metų yra rezidentas Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Nors G. Žiemelis gimė Vilniuje, remiantis Pilietybės įstatymu, jis, kaip tremtinių palikuonis, turi teisę į daugybinę pilietybę.

Jo mama gimė Rusijos Krasnojarsko krašte, kur per 1948 m. gegužės tremtį atsidūrė seneliai Leonas ir Stasė Karpiai. Šeima rėmė Lietuvos rezistenciją – Stasės Karpienės broliai, anot paties verslininko surinktos šeimos istorijos, buvo partizanai.

ELTA primena, kad gegužės 12 d. vykęs referendumas dėl Konstitucijos pataisos, kuria buvo siekiama išplėsti dvigubos pilietybės galimybę, nebuvo sėkmingas.

VRK duomenimis, referendume dalyvavo 1 mln. 413 tūkst. 288 rinkėjai arba 58,96 proc. Konstitucijos pakeitimui dėl pilietybės išsaugojimo pritarė 1 mln. 26 tūkst. 408 rinkėjai (74,13 proc.), tačiau tokio balsų skaičiaus nepakako.

Tam, kad Konstitucijos pataisa būtų priimta, už ją privalo balsuoti ne mažiau kaip pusė rinkimų teisę turinčių gyventojų.

2019 m. Lietuvoje vykęs referendumas dėl pilietybės išsaugojimo irgi patyrė nesėkmę.