PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Spalio 13 d. 19:50

TAU – žmonės, pasirinkę gyvenimą

Šiauliai

„Or­ga­ni­za­ci­ja be žmo­gaus ne­gy­vuo­tų, to­dėl pa­kvies­ti ne tik da­bar­ti­niai klau­sy­to­jai, bet ir tie, ku­rie kū­rė uni­ver­si­te­tą, ku­rie pa­lai­kė jo gy­ve­ni­mą“, – sa­kė VšĮ Šiau­lių tre­čio­jo am­žiaus uni­ver­si­te­to rek­to­rė Jo­lan­ta Rum­bi­nie­nė. (Au­ri­mo Ša­to­ki­no nuo­tr.)

Asta ŠiukšterienėŠaltinis: Etaplius.LT


323061

Šiaulių trečiojo amžiaus universitetas (TAU) spalio 3-iąją surengė didžiulę mokslo metų atidarymo šventę. Ypatinga ji buvo tuo, kad kartu paminėtas ir įstaigos 25 metų gyvavimo jubiliejus.

Ketvirtis amžiaus – tai daug?

Viena didžiausių Šiaulių miesto erdvių – Šiaulių koncertinė salė „Saulė“ – užsipildė pilnai. Į naujųjų mokslo metų atidarymo šventę, kuri tradiciškai organizuojama išsyk po Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos, susirinko ne tik senjorai, universiteto klausytojai, bet ir buvusieji – tiek lankytojai, tiek darbuotojai, tiek bendraminčiai iš kitų miestų. Todėl, kad ši šventė buvo ypatinga – kartu paminėtas Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto 25-metis.

„Organizacija be žmogaus negyvuotų, todėl pakviesti ne tik dabartiniai klausytojai, bet ir tie, kurie kūrė universitetą, kurie palaikė jo gyvenimą“, – sakė VšĮ Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto rektorė Jolanta Rumbinienė.

25 metai įstaigai – ganėtinai daug, kad jau būtų galima kalbėti apie jos užimamą svarbią nišą miesto gyvenime. Pastarųjų metų socialiniai įvykiai ir technologinės galimybės lemia, kad pokyčiai vyksta labai greitai net ir vyresnio amžiaus žmonių gyvenime.

„Šiuolaikinis pasaulis yra toks greitas, kai mes visko tiek daug ir taip greitai gebame padaryti su visomis informacinėmis technologijomis, kad ir žmogaus gyvenime 25 metai yra jau ženklus skaičius. O organizacijos – dviprasmiškai. TAU Šiauliuose įsikūrė 1999 metais, o tai buvo nepriklausomybės pradžia ir daug naujų dalykų tada buvo trumpalaikiai, netvarūs. O ši organizacija išgyveno 25 metus, pradėjusi nuo nulio, neturėdama nei praktikos, nei pavyzdžių. Tokiomis aplinkybėmis, manau, tai be galo daug“, – sakė J. Rumbinienė.

Šiau­lių TAU nau­jų­jų moks­lo me­tų šven­tės da­ly­vių gau­sa už­tvin­dė be­ne di­džiau­sią mies­to sa­lę. (Au­ri­mo Ša­to­ki­no nuo­tr.)

„Gimimo“ istorija

Archyvuose saugomi dokumentai byloja, kad 1999 m. balandžio 30 d. į tuometę Šiaulių ligoninę (dabar VšĮ Respublikinė Šiaulių ligoninė) elektroniniu paštu atkeliavo dokumentas „Trečiojo amžiaus universiteto įstatai“, pasirašytas Trečiojo amžiaus universiteto rektoriaus Medardo Čoboto. Jis buvo adresuotas gydytojams Birutei Marijai Paplauskienei ir Alfonsui Stakėnui. TAU veiklos pagrindiniu uždaviniu tada buvo įvardyta pagyvenusių žmonių sveikata ir ligų prevencija.

Todėl TAU įsipareigojo „propaguoti sportą ir kūno kultūrą, kaip geriausią priemonę sveikatai ir darbingumui palaikyti“, „organizuoti priemones, stiprinančias sveikatą, ieškoti galimybių sergančiųjų gydymui ir reabilitacijai“, „rengti susitikimus su gydytojais ir visuomenės veikėjais“.

Iniciatyvinei TAU Šiaulių filialo steigėjų grupei 1999 m. balandį vadovavo gyd. B. M. Paplauskienė, o direktoriumi patvirtintas A. Stakėnas. Steigėja puikiai pamena M. Čoboto pasiūlymą, kurį jai buvo patikėta įgyvendinti.

„Pasakė jis man tada: „Noriu kad Šiauliuose atsirastų toks universitetas. Tai būtina vyresnio amžiaus žmonėms: kartu ir bendravimas, ir sveikatos šaltinis, kartu ir paguoda, ir nusiraminimas, ir gyvenimo prasmės apibendrinimas. Pažįstu tave ir tikiu, kad Šiauliuose toks atsiras.“ Dabar, kai susitikime pamačiau žmonių, kurie atvyko net iš rajonų, suprantu, kokia brangi ta iniciatyva ne mums, steigėjams, o žmonėms, kurie džiaugiasi susitikę ir apsikabina kaip broliai ir seserys. Kažkoks stebuklas. Tas džiaugsmas lieka mano širdyje“, – jautriu prisiminimu ir šventės džiugesiu dalijosi Šiaulių TAU steigimo iniciatorė B. M. Paplauskienė.

Fakultetai

1999 m. buvo įkurti du fakultetai, kuriuos lankė apie 100 klausytojų. Ir TAU buvo suprantamas ir net vadinamas Sveikatos universitetu pagyvenusiems. Lankytojų skaičius kasmet augo geometrine progresija ir populiarumo piko laikotarpiu perkopė 1 000.

Dabar fakultetų skaičius yra išaugęs iki septynių: Sveikatos, Dvasinio tobulėjimo, Humanitarinis, Turizmo ir kraštotyros, Kultūros ir meno, Žmogaus ir socialinės aplinkos pažinimo, Teisinių žinių. Labiausiai išsiskiria du fakultetai, vienas – dėl savo aktualumo, kitas – dėl populiarumo.

„Po kelerių metų pertraukos atsinaujinęs pradėjo veikti Teisinių žinių fakultetas, nes socialinė aplinka ir įvairūs gyvenimiški pavyzdžiai diktuoja tokią būtinybę: ir vartotojų apsauga, ir šeimos teisė. Jam vadovauja notarė Nijolė Masiliūnienė. Labai graži draugystė vyksta su teismais, apylinkės ir apygardos, sutinka ir teisėjai paskaitas vesti. O pats populiariausias išlieka Turizmo ir kraštotyros fakultetas, nes žmonės labai įsitraukia per pažinimą, per judėjimą“, – sako J. Rumbinienė.

Vie­na pa­grin­di­nių Šiau­lių tre­čio­jo am­žiaus uni­ver­si­te­to stei­gi­mo ini­cia­to­rių ir or­ga­ni­za­to­rių – gy­dy­to­ja Bi­ru­tė Ma­ri­ja Pap­laus­kie­nė. (Au­ri­mo Ša­to­ki­no nuo­tr.)

TAU populiarumas

Mokymosi visą gyvenimą idėja senjorams per šį ketvirtį amžiaus, kol gyvuoja TAU, tapo patraukli ir kaip sveikatinimosi, ir kaip laisvalaikio praleidimo, ir socialinio gyvenimo bei naujų ryšių užmezgimo būdas.

„Žmonės čia bendrauja, susipažįsta, prisiima net savotišką socialinę funkciją rūpintis vieni kitais: jei kas nors neatėjo į paskaitą – skambina ir klausia, ar viskas gerai, jie padeda vienas kitam, dalijasi patarimais, dalijasi tuo, ką turi ir gali. Kartais net ir vieno kurio poelgis būna neįkainojamas žmogiškumo pavyzdys. O mes suteikiame senjorams tokių žinių, kaip kompiuterinis raštingumas, elektroninė bankininkystė ar registracija pas gydytojus ir kiti panašūs dalykai, be kurių senjorai tiesiog būtų išbraukti ar socialiai atskirti“, – pastebi TAU rektorė.

Pastaraisiais metais vyresniųjų lankytojų entuziazmą nuslopino pandemija, tačiau TAU populiarumas atsigauna.

„Prieš pandemiją klausytojų skaičius buvo stipriai išaugęs, o po pandemijos daug nebesugrįžo. Tačiau smagu, kad šiemet net trečdaliu išaugo naujų klausytojų skaičius. Atėjo tie, kurie dirbo, mus stebėjo ir sakė: „Kai išeisiu į pensiją, eisiu į universitetą.“ Esu dėkinga universiteto pirmeiviams, kurie sudarė gerą įspūdį, išugdė tradiciją lankyti universitetą. Dabar mes veiklą vykdome 7 fakultetuose ir turime per 500 klausytojų. Ir dar visą spalį ateina naujų, tad skaičių jau kelerius metus išlaikome apie 600“, – lankytojus skaičiuoja rektorė.

Vadovei smagu dar ir todėl, kad universitetas auga, jaunėja, plečiasi, bet tai ir iššūkis, nes tenka ieškoti vis naujų mokymo ir mokymosi formų: „Mūsų klausytojas jaunėja, ateina ta karta, kuri – kosmopolitai, kurie yra ir nemažai keliavę, ir turi įvairiausių ir nepaprastų darbinių kompetencijų. Sudarant programas, kyla iššūkis: ką jie jau žino, ką dar tobulinti, nes bet kas netinka, reikia labai atsakingai rinkti ir turinį, ir mokymosi būdą.“

Koks yra TAU klausytojas?

Pasak Šiaulių TAU rektorės J. Rumbinienės, senatvė – tai tik sielos būsena, o žmonės juk gali rinktis gyvenimą, kuriame visada yra kažkas naujo. Būtent tokie, jos akimis, yra TAU klausytojai.

„Smalsūs, atsakingi ir besirūpinantys savo gyvenimu, labai drausmingi, disciplinuoti. Nes jie be galo užimti, jų dienotvarkė mažai kuo skiriasi nuo darbo dienos: dažnai jie juokauja, kad išeina iš namų 8 val. ryte ir grįžta vakare, jau temstant. Rytą pradeda mankštomis, fizinėmis veiklomis, paskui yra meniniai užsiėmimai, po pietų – paskaitos, vakarais jie yra dažni kultūros renginių, parodų lankytojai. Tad TAU klausytojai – labai darbštūs ir disciplinuoti žmonės“, – negailėdama pagyrų ir susižavėjimo, reziumuoja J. Rumbinienė.

Būtent žmonės, tiek lankantys TAU universitetą, tiek dirbantys jame, yra tas pagrindas, ant kurio laikosi tradicija ir auga populiarumas.

Jubiliejinėje Šiaulių TAU mokslo metų atidarymo šventėje LR Seimo institucijų ir Šiaulių m. savivaldybės padėkomis apdovanoti steigėjai, pirmieji ir ilgamečiai rektoriai, dekanai ir kiti šiai veiklai atsidavę asmenys.

Vienas ilgiausiai, net 14 metų, Šiaulių trečiojo amžiaus universitete dirbęs (10 metų – Sveikatos fakulteto dekanu, 4 metus – rektoriumi) Algimantas Baublys sako, kad jo tuomečiai kolegos buvo bendraminčiai entuziastai.

„Dirbti visuomeniniais pagrindais yra geriau negu už atlyginimą tuo, kad gyvenimo prasmė yra didesnė. Mes neatėjome čia atiduoti savęs už pinigus, o visi buvome susirinkę geranoriški kitų labui. Nesusireikšmindamas jutai, kad esi reikalingas“, – idėjinę savo veiklos prasmę mato A. Baublys.

O apie lankytojus jis sako, kad čia ateina ne namisėdos, o aktyvūs žmonės: „Čia ateina tie, kurie siekia naujų žinių, nori būti įvykių eigoje, tie, kuriems neužtenka televizoriaus ir spaudos. Tai ir būdas bendrauti, nes žmonės pasiilgsta naujų susitikimų, įspūdžių.“

„Tai nuoširdūs, žingeidūs ir nesenstantys žmonės. Kai aš atėjau dirbti, išsyk pasakiau, kad mūsų fakultetas bus modernus ir kad nebūtų dalijimo į jaunus ir senus. Per 12 metų nesutikau čia nė vieno susiraukusio ar kad koks niurzga būtų. Į universitetą ateina tie, kurie laiko save miesto visuomenės dalimi ir nori ja būti. Sugalvojau, kaip juos dar labiau įtraukti, kad ne tik ateitų paskaitoje pasėdėti: rengėme parodų lankymo dienas, pasivaikščiojimo po miestą dienas, tokių dar nė Turizmo informacijos centras tada dar nerengė“, – sako buvusi Kultūros ir meno fakulteto dekanė Rūta Černiauskienė.


Foto galerija:

Au­ri­mo Ša­to­ki­no nuo­tr.
Au­ri­mo Ša­to­ki­no nuo­tr.
Au­ri­mo Ša­to­ki­no nuo­tr.
Au­ri­mo Ša­to­ki­no nuo­tr.
Au­ri­mo Ša­to­ki­no nuo­tr.
Au­ri­mo Ša­to­ki­no nuo­tr.
Au­ri­mo Ša­to­ki­no nuo­tr.