PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugsėjo 24 d. 11:53

TATENA vadovo teigimu, padėtis netoli Kursko AE tebėra įtempta, bet nuolatinės misijos pradėti neplanuojama

Pasaulis

TATENA – Rafaelis Grossi / Stop kadras

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA


320219

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovo Rafaelio Grossi teigimu, padėtis aplink Rusijos Kursko atominę elektrinę tebėra rimta, tačiau nuolatinės misijos šiame objekte pradėti agentūra neplanuoja, praneša „Reuters“.

„(Padėtis) rimta, nes buvo pradėtas puolimas ir dabar jis vyksta ne taip jau toli nuo branduolinės jėgainės“, – pasakė R. Grossi.

Anot pranešimo, praėjusį mėnesį per sieną įsiveržę Ukrainos kariai tebėra Rusijos pietiniame Kursko regione, nors juos nuo elektrinės skiria apie 40 kilometrų.

R. Grossi praėjusį mėnesį lankėsi keturis reaktorius turinčioje Kursko jėgainėje ir sakė, kad elektrinė būtų „itin pažeidžiama“, jei ją kas užpultų, mat jėgainė neturi apsauginio kupolo.

Jo žodžiais tariant, TATENA neturi jokių planų į elektrinę atsiųsti nuolatinę stebėtojų misiją – panašią į tas, kurios veikia keturiose Ukrainos jėgainėse, įskaitant Zaporižios AE, kurią rusų pajėgos užėmė pirmosiomis 2022 m. vasarį prasidėjusios Maskvos invazijos Ukrainoje dienomis.

R. Grossi pasakė, kad padėtis Zaporižioje vis dar yra įtempta, o abi šalys reguliariai kaltina viena kitą planuojant pulti elektros stotį.

„Mano ekspertai toliau praneša apie kovinius veiksmus netoli stoties“, – pasakė jis.