PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 10 d. 10:52

TATENA ragina apsaugoti Kursko atominę elektrinę

Pasaulis

Kurskas po išpuolio / Scanpix

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


313516

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pareiškė stebinti įvykių eigą netoli Kursko atominės elektrinės (AE), esančios Rusijos Kurčiatovo mieste, ir ragina visas puses išlaikyti AE „fizinį vientisumą“.

TATENA interneto svetainėje išplatintame pareiškime organizacijos vadovas Rafaelis Grossis kariaujančioms šalims priminė „septynis būtinus ramsčius“, kuriais ginkluoto konflikto metu užtikrinama branduolinė sauga ir saugumas, ir penkis principus, nustatytus atsižvelgiant į padėtį aplink Zaporižios AE Ukrainoje.

„Šiuo metu norėčiau paraginti visas šalis elgtis kuo santūriau, kad būtų išvengta incidentų, galinčių turėti rimtų radiologinių pasekmių. Asmeniškai palaikau ryšius su atitinkamomis abiejų šalių valdžios institucijomis ir toliau domėsiuosi šiuo klausimu“, – pareiškime cituojamas R. Grossis.

TATENA priminė, kad Kursko AE turi šešis dviejų skirtingų tipų reaktorių blokus: RBMK-1000 ir VVER-510. Du RBMK-1000 blokai yra sustabdyti, o du veikia visu pajėgumu. Kiti du VVER-510 blokai šiuo metu yra statomi.

Kurčiatovo miestas, kuriame įsikūrusi Kursko AE, yra už 100 kilometrų nuo sienos su Ukraina ir už 40 kilometrų nuo Kursko.

TATENA vadovo komentaras pasirodė po Rusijos ambasados Vienoje pareiškimo, kad rugpjūčio 8 d. elektrinės teritorijoje, netoli radioaktyviųjų atliekų perdirbimo komplekso, esą buvo aptikta numuštų raketų nuolaužų ir jų fragmentų. Kiti šaltiniai šio pranešimo nepatvirtino.

Rugpjūčio 10 d. naktį vietos valdžios institucijos paskelbė raketų pavojų Kursko srityje, o rugpjūčio 9 d. Rusijos Federacijos Belgorodo, Briansko ir Kursko srityse buvo įvestas antiteroristinės operacijos režimas.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, naktį į rugpjūčio 10 d. kilus gaisrui Kursko srities elektros pastotėje keliose vietovėse, įskaitant Kurčiatovo miestą, dingo elektra.

Institucijos pranešė, kad elektros energijos tiekimas jau atnaujintas.