PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Birželio 25 d. 14:41

Tarptautiniame jaunųjų talentų festivalyje – ir jaunosios muzikantės iš Rokiškio

Rokiškis

Etaplius.ltŠaltinis: Rokiškio rajono savivaldybės inf.


306384

Birželio 20– 22 dienomis Sušice mieste (Čekija) vykusiame jaunųjų muzikantų festivalyje „Sušice Douzlage 20“ susitiko Danijos, Didžiosios Britanijos, Vengrijos, Portugalijos, Čekijos, Slovakijos, Lietuvos talentingi jaunieji atlikėjai iš muzikos ir meno mokyklų. Rokiškio kraštą festivalyje atstovavo Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokyklos mokinės: pianistė Saulė Kairytė (mokytoja Violeta Bružienė), fleitistė Auksė Krumpliauskaitė (mokytojas Justinas Mačys), vokalistė Liepa Ulevičiūtė (mokytoja Reda Kazlauskienė). Mergaitėms koncertuose akompanavo mokytoja Rasa Pletaitė-Junokienė.

Kaip sako R. Pletaitė-Junokienė, kiekvienos šalies deleguoti atlikėjai buvo parengę 20 – 30 minučių koncertinę programą. Rokiškiečių programą sudarė lietuvių, užsienio kompozitorių instrumentiniai ir vokaliniai skirtingo žanro, stiliaus bei įvairių epochų kūriniai.

„Jaunieji atlikėjai koncertavo įvairiausiose Sušice miesto vietose – kavinukėse, muziejuje, atvirose miesto erdvėse, o savo parengtas programas šalys pristatė atskiruose koncertuose. Festivalio kulminacija buvo baigiamasis koncertas Smetanos salėje. Šiame koncerte dar kartą pasirodė visų šalių atlikėjai su individualiomis koncertinėmis programomis, be to, jame skambėjo ir bendras visų šalių muzikos atlikėjų simfoninio orkestro koncertas, kuriame grojo ir mūsų atstovė, fleitistė Auksė Krumpliauskaitė“, – apie festivalį pasakoja R. Pletaitė-Junokienė.

Džiaugiasi įgyta patirtimi

Grįžusios iš festivalio įspūdžiais pasidalino ir jaunosios muzikantės. Pasak A. Krumpliauskaitės, jai šis festivalis buvo visiškai nauja patirtis. „Iš pradžių buvo baisu, nes galvojau, kad bus labai sunku ir nesusibendrausiu su kitais žmonėmis, kurie taip pat čia atvyko. Pasirodo, viskas buvo atvirkščiai. Šios organizacijos dalyviai buvo labai draugiški ir malonūs. Mes visi bendravome angliškai ir vienas kitam padėjome, jeigu kas nors buvo neaišku. Buvo labai smagu groti koncertuose, taip pat klausytis kitų šalių atstovų. Orkestro repeticijos buvo labai įdomios ir neįprastos, nes dirigentas ir kai kurie orkestro dalyviai nekalbėjo angliškai, bet tai tik dar kartą įrodo, kad muzika gali suvienyti pačius įvairiausius žmones tarptautine – muzikos kalba“, – po festivalio kalbėjo A. Krumpliauskaitė.

S. Kairytė sako, kad jaunųjų muzikantų festivalis Čekijoje jai buvo nuostabi patirtis. „Buvo smagu išbandyti savo jėgas koncertuojant ir išgirsti kitų dalyvių teigiamus atsiliepimus bei palaikymą. Per paskutinį koncertą išgirstos gausios ovacijos atpirko visas pastangas, visą darbą ruošiantis programai. Turėjome galimybę susipažinti su įvairiais dalyviais iš kitų šalių. Tai buvo puiki galimybė išbandyti save, kadangi bendrauti turėdavome angliškai, bet tai nesutrukdė užmegzti artimų ryšių“, – pasidžiaugė S. Kairytė.

Tuo tarpu L. Ulevičiūtė akcentavo, kad jai jaunųjų muzikantų festivalis Čekijoje buvo puiki proga ugdyti savo savarankiškumą. „Buvo smagu susipažinti su muzikantais iš kitų šalių. Iš jų kiekviena gavome begalinį palaikymą ir nuoširdžius komplimentus. Nors koncertai vyko dienos metu, vakarais susiburdavome kartu pagroti, padiskutuoti, pasidalinti koncerto įspūdžiais. Buvo labai smagi ir turininga kelionė“, – apibendrina L. Ulevičiūtė.

Douzelage

Douzelage – Europos miestų asociacija įkurta 1991 m., šiuo metu jai priklauso 28 Europos miestai. Tikslas – gilinti tarptautinį bendradarbiavimą, organizuoti tarptautinius projektus jaunimui ir studentams, suteikiant jiems unikalią galimybę pažinti kitokią užsienio šalių kultūrą. Rokiškis – jauniausia šios organizacijos šalis.

Sušice

Sušice dažnai vadinamas „Šumavos vartais“. Miestas, plytintis abiejuose Otavos upės krantuose, įsikūręs pietvakarių Bohemijoje, netoli Vokietijos sienos. Buvęs karališkasis miestas turi turtingą istoriją, siekiančią XII amžių.

Sušice dabar gyvena 11 500 gyventojų. Miestas yra Plzeň regiono dalis, nuo 2003 m. ji priklauso savivaldybėms, turinčioms 30 mažesnių bendruomenių. Miestas siūlo daugybę kultūros, sporto ir poilsio galimybių. Čia galima rasti daug įdomių pastatų ir objektų su turtinga istorija, o apylinkės ypač tinkamos pasivaikščiojimams, žygiams pėsčiomis, važinėjimui dviračiais ir vandens turizmui.