REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 28 d. 15:19

Tarptautines karių pratybas „Liepsnojantis kalavijas 2024“ stebėjusi I. Šimonytė: reikia būti pasiruošus visiems netikėtumams

Lietuva

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


302648

Antradienį Elektrėnuose vykusių Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) pratybų „Liepsnojantis kalavijas 2024“ parodomojoje programoje apsilankiusi premjerė Ingrida Šimonytė akcentuoja, kad tokie su sąjungininkais organizuojami renginiai taip pat yra ir signalas priešiškoms valstybėms.

„Reikia, kad matytų mūsų nedraugai, kad mes ruošiamės ir esame savo įgūdžius sukaupę ir kartu treniruojamės su savo sąjungininkais. Bet be jokios abejonės tas profesionalumas ir tokia vidinė virtuvė, tai turbūt yra tai, kas nėra ir neturi būti viešai skelbiama“, – antradienį Elektrėnuose žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Bet pačios pratybos yra labai įspūdingos tiek dalyvių prasme, tiek ir to, kas čia buvo per šitas porą savaičių padaryta“, – pridūrė ji.

Vyriausybės vadovė akcentuoja, kad elektrinės komponentuose antradienį vykstančios pratybos yra labai svarbios, įvertinant ir karo Ukrainoje patirtį.

„Matydami, kaip Rusija naikina energetinę infrastruktūrą ir kitą kritinę infrastruktūrą (...), taip pat turime ruoštis ir tokiems scenarijams, kai galbūt gali reikėti perimti atgal tokius objektus – kas čia (pratybose – ELTA) ir buvo daroma, kas buvo demonstruota“, – sakė I. Šimonytė.

„Mūsų SOP pajėgų kariai, Lietuvos kariuomenė ir mūsų sąjungininkai tiesiog stengiasi būti pasiruošę visiems netikėtumams ir tai yra svarbu. Ypatingai, turint mintyje, kokio svarbumo energetikai čia yra objektas, koks svarbumas yra šios vietos mūsų energetiniam saugumui ir stabilumui, kadangi tai yra labai, labai svarbus komponentas“, – pridūrė ji.

Kaip pranešė kariuomenė, elektrinės komplekse vyksiančios programos metu Lietuvos SOP kartu su NATO sąjungininkais atliekama sinchronizuota operacija.

Pažymima, kad išskirtinis dėmesys prieš dvi savaites prasidėjusiose tarptautinėse pratybose „Liepsnojantis kalavijas 2024“ yra skiriamas aukštos tarpusavio sąveikos išlaikymui bei parengties lygio specialiųjų operacijų vykdymui.

Daugiau kaip 1,6 tūkst. dalyvių iš 14 NATO šalių koalicijos sudėtyje vykdo specialiąsias operacijas užtikrinant greitą bei efektyvų atsaką į įvairaus pobūdžio grėsmes Baltijos šalių oro erdvėse, sausumoje ir jūrų teritoriniuose vandenyse, taip pat kibernetinėje ir informacinėje erdvėse.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA