PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 3 d. 13:18

Tarptautinė meno paroda „Medžiai“ Labanore

Švenčionys

Organizatorių nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


307618

Galerijoje pavadinimu „Gamta ir kultūra“ natūralu surengti parodą medžių tema. Vis dėlto savininkams Vilijai ir Lukui Handschin prireikė ketverių metų nuo jos įkūrimo, kad imtųsi šios temos.

Nuo natūralistinio iki abstraktaus

Parodoje eksponuojami žinomų menininkų ir jaunųjų talentų iš Lietuvos, Šveicarijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Vengrijos darbai: įvairių technikų paveikslai ir objektai, piešiniai, tapyba, fotografijos, atspaudai ir keramika – nuo natūralistinių iki labai redukuotų ir abstrakčių.

Prie pat įėjimo lankytojai susiduria su šveicarų dailininko Wernerio Casty didelio formato ofortu, kuriame pavaizduota vėjo blaškoma pušis „Vnà“, kuri auga kalnų kaimelyje Graubiundeno kantone Šveicarijoje. Šalia jo kabo keli nedideli piešiniai tušu – subtilios Mykolės (Ganusauskaitės) miniatiūros. Algis Jakštas pirmą kartą eksponuoja keletą savo fotografijų, padarytų infraraudonųjų spindulių fotoaparatu. „Sidabruojantis švytėjimas“ – toks jo nespalvotų medžių portretų pavadinimas tiksliai išreiškia sukurtą ypatingą efektą.

Be medžių nėra knygų

Menininkas iš Šveicarijos Martin Schwarz specialiai šiai parodai sukūrė vieną iš tarptautinį pripažinimą pelniusių knygų objektų. „Birkenrindenbuch“ (Beržo žievės knyga) – tai priminimas, kad senovėje beržo žievė buvo naudojama kaip popierius. Knygos objektą su atverstais puslapiais įrėmina du lyriški Jolitos Šlepetienės akriliniai peizažai su medžių grupėmis po debesuotu dangumi. Christina Sauer iš Vokietijos sukūrė didelį medžio disko atspaudą – rankomis spaustą monotipiją. 2023 m. ji buvo eksponuota 5-ojoje tarptautinėje grafikos bienalėje „Mammoths in Printmaking“ (Mamutų grafika) Kaune.

Christina Sauer nuo 2005 m. dalyvauja bendruose projektuose su Vilniaus dailės akademijos profesoriumi Kęstučiu Vasiliūnu ir ne kartą eksponavo savo darbus Lietuvoje, ji nuolat spausdina naujas šio medžio disko, išpjauto iš 76 metų senumo ąžuolo, variacijas.

Medžiai – kaip architektūrinės formos

Ant rąstinės sienos kabantis didelis tamsiai pilkas Kristinos Danilevičienės smėlio paveikslas („Švinta“ iš ciklo „Didieji medžiai“) sudaro puikų foną Eugenijaus Čibinsko šviesaus smėlio spalvos keraminėms skulptūroms. Abiejų menininkų darbams būdingas santūrus, redukuotas dizainas, kuriame pastebima tai, kas svarbiausia – medžių architektūra. Tai išryškėja ir serijoje „Superpositions“ (Superpozicijos): Bretanėje gimusi fotografė Maud Lecornier žiemą nufotografuotus medžių siluetus cianotipijos būdu atspaudžia ant Šveicarijos žemėlapių.

Vilniaus ir Kauno dailės akademijų profesorius Vladas Oržekauskas pristatomas naujausiu, pirmą kartą rodomu fotografijos meno kūriniu „Pamiškė“, kuriame nuostabiai persipina įvairios technikos. Ar žinojote, kad Oržekauskas, garsėjantis skaitmeninėmis manipuliacijomis ir koliažais, sukūrė 14 Kryžiaus kelio stočių naujai Dubingių bažnyčiai?

Lino Katino garbei

Kristinos Čivilytės aliejiniai paveikslai, tokie kaip „Šokantys medžiai“, atrodo tarsi iš sapno, o Andriaus Surgailio fotografijų diptikas „Gamtos anatomikume“ šią temą nušviečia iš humoristinės perspektyvos. Iš pirmo žvilgsnio Matyàs Grünczeis iš Vengrijos nuotraukos neatskleidžia jokio ryšio su tema. Tik supratus, kad jis, norėdamas tapyti ant drobės, vietoj teptuko į dažus merkia šakas, žiūrovui ryšys tampa aiškus. Kartu su spalvingais Edith Schindler akrilinio stiklo paveikslais, Désirée Kägi ofortais ir Gabrielle Dannenberger pinhole polaroido nuotraukomis parodoje dalyvauja dar trys menininkai iš Šveicarijos, kurių kiekvienas turi savitą meninį braižą.

Parodą užbaigia Lino Katino pušies (Pinus strobus) iš Vingio parko Vilniuje studija, sukurta 1961 m., dailininko studentavimo laikais. Šis meistriškas finalas uždaro ratą iki įžanginio Wernerio Casty paveikslo, kartu galerija nori pagerbti vieną iš Labanoro apylinkių menininkų kolonijos asmenybių, deja, mirusį 2020 m.

Knygos – įkvėpimo šaltinis

Galerijos „Gamta ir kultūra“ ypatingumas – parodų temas atitinkančios knygos iš Luko Handschin bibliotekos. Šį kartą knygų pasirinkimas įgauna ypatingą prasmę – be medžių nėra knygų.

Paroda „Medžiai – Trees“ veiks iki liepos 21 d. galerijoje „Gamta ir kultūra“, Laukagalio k. 9, Labanoro sen.

Galerija atidaryta šeštadienį ir sekmadienį nuo 16 iki 18 val. arba iš anksto susitarus (+370 621 47966).