PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Gegužės 26 d. 15:50

Tarp Baltijos šalių įmonių lietuviai išsiskiria eksporto planais, inovacijomis ir investicijomis

Lietuva

stocksnap.io nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: ELTA


302397

43 proc. Lietuvos įmonių šiais metais planuoja investuoti, 40 proc. žada pradėti pasiūlyti naujų paslaugų ar produktų, 38 proc. plėsti veiklą dabartinėse ar naujose užsienio rinkose, o 24 proc. diegti produktų ar paslaugų inovacijas, atskleidžia SEB banko inicijuotas Baltijos šalių mažų ir vidutinių įmonių tyrimas.

Tyrimo duomenimis, nors apie ketvirtadalis įmonių visose trijose šalyse planuoja produktų ar paslaugų inovacijas, tačiau Lietuvos smulkus ir vidutinis verslas tarp Baltijos šalių išsiskiria tuo, kad stengiasi investuoti į gamybos ar administracijos inovacijas (20 proc. Lietuvoje, 18 proc. Latvijoje ir 9 proc. Estijoje), taip pat į darbuotojų inovacijas (18 proc. Lietuvos, 13 proc. Latvijos ir 10 proc. Estijos įmonių).

Lietuvos verslas pirmauja tarp kaimynių šalių ir tuo, kad planuoja didesnę investicijų apimtį – didesnes negu 100 tūkst. investicijas planuoja 12 proc. mūsų šalies mažų ir vidutinių įmonių (10 proc. Latvijoje ir 5 proc. Estijoje).

Latviai ir estai labiau linkę į savo verslus investuoti mažesnes sumas – 12 proc. Estijos ir 13 proc. Latvijos įmonių planuoja investicijas iki 10 tūkst. eurų, o Lietuvoje tokių 10 procentų. Vis dėlto didžiausia dalis įmonių – 65 proc. Estijoje, 60 proc. Latvijoje ir 57 proc. Lietuvoje – dar nėra suplanavusios arba iš viso neplanuoja šiais metais jokių investicijų.

Baltijos šalių verslo perspektyvų tyrimą atliko SEB bankas, vasario mėnesį apklausęs 2 214 mažų ir vidutinių įmonių Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.