PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 20 d. 16:01

Taivane apklausti du asmenys, susiję su tyrimu dėl „Hezbollah“ pranešimų gaviklių sprogimų

Pasaulis

Libane sprogus pranešimų gavikliams buvo sužeista šimtai žmonių. Youtube stop kadras

BNSŠaltinis: BNS


319712

Vykdant tyrimą dėl „Hezbollah“ kovotojų Libane naudotų pranešimų gaviklių masinių sprogimų buvo apklausti du Taivano bendrovių darbuotojai, penktadienį pranešė tyrėjai.

Visgi aukščiausio rango pareigūnai tikino, kad prietaisai buvo ne iš salos.

Po to, kai antradienį ir trečiadienį Libane susprogus šimtams pranešimų gaviklių ir radijo stotelių, žuvo mažiausiai 37 žmonės ir beveik 3 tūkst. buvo sužeisti, kilo daugybė klausimų ir spėlionių, iš kur šie prietaisai ir kaip jais buvo aprūpinta kovotojų grupuotė.

Šią savaitę leidinys „The New York Times“, remdamasis JAV ir kitų šalių pareigūnais, kalbėjusiais su anonimiškumo sąlyga, pranešė, kad Izraelis įdėjo sprogstamosios medžiagos į Taivano bendrovės „Gold Apollo“ pranešimų gaviklių siuntą.

Tačiau įmonės vadovas Hsu Ching-kuangas paneigė, kad gamino prietaisus, ir pirštu bedė į Vengrijoje įsikūrusią verslo partnerę „BAC Consulting KFT“, kuriai leido naudoti savo prekės ženklą.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad antrasis apklaustas asmuo buvo su „BAC Consulting KFT“ susijusi Wu Yu-jen, įsteigusi Taibėjuje įsikūrusią bendrovę „Apollo Systems“.

„Mūsų šalis į šią bylą žiūri labai rimtai“, – penktadienį pareiškė Taibėjaus Šilino rajono prokuratūra.

„Vakar pavedėme Tyrimų biuro nacionalinio saugumo skyriui papildomai apklausti kaip liudytojus du asmenis iš Taivano bendrovių“, – priduriama pareiškime.

Po kelių apklausų etapų abiem liudytojams buvo leista išeiti.

„Kuo greičiau išsiaiškinsime faktus, pavyzdžiui, ar Taivano bendrovės yra susijusios, ar ne“, – sakė biuras.

Jis taip pat pranešė, kad tyrėjai atliko kratas keturiose vietose, įskaitant Naujojo Taibėjaus Sidži rajoną, kuriame įsikūrusi „Gold Apollo“, ir Taibėjaus Neihu rajoną.

Įmonių registro interneto svetainėje nurodyta, kad „Apollo Systems“ buveinė yra Neihu rajone ir kad įmonė įsteigta šių metų balandį.

Vietos televizijos filmuotoje medžiagoje matyti, kad ketvirtadienį į apklausą atvesta Wu Yu-jen nebendravo su žurnalistais.

Taivano ekonomikos ministras Kuo Jyh-huei penktadienį žurnalistams sakė, kad „Gold Apollo“ Taivane pagamintus pranešimų gaviklius sudarė žemos klasės integriniai grandynai ir baterijos.

„Šie daiktai nesprogsta“, – teigė jis ir pridūrė, kad per pastaruosius dvejus metus „Gold Apollo“ eksportavo 260 tūkst. pranešimų gaviklių ir niekada nebuvo jokio sprogimo.

Paklaustas apie „Hezbollah“ kovotojų Libane naudojamus prietaisus, jis atsakė: „Galime būti tikri, kad jie nėra pagaminti Taivane.“

Premjeras Cho Jung-tai penktadienį taip pat pakartojo, kad „bendrovė ir Taivanas tiesiogiai neeksportavo pranešimų gaviklių į Libaną“.

Anksčiau šią savaitę „Gold Apollo“ teigė, kad žiniasklaidos pranešimuose minimą pranešimų gaviklio modelį gamina ir parduoda „BAC Consulting KFT“.

Tačiau Vengrijos vyriausybės atstovas nurodė, kad „BAC Consulting KFT“ yra „prekybos tarpininkas, neturintis gamybos ar veiklos vietos Vengrijoje“.