PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 26 d. 11:49

Taivanas teigia aplink salą pastebėjęs 72 Kinijos karinius lėktuvus

Pasaulis

Taivanas / Pixabay nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


320644

Taivano gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad aplink demokratinę salą pastebėjo dar 29 Kinijos karo lėktuvus ir dronus.

Anksčiau Taivanas pranešė, kad per 24 valandas iki 6 val. ryto pastebėjo 43 kinų karo lėktuvus.

Kinija demokratinį Taivaną laiko savo teritorijos dalimi ir beveik kasdien siunčia prie jos karo lėktuvų, dronų ir karinio jūrų laivyno laivų.

Naujausia veikla vyko po to, kai Japonijos žiniasklaida pranešė, kad pirmą kartą Taivano sąsiauriu praplaukė japonų karo laivas, siekdamas įtvirtinti laivybos laisvę.

Taivano gynybos ministerija anksčiau ketvirtadienį pranešė, kad per pastarąją parą iki 6 val. ryto vietos (1 val. Lietuvos) laiku, buvo pastebėti 43 Kinijos kariniai lėktuvai ir aštuoni karinio jūrų laivyno laivai. Ministerija taip pat paskelbė iliustraciją, kurioje matyti, kad visą salą, išskyrus šiaurės rytų pakrantę, buvo apsupę orlaiviai.

Po pietų ministerija pranešė, kad nuo 8 val. ryto buvo pastebėti dar 29 orlaiviai, įskaitant naikintuvus ir dronus.

„21 iš jų kirto Taivano sąsiaurio vidurio liniją ir pateko į mūsų šiaurinę, centrinę ir pietvakarinę ADIZ (gynybos indentifikavimo zoną)“, – teigiama pranešime.

„Kariuomenė stebėjo padėtį ir atitinkamai reagavo“, – priduriama jame.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, japonų karo laivas Taivano sąsiauriu, skiriančiu Taivaną nuo Kinijos, praplaukė trečiadienį.

Tokijas atsisakė komentuoti šiuos pranešimus.

Taibėjus dažnai pastebi Kinijos karinių pajėgų judėjimą aplink salą. Ekspertai lėktuvų, laivų ir dronų skaičiaus didinimą vadina „pilkosios zonos bauginimo veiksmais“ Taivano atžvilgiu.

Kariniai ekspertai teigia, kad tokia taktika, kuri nėra tiesioginis karo veiksmas, padeda išvarginti Taivano pajėgas.

Šių metų rekordas buvo pasiektas liepos 11 dieną, kai Taibėjus pranešė, kad per 24 valandas pastebėjo 66 Kinijos karo lėktuvus.

Kinija yra pareiškusi, kad niekada neatsisakys galimybės panaudoti jėgą, kad Taivanas būtų kontroliuojamas, ir pastaraisiais metais didino karinį spaudimą salai.