PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 23 d. 07:45

Taipėjus teigia, kad Taivano sąsiauriu praplaukė Kinijos lėktuvnešių grupė

Pasaulis

Lėktuvnešis / AP-Scanpix nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


325329

Trečiadienį Taivano sąsiauriu praplaukė Kinijos lėktuvnešių grupė, pranešė Taivano gynybos ministras.

Ši žinia pasirodė praėjus dienai po to, kai Kinija netoli Taivano surengė kovinio šaudymo pratybas.

Kinija, kuri laiko demokratiškai valdomą Taivaną savo teritorijos dalimi, pastaraisiais metais suintensyvino karinę veiklą aplink šią salą. Pekinas yra pareiškęs, kad neatsisakys galimybės panaudoti jėgą, jog į savo rankas perimtų Taivano kontrolę.

Lėktuvnešių „Liaoning“ grupė naktį buvo pastebėta vandenyse netoli Taipėjaus administruojamų Prato salų, už maždaug 400 kilometrų į pietvakarius nuo Taivano, anksčiau trečiadienį pranešime nurodė gynybos ministerija. Jie esą plaukė šiaurės kryptimi link Kiniją ir Taivaną skiriančio vandens kelio.

„Liaoning“ dabar plaukia per Taivano sąsiaurį ir juda šiaurės kryptimi palei vakarinę vidurio linijos dalį, o mes atidžiai tai stebime“, – po to, kai buvo paskelbtas pranešimas, žurnalistams sakė gynybos ministras Wellingtonas Koo.

„Liaoning“ yra seniausi Kinijos lėktuvnešiai. Jie praėjusią savaitę dalyvavo didelio masto Pekino karinėse pratybose aplink Taivaną, kurias pasmerkė Taipėjus ir pagrindinis jo rėmėjas Vašingtonas. „Liaoning“ lėktuvnešiai jau anksčiau yra praplaukę Taivano sąsiauriu.

Spalio 14 d. Pekinas į Taivano apylinkes pasiuntė rekordiškai daug karinių orlaivių, įskaitant naikintuvus ir bepiločius orlaivius, taip pat karo laivus. Pekinas tvirtino, kad tai esą buvo „griežtas perspėjimas“ Taivano „separatistų“ pajėgoms. Taip buvo reaguojama į Taivano prezidento Lai Ching-te kalbą, kurią jis spalio 10 d. pasakė Nacionalinės dienos proga – joje jis pažadėjo „priešintis aneksijai“ ir pabrėžė, kad Pekinas ir Taipėjus nėra vienas kitam pavaldūs.

Nuo gegužės valdžioje esantis Lai Ching-te pasitelkia stipresnę retoriką, nei jo pirmtakė Tsai Ing-wen, o tai pykdo Kinijos lyderius, kurie vadina jį „separatistu“.

Lėktuvnešiai „Liaoning“ Taivano sąsiauriu praplaukė po to, kai buvo paskelbta, kad Kinija antradienį surengs kovinio šaudymo pratybas teritorijoje už maždaug 105 kilometrų nuo Taivano.

Taivano gynybos ministerija trečiadienį taip pat pranešė, kad per 24 val. laikotarpį iki 6 val. ryto trečiadienį (vietos, 1 val. Lietuvos laiku) padangėse ir vandenyse aplink salą pastebėjo 15 Kinijos karinių orlaivių ir šešis karinio jūrų laivyno laivus.