PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 10 d. 11:10

Taifūnas Vietname pražudė 65 žmones, 39 dingo

Pasaulis

Taifūnas „Yagi“ / „YouTube“ stop kadras

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


317699

Taifūno „Yagi“ sukeltos žemės nuošliaužos ir didžiuliai potvyniai nusinešė mažiausiai 65 gyvybes, dar 39 žmonės dingo, antradienį pranešė pareigūnai.

Stipriausias per maždaug 30 metų Vietnamui smogęs taifūnas šeštadienį nusiaubė šalies šiaurę, atnešė įnirtingus vėjus ir smarkias liūtis. Tačiau ypač pavojingi taifūno padariniai – smarkios liūtys tęsiasi, pranešta apie daugybę nuošliaužų.

Dviejose kalnuotose provincijose žuvo po 17 žmonių, dešimtys dingo. Nuošliauža palaidojo 16 vietų autobusą, dingusių žmonių paieška tęsiama. Už dviejų valandų kelio į šiaurės vakarus nuo Hanojaus sugriuvo tiltas, į Raudonąją upę įkrito mažiausiai trys sunkvežimiai, du automobiliai ir daugybė motociklų. Šiaurės Vietname „Yagi“ apgadino daugiau nei 46 tūkst. namų, nuplėšė daugelio parduotuvių, pastatų ir mokyklų stogus, išvertė šimtus tūkstančių medžių.

Audra pražudė beveik 700 tūkst. naminių paukščių ir galvijų, užtvindė beveik 150 tūkst. hektarų ryžių laukų, nuskandino mažiausiai 85 laivus ir sunaikino beveik 1600 žvejybos rajonų. Smarkios liūtys nesiliovė ir Vietnamo sostinėje. Raudonoji upė pakilo į aukščiausią lygį per 16 metų, vanduo užtvindė gretimas teritorijas ir iki antradienio ryto privertė evakuoti beveik 500 šeimų.

Antradienį ir trečiadienį numatomos smarkios liūtys, todėl valdžia perspėjo, kad gali kilti daugiau potvynių ir nuošliaužų, ypač kalnuotose provincijose.