Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Ernesta DapkienėŠaltinis: Pranešimas spaudai
Vasarą žarnyno infekcijas labai paprasta pasigauti – tiek dėl karščio, tiek dėl dažniau vartojamo termiškai neapdoroto maisto, taip pat neplaunant vaisių ir daržovių, dažnai ir rankų. Šiuo atveju geriausiais mūsų draugais turėtų tapti vanduo ir muilas.
„Pagrindinė žarnyno infekcijų profilaktika – rankų higiena. Tik vien po vandeniu jų pakišti nepakanka, rankas reikia plauti su muilu pagal rankų plovimo instrukciją. Nepamirškite praplauti tarpupirščių, gerai nuplauti didžiuosius pirštus, delnus. O jeigu esame gamtoje ar prie jūros ir neturime sąlygų po švariu vandeniu nusiplauti rankų su muilu, tada praverčia drėgnos servetėlės. Patariama rinktis būtent antibakterines drėgnas servetėles, kurios ne tik gerai nuvalo nešvarumus nuo odos paviršiaus, bet ir dezinfekuoja“, – aiškina Jelena Deksnienė, „Eurovaistinės“ farmacininkė.
Pasak jos, vaikų rankas galima dezinfekuoti ne tik drėgnomis servetėlėmis, bet ir rankų dezinfekcijai skirtomis priemonėmis. Dažniausiai tokios priemonės tinkamos vaikams nuo 3 metų. Tačiau prieš naudojimą reikia atidžiai paskaityti etiketę arba pasiteirauti vaistininko, ar ši pasirinkta priemonė bus tinkama vaikams.
Servetėlių populiarumas išaugo
Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė teigia, kad antibakterinių servetėlių pardavimai itin išaugo prieš dvejus metus, prasidėjus pandemijai.
„Palyginti su 2019 metais, antibakterinių servetėlių pardavimai yra išaugę daugiau nei 100 kartų. Tai puikiai iliustruoja, kokio didžiulio dėmesio sulaukė rankų higiena pandemijos metu. Šiuo metu tokių servetėlių paklausa yra perpus mažesnė nei 2020 metais, tačiau šią liepą pardavimai jau aplenkė pernykščius metus. Vadinasi, žmonės vėl daugiau dėmesio pradeda skirti higienai“, – sako E. Dapkienė.
Ji taip pat primena, kad, saugantis infekcijų, neužtenka vien plauti ir dezinfekuoti rankas. Parduotuvėse įsigytus vaisius, uogas ir daržoves taip pat būtina kruopščiai nuplauti. Jei kepate mėsą, temperatūra patiekalo viduje baigiant kepti turėtų pasiekti bent 75 laipsnius. Rekomenduojama pagamintą maistą valgyti iš karto, nes kitu atveju jau po kelių valandų jame pradeda daugintis bakterijos.„Vasara yra ir grilio laikas, ką rodo įvairių marinuotų mėsos gaminių pardavimai. Šiuo atveju itin svarbu gaminant maistą gamtoje vengti žalių ir jau paruoštų maisto produktų kontakto.
Pavyzdžiui, naudoti atskiras lenteles mėsai ir daržovėms ar duonai pjaustyti. O jei liko iškeptos mėsos, kurią norite parvežti namo, tai geriausia daryti šaltkrepšyje“, – pabrėžia prekybos tinklo atstovė.
Tinka bet koks muilas
Jei stovėdami priešais lentyną užtrunkate rinkdamiesi muilą, atsiminkite – nešvarumus nuplaus visi muilai.
„Tik svarbu laikytis rankų plovimo taisyklių, – dar kartą pabrėžia farmacininkė. – Rankas plauti kruopščiai su vandeniu ir muilu ne mažiau 20 sekundžių. Jeigu yra didesnė užkrato tikimybė, tuomet galima naudoti ir antiseptinį muilą, tačiau jis dažniausiai naudojamas ne kasdienėje buityje, bet sveikatos priežiūros srityje.“Ji primena, kad vaikams pati geriausia prevencinė priemonė nuo žarnyno infekcijų išvengimo – kuo retesnis pirštų atsiradimas prie veido ar burnos.
„O jei infekcijos nepavyko išvengti, patariama nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą. Jeigu tokios galimybės neturite, visada galite užsukti į vaistinę ir ten dėl pirmųjų atsiradusių ligos simptomų pasikonsultuoti su farmacininkais. Dehidratacija viduriuojančiam, vemiančiam ir stiprius pilvo skausmus kenčiančiam vaikui yra pavojinga. Tokiais atvejais rekomenduojama vartoti elektrolitų tirpalus – taip organizme atsistato elektrolitų kiekis, o pats vaikas pasijunta kur kas geriau. Tačiau ir tokiu atveju greta yra svarbus ir paskirtas gydymas“, – primena J. Deksnienė, „Eurovaistinės“ farmacininkė.