REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 10 d. 08:02

Švietimo situacija Jonavoje gerėja: „Reitingų“ žurnale – šuolis į viršų

Jonava

A. Reipos nuotr.

Etaplius.LTŠaltinis: Jonavos rajono savivaldybė


300681

Žurnalas „Reitingai“ pristatė Lietuvos gimnazijų reitingus, sudarytus pagal 2023 metų valstybinių brandos egzaminų rezultatus. Abi Jonavos rajono gimnazijos šiuose reitinguose per metus padarė didelę pažangą ir pakilo į pirmąjį gimnazijų šimtuką.

Jonavos J. Ralio gimnazija naujausiame gimnazijų reitinge atsidūrė 60 vietoje (106), o Jonavos Senamiesčio gimnazija pakilo į 67 vietą (109).

Jonavos gimnazijos žurnale „Reitingai“ vertinamos šalia kitų gimnazijų, kurios neturi teisės atsirinkti mokinių. Iš viso šiame reitinge minimos 343 gimnazijos.

Įvertinę mokinių pasiekimus gimnazijose, žurnalo autoriai pateikia ir šalies savivaldybių reitingus pagal švietimo rodiklius.

Jonavos rajonas šiame reitinge kyla iš 20-os vietos į 11-tą ir priartėja prie švietimo požiūriu pažangiausių savivaldybių dešimtuko.

„Kai kurios savivaldybės gana solidžias pozicijas švietimo reitinge užima metai iš metų. Tai pasakytina apie Mažeikių, Kėdainių, Jonavos r. savivaldybes. Tiesa, Jonavos r. savivaldybė porą metų buvo smuktelėjusi, bet paskutiniame reitinge ir vėl sugrįžo į gana aukštas pozicijas.

Bet tai nevyksta be pastangų. Ši savivaldybė susipurtė visais lygmenimis: po prastai mokinių išlaikyto matematikos egzamino 2022 metais nuspręsta, kad reikia skubių pokyčių. Visais lygmenimis – politiniu, gimnazijų vadovų, bendruomenės, mokytojų, tėvų, pačių moksleivių“, - pastebi žurnalo vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas.

„Nebuvo lengva, - teigia Jonavos r. savivaldybės vicemerė Birutė Gailienė, - kai kas netikėjo, kai kas atmetė, kai kam tai buvo svetima, bet mes nesitraukėme. Pirma susitarėme, kokio rezultato norime (kad kuo didesnė dalis mūsų mokinių išlaikytų matematikos ir kitų dalykų egzaminus), o vėliau ėmėme judėti ta linkme.

Paspausdami ir pareikalaudami atsakomybės iš visų suinteresuotų pusių. Ir, beje, kalba ėjo ne tik apie gimnazijas, bet ir apie progimnazijas, pradines mokyklas. Nes duobės ir bėdos ima ryškėti gimnazijose, bet formuojasi jos nuo pirmos klasės.

Todėl sutarėme, kad sėdime vienoje valtyje, todėl nuo visų mūsų pastangų ir irklavimo ritmo priklausys, kaip greitai pasieksime krantą ir įgyvendinsime užsibrėžtus tikslus. Taip pat akcentavome dalijimosi būtinybę: kad kiekviena mokykla dalintųsi tuo, kas joje pasiteisina.

Naujausiais reitingų duomenimis džiaugiamės, bet tai darome atsargiai – būsimi abiturientų egzaminų rezultatai parodys, ar mūsų strategija pasiteisino tik trumpoje, ar bus veiksminga ir ilgalaikėje perspektyvoje.“

Matematikos valstybinį brandos egzaminą pernai laikė daugiau kaip pusė Jonavos abiturientų, neišlaikė – vos 6,6 proc. Beveik pusė visų abiturientų (47 ir 41 proc.) įstojo studijuoti į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose.

„Reitingai“ yra analitinis švietimo ir aukštojo mokslo žurnalas. Jis kokybiniais pjūviais analizuoja ir pateikia išsamius ir plačius absoliučiai visų Lietuvos švietimo ir aukštojo mokslo institucijų tyrimus ir reitingus, taip pat skirtingų užsienio universitetų reitingų apžvalgas.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA