PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 30 d. 14:23

Švietimo ministrė nesutinka su G. Nausėdos kritika dėl sporto padėties: per metus buvo nuveikta labai nemažai

Lietuva

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Alfa.lt nuotr.

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


311991

Prezidentui Gitanui Nausėdai viliantis, jog kitai Vyriausybei sportas rūpės labiau nei dabartiniam centro-dešinės Ministrų kabinetui, švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė atmeta tokią šalies vadovo kritiką. Anot jos, per pastaruosius kelis metus dėmesys ir finansavimas Lietuvos sportininkams augo.

„Negaliu sutikti su tokia nuomone, nes per pastaruosius metus sporto politikoje nuveikta labai nemažai. Žinoma, visada norisi daugiau ir geriau, bet mano vertinimu, per pastaruosius metus tikrai pasistūmėta pirmyn, o priimti sprendimai bus tvarūs bei rezultatyvūs ir tolimesnėje perspektyvoje“, – raštu į Eltos klausimus atsakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vadovė taip pat pažymi, jog šios Vyriausybės kadencijos metu finansavimas sportui ženkliai išaugo.

„Nuo 2021 m. finansavimas aukšto meistriškumo sportui padidėjo beveik 84 proc.: nuo beveik 16 mln. 2021 m. iki daugiau nei 29 mln. eurų 2024 m. Aukšto meistriškumo sportui 2020 m. buvo skirti 11,8 mln. eur.“, – pažymėjo ministrė, akcentuodama, kad už sportininkų pasirengimą ir dalyvavimą tarptautinėse varžybose yra atsakingos ir nacionalinės sporto šakų federacijos.

„Šiemet finansavimas skirtas 61 sporto šakų federacijai ir 5 negalią turinčių asmenų sporto organizacijoms. Valstybės skiriamų lėšų dydis priklauso nuo federacijos sportininkų pasiekimų, sporto šakos masiškumo ir federacijos vadybos rodiklių“, – informavo ji.

Be to, tęsė ji, valstybė ir tiesiogiai remia sportininkus, skirdama stipendijas už atitinkamus pasiekimus.

„Nuo 2022 m. liepos ne tik išplėstas į valstybės stipendijas galinčių pretenduoti sportininkų ratas, bet stipendijos padidintos bei suvienodinti jų dydžiai sportininkams su negalia ir jos neturintiesiems“, – aiškino politikė.

„Svarbus pokytis, jog dabar stipendininkams valstybės lėšomis užtikrinamos ir socialinės garantijos, ko nebuvo iki šiol. Šios Vyriausybės sprendimu, valstybės lėšomis sumokami mokesčiai už sportininkų socialines garantijas – sveikatos draudimą, ligos, pensijų, motinystės socialinius draudimus“, – pastebėjo ji.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė taip pat akcentuoja, kad nuo šio rudens aukšto meistriškumo sportininkai bus atleisti nuo studijų paskolos grąžinimo, taip siekiant sudaryti sąlygas įgyti aukštąjį išsilavinimą dar karjeros metu.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, Paryžiuje vykstančiose olimpinėse žaidynėse viešintis prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį žurnalistams išreiškė viltį, kad po spalį vyksiančių Seimo rinkimų darbą pradėsianti naujoji Vyriausybė sportui skirs daugiau dėmesio, nei dabartinis centro dešinės Ministrų kabinetas.

„Manau, kad nemažai sporto šakų nusipelno didesnio dėmesio nei susilaukia šiuo metu. Klausimai apie optimalią sporto vadybą, būtent makro vadybą, Lietuvoje taps dar aktualesni po Seimo rinkimų. Tikiuosi, kad naujai Vyriausybei sportas rūmės labiau, nei šitai“, – sakė šalies vadovas.