PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Mokslas2024 m. Rugpjūčio 29 d. 15:38

Švietimo įstaigų vadovų pasitarime apžvelgti naujųjų mokslo metų iššūkiai

Jurbarkas

Jurbarko rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Jurbarko rajono savivaldybė


316060

Pasitikdama naujus mokslo metus, Jurbarko švietimo bendruomenė kartu su šalies švietimo bendruomene džiaugiasi pripažinimu, Lietuvos švietimo sistema patenka tarp keturių švietimo sistemų, kurios per pasaulinės pandemijos laikotarpį išliko atspariausios (iš 81 šalies ir teritorijos, dalyvavusios EBPO PISA tyrime).

Jurbarko rajono ugdymo įstaigų vadovų pasitarime buvo apžvelgta ši Nacionalinės švietimo agentūros pateikta informacija:

  • nacionaliniais duomenimis, Lietuvos 4 klasės mokinių pasiekimai aukštesni už 8 klasės, PUPP lietuvių kalbos ir literatūros rezultatai – aukštesni už matematikos;
  • pagerėjo mokinių savijautos rodikliai;
  • padidėjo įsitraukimas į NVŠ veiklas;
  • gerėja bendrojo ugdymo mokyklų aprūpinimas moderniomis ugdymo priemonėmis;
  • augo ikimokyklinio ugdymo aprėptis;
  • dideli mokinių pasiekimų skirtumai pagal SEK aplinką;
  • aktualu siekti, kad daugėtų jaunesnio ir vidutinio amžiaus pedagoginių darbuotojų;
  • švietimo pagalbos prieinamumas nėra tolygus;
  • aktualu plėtoti karjerai planuoti būtinas kompetencijas.

Atnaujinus ugdymo turinį (bendrąsias programas), rengiami nauji vadovėliai. Mokyklos nuo š. m. rugsėjo mėnesio bus kviečiamos naudotis atnaujintu portalu www.emokykla.lt, kur iš esmės pasikeitė skaitmeninių išteklių dalis ir sukurtas virtualusis asistentas (pagalba). Mokytojai ir mokiniai, prisijungę prie sukurto Užduočių banko, galės atlikti užduotis, dalintis skaitmeniniais produktais, dalis užduočių bus pritaikytos mokiniams, turintiems specialiųjų ugdymosi poreikių.

Iki 2026 m. rugsėjo 1 d. ir toliau lieka galioti nuostata, kad pagrindinis išsilavinimas įgyjamas baigus pagrindinio ugdymo programą ir patikrinus mokymosi pasiekimus, t. y., dalyvavus pasiekimų patikrinime, išskyrus atvejus, kai asmuo švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatytais atvejais yra atleidžiamas nuo mokymosi pasiekimų patikrinimo.

Patvirtintas atnaujintas Valstybinių brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašas. Valstybiniai brandos egzaminai (toliau – VBE) skaidomi į dvi dalis. VBE pirmąsias dalis mokiniai laikys III gimnazijos klasėje, o antrąsias – IV gimnazijos klasėje pagal Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro patvirtintą valstybinių brandos egzaminų tvarkaraštį. VBE įvertinimas yra atskirų jo dalių suminis įvertinimas.

Nuo 2025 m. pasirenkamų VBE skaičius nebėra ribojamas. Galima laikyti VBE tų dalykų, kurių mokinys mokosi pagal vidurinio ugdymo programą, ir tik tų, kurių VBE yra organizuojami. VBE pirmosios dalys bus laikomos mokslo metų pabaigoje (gegužės, birželio mėn.), išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros VBE pirmąją dalį.

Jurbarko rajono savivaldybės ugdymo įstaigoms aktualios šios kryptys:

  • toliau didinti ikimokyklinio ugdymo programoje dalyvaujančių 3–5 metų vaikų aprėptį;
  • siekiant aukštesnių mokymosi rezultatų, ypač matematikos, ir mažinant pasiekimų atotrūkį tarp mokyklų, daugiau dėmesio skirti pagrindinio ugdymo programos įgyvendinimui nuo 5 klasės;
  • ieškant sprendimų mokinių pasiekimams gerinti, analizuoti kiekvienos mokyklos NMPP, PUPP ir VBE rezultatų tendencijas;
  • dalyvaujant „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje, gerinti sąlygas įvairių ugdymosi poreikių turintiems mokiniams, plėtoti STEAM ir kultūrinį ugdymą;
  • skatinti mokytojų lyderystę ir kolegialų bendradarbiavimą;
  • plėtoti mokyklų tinklaveiką, stiprinti mokinių ir mokytojų kompetencijas naudotis šiuolaikinėmis mokymo priemonėmis, inicijuoti kultūros ir kitų savivaldybėje veikiančių institucijų įsitraukimą į mokinių socialinių, emocinių ir kultūrinių kompetencijų ugdymą.

„Sveikiname 3105 Jurbarko rajono ugdymo įstaigų ugdytinius, jų mokytojus bei tėvelis su naujų mokslo metų pradžia ir tikime, kad susitelkę galime įveikti daug iššūkių bei nuveikti galybę pozityvių darbų“, – skelbia savivaldybė.