Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pixabay.com nuotr.
Reporteris LinaŠaltinis: Etaplius.lt
Šventinis laikotarpis į virtuvę ne tik įneša smagaus chaoso, bet ir palieka daugybę maisto likučių. Norint, kad su meile šventiniam stalui gaminti patiekalai ir užkandžiai neatsidurtų šiukšliadėžėje, po šventinės vakarienės juos galima prikelti naujam gyvenimui. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, jog išmesti ilgai gamintą maistą dažniausiai būna gaila, o dar savaitę maitintis tais pačiais patiekalais – nuobodu, todėl atskleidžia būdus, kaip išsaugoti maisto likučius panaudojant juos visiškai naujų patiekalų gamyboje.
Kovoje su maisto švaistymu – planavimas
Dažniausiai maistas, anot maisto ekspertės, yra išmetamas dėl vienos priežasties – jo paprasčiausiai nusiperkama per daug.
„Nors kasmet ruošiant šventinį stalą dažnai šeimininkei atrodo, kad vaišių gali pritrūkti, tačiau taip niekada nenutinka. Pavyzdžiui, Kalėdų laikotarpiu šeimininkės dažnai priruošia įvairių padažų ir kremų, kuriuos derina prie konkrečių patiekalų, bet paskui juos išmeta, nes mano, kad jų panaudoti niekur kitur nebeįmanoma. Vis tik, jie gali būti puikūs makaronų ar vištienos patiekalų palydovai. Taip pat juos galima įmaišyti į naminę sriubą ar bulvių košę – svarbiausia nebijoti fantazuoti“,– sako V. Juodkazienė.
Vieno prekybos tinklo komunikacijos vadovės Indrės Baltrušaitienės teigimu, norint išvengti gausybės maisto likučių, dar prieš šventinį maratoną reikėtų suplanuoti šeimos patiekalus ir šventinį meniu taip, kaip tai daro kavinės ar restoranai.
„Šventiniu laikotarpiu maisto į šiukšlių dėžes patenka išties labai daug. Dažniausiai ten atsiduria vaisiai ir daržovės, žuvis ir pieno produktai. Norint to išvengti, siūlyčiau kasdien bent 10–15 minučių skirti šventinių dienų meniu planavimui. Tai ne tik padės sutaupyti, bet ir padidins kūrybiškumą bei bus puiki proga įtraukti visą šeimą bendrai veiklai – juk nėra nieko smagiau nei kartu su artimaisiais planuoti savo šventinį stalą“, – sako I. Baltrušaitienė.
Iš likusių produktų – gurmaniški patiekalai
V. Juodkazienės įsitikinus, jog visiškai išvengti maisto likučių yra neįmanoma, todėl svarbu žinoti, kaip juos tinkamai laikyti, o vėliau – panaudoti.
„Maisto likučius iškarto dėkite į šaldytuvą ir nepalikite jų ant stalo. Be to, reikėtų pasirūpinti, kad jie būtų sandariai uždengti arba suvynioti į maistinę plėvelę. Ypač svarbu tinkamai pasinaudoti likusiais mėsos produktais, pavyzdžiui, daugelio šventiniu laikotarpiu mėgstamu kumpiu. Jį po švenčių šaldytuve geriausia laikyti iki savaitės, o per tą laiką jį galite supjaustyti į mažesnius gabalėlius ir naudoti makaronų patiekaluose, tiekti kartu su ryžiais, bulvių salotomis ir omletais. Iš kumpio netgi galite pasigaminti naminės picos ir ją pagardinti šviežia mocarela ir vyšniniais pomidorais bei tokiu būdu pasigaminti gurmanišką patiekalą“, – pataria maisto ekspertė.
V. Juodkazienė sako, kad maisto likučius, jei jų yra daugiau, prieš dedant į šaldytuvą ar šaldiklį, dera suskirstyti porcijomis.
„Padalinę maistą porcijomis, išvengsite vieno patiekalo ar maisto produkto atšildymo kelis kartus. Taip pat žinosite produktų paskirstymą ir neprigaminsite per daug. Nepamirškite ir daržovių, kurias dažnas gyventojas išmeta praėjus vos dienai po Kalėdų – juk jos gali būti vartojamos toliau. Pavyzdžiui, likusios morkos, agurkai, moliūgai ar svogūnai gali būti naudojami salotose ar lakštinių apkepuose bei vegetariškuose kepiniuose. Jei norite ko nors paprasto – daržoves tiesiog sumaišykite su tokiu pačiu kiekiu grietinėlės sūrio ir gausite puikų pagardą prie traškučių ar duonos lazdelių“, – atskleidžia maisto ekspertė ir dalinasi receptais.
Duonos pudingas
Reikės:
6 riekelių šviesios duonos;
3 valg. šaukšt. tirpinto sviesto;
4 vnt. kiaušinių;
250 ml pieno;
3 valg. šaukšt. cukraus;
1 arbat. šaukšt. cinamono;
1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
½ citrinos žievelės
saujos razinų.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sviestu išteptame kepimo inde sudėkite plėšytą duoną ir užpilkite ant jos lydytą sviestą. Tuomet užberkite vandenyje pamirkytų razinų, nors jų dėti nėra būtina, – rinkitės pagal savo skonį. Tada atskirame inde suplakite kiaušinius, pieną, cukrų, cinamoną ir vanilę. Užpilkite plakinį ant duonos ir lengvai įspauskite, kad skystis įsigertų. Kepkite apie 45 minutes, kol gražiai apskrus. Pudingą galite papuošti mėgstamomis sėklomis ar riešutais, o patiekti kartu su uogiene.
Blyneliai su silke
Reikės:
250 g miltų;
400 ml vandens;
200 g silkių filė;
1 svogūno;
1 valg. šaukšt. aliejaus;
1 arbat. šaukšt. kepimo aliejaus;
šiek tiek druskos.
Gaminimas:
Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite ant trupučio aliejaus, kol bus gražiai auksinės spalvos. Silkių filė supjaustykite mažais gabaliukais. Tuomet dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir trupučiu druskos. Pamažu maišydami supilkite vandenį, šaukštą aliejaus ir užmaišykite grietinės tirštumo tešlą. Užmaišę tešlą palikite ją maždaug 15 minučių pastovėti kambario temperatūroje. Tuomet į tešlą įmaišykite svogūnus ir silkę, išmaišykite ir keptuvėje ant aliejaus kepkite nedidelius blynelius, apkepdami iš abiejų pusių.
Grikių apkepas su vištiena ir sūriu
Reikės:
500 g virtos, keptos arba rūkytos vištienos;
250 g grikių;
200 ml grietinėlės;
200 g sūrio;
3 vnt. kiaušinių;
2 vnt. morkų;
1 bulvės;
1 svogūno;
3 skiltelių česnako
šiek tiek juodųjų pipirų ir druskos.
Gaminimas:
Grikius išvirkite pasūdytame vandenyje ir palikite šiek tiek pastovėti. Tuomet keptuvėje ant trupučio aliejaus pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną iki kol gražiai paruduos. Sudėkite tarkuotas morkas, kapotą česnaką ir dar porą minučių pakepinkite. Tuomet daržoves dubenyje sumaišykite su atvėsusiais grikiais. Ten pat sudėkite smulkiai supjaustytą vištieną, pilkite grietinėlę, įmuškite kiaušinius, įtarkuokite bulvę ir viską gerai išmaišykite.. Sūrį smulkiai sutarkuokite. Maždaug trečdalį jo atsidėkite apkepo viršui, o likusį sūrį įmaišykite į grikių masę. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į sviestu arba aliejumi pateptą kepimo formą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Tada užbarstykite likusį tarkuotą sūrį ir dar keletą minučių pakepkite, kol sūris gražiai išsilydo. Ištraukus apkepą, leiskite jam keletą minučių atvėsti ir sutvirtėti.
Karšti sumuštiniai su tunu ir marinuotais agurkėliais
Reikės:
9 riekės batono;
150 g tarkuoto fermentinio sūrio;
150 g tuno aliejuje;
5 vnt. marinuotų agurkėlių;
4 arbat. šaukšt. majonezo;
šiek tiek maltų juodųjų pipirų, svogūnų laiškų ir petražolių.
Gaminimas:
Nuo tuno nupilkite aliejų, o tuną sudėkite į dubenį kartu su tarkuotu fermentiniu sūriu, smulkiais kubeliais pjaustytais marinuotais agurkais, majonezu, petražolėmis, svogūnų laiškus. Viską pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir gerai išmaišykite. Tuomet kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ten išdėliokite batono riekeles bei uždėkite paruošto mišinio. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje tol, kol gražiai apskrus.
Mandarinų ir bananų glotnutis
Reikės:
4 vnt. mandarinų;
2 vnt. bananų;
300 ml pieno;
100 ml jogurto;
1 arbat. šaukšt. medaus;
0,5 arbat. šaukšt. cinamono.
Gaminimas:
Bananą supjaustykite į keletą dalių ir bent keliolikai minučių palikite šaldymo kameroje. Kokteilių su šaldytu bananu konsistencija gaunasi puresnė, tačiau to daryti nėra būtina, jei skubate ar neturite daug laiko. Tuomet į plaktuvę sudėkite banano gabaliukus, nuluptus mandarinus, pilkite pieną, jogurtą ir medų bei viską gerai perplakite. Paruoštą kokteilį pagardinkite trupučiu cinamono.
Skanaus!