PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2019 m. Gruodžio 21 d. 16:45

Šventėms artėjant – didesnis dėmesys žuvų produktų kokybei

Vilnius

www.freepik.com nuotr.

Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt


110963

Ruošiantis intensyviausiam prekybos žuvininkystės produktais metui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai lapkričio mėnesį vykdė neplaninius patikrinimus mažmeninės prekybos įmonėse, kurių metu buvo vertinama prekyba neperdirbtais (gyvų, šviežių, atšildytų, sušaldytų) ir perdirbtais (sūdytų, rūkytų, konservuotų ir kt.) žuvininkystės produktais.

Patikrinimai vykdyti didžiuosiuose prekybos centruose, mažesnėse parduotuvėse ir turgavietėse. Iš viso VMVT inspektoriai patikrino 65 mažmeninės prekybos įmones. Be to, per 11 šių metų mėnesių Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute buvo ištirti 455 žuvininkystės produktų mėginiai dėl cheminių, mikrobiologinių, juslinių, radiologinių rodiklių įvertinimo.

Patikrinimų ir atliktų laboratorinių tyrimų rezultatų analizė rodo, kad Lietuvos rinkai tiekiami žuvininkystės produktai yra saugūs ir kokybiški. Tačiau pirkdami žuvis vartotojai turi ir patys atkreipti dėmesį į svarbiausius aspektus: pasidomėti ženklinimo informacija, taip pat atkreipti dėmesį, kokiomis sąlygomis žuvys laikomos, įvertinti išvaizdą, kvapą ir spalvą.

Vienas dažniausių VMVT inspektorių fiksuojamų pažeidimų – turgavietėse pardavinėjami nefasuoti žuvininkystės produktai, vartotojams nenurodoma visa privaloma ženklinimo informacija. Svarbiausia, kad žuvininkystės produktų ženklinimo etiketėse sudedamųjų dalių sąraše būtų aiškiai nurodyti alergenai, pateikta privaloma maistingumo deklaracija. Prekybininkai taip pat privalo nurodyti tikslų žuvų rūšies ar jų mokslinį pavadinimą, ar žuvis sužvejota, ar užauginta tvenkiniuose, kur ir kokiu žvejybos įrankiu sužvejota.

Žuvininkystės produktai yra vieni greičiausiai gendančių gyvūninių produktų, kurių saugai ir kokybei ypač svarbios tinkamos laikymo sąlygos, temperatūra ir pan. Todėl ir įsigyjant šiuos produktus, svarbu atkreipti dėmesį į jų laikymo sąlygas, prekybos vietos higieną ir pan. VMVT inspektoriai patikrinimų metu nustatė atvejų, kuomet buvo prekiaujama sugedusia žuvimi arba produktais, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę. Užfiksuota ir netinkamos prekybos atvejų, kai prekiauta sužeistomis, negyvybingomis, netinkamomis sąlygomis laikytomis žuvimis.

Vartotojai, įsigiję nekokybiškų žuvininkystės produktų, gali juos grąžinti pardavėjui. Pardavėjai privalo pakeisti prekę kokybiška arba grąžinti sumokėtus pinigus (jei išsaugotas pirkimo čekis). Prekybininkams nemotyvuotai atsisakius tai padaryti, vartotojai gali kreiptis į VMVT, užpildę skundo formą: https://vmvt.lt/skundu-formos.