PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 20 d. 13:49

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys dalyvaus ES ministrų susitikime Liuksemburge

Pasaulis

Arūnas Dulkys. BNS Fotobanko nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Pranešimas spaudai


305793

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys birželio 21 d. dalyvaus Europos Sąjungos (ES) Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų tarybos (EPSCO) posėdyje Liuksemburge. Susitikimo metu bus aptarti farmacijos, Europos sveikatos sąjungos, vakcinacijos nuo vėžio klausimai.

Ministras dalyvaus politiniuose debatuose apie pasiektą pažangą svarstant pasiūlymus dėl Farmacijos paketo peržiūros bei paskatų sistemos. Paketu siekiama užtikrinti ES pacientams skirtų vaistų kokybę, saugumą ir veiksmingumą bei harmonizuoti vidaus rinką.

Posėdžio metu bus tvirtinamos Tarybos išvados dėl Europos sveikatos sąjungos ateities. Išvadose pabrėžiama, kad sveikatos priežiūra yra pagrindinė teisė ir turi būti užtikrinta visose ES politikose. ES institucijos įsipareigojo užtikrinti visiems prieinamą, įperkamą ir kokybišką sveikatos priežiūrą, skatinant solidarumą tarp valstybių narių. Išvadose taip pat atkreipiamas dėmesys į pandemijos pamokas, sveikatos sistemų tvarumo grėsmes, skaitmeninių technologijų ir sveikatos duomenų svarbą, bei poreikį stiprinti ES gebėjimus reaguoti į sveikatos krizes ir užtikrinti vaistų tiekimo saugumą.

Posėdyje taip pat bus priimama Tarybos rekomendacija dėl vėžio, kurio galima išvengti skiepais. Pagrindinis dėmesys skiriamas dviem vakcinoms, kurios gali užkirsti kelią virusinėms infekcijoms, galinčioms sukelti vėžį: skiepijimams nuo žmogaus papilomos viruso (HPV) ir hepatito B viruso, taip pat gerinant skiepijimų aprėpties rodiklių stebėseną.PRa