Sveikata | 8 MIN.

Sveika mityba darbe – misija įmanoma?

Reporteris Inga
2019 m. liepos 16 d. 18:00
o5krf826gg.jpg

Kasdien keliaujantys į darbą ir didžiąją dienos dalį praleidžiantys tarp keturių sienų susiduria su amžinu klausimu: ką valgyti šiandien? Dilema – neštis savo gamintą maistą, ieškoti netoliese esančių kavinių, o gal pasitenkinti lengvu užkandžiavimu – aplanko daugelį. Mitybos specialistų teigimu, į pietų pertrauką darbe derėtų žvelgti atsakingai ir šį dienos ritualą paversti lygiaverte maitinimosi rėžimo dalimi.

Valgote dirbdami? Prarandate daugiau nei išlošiate

Pirmoji klaida, kurią, deja, daro nemaža dalis dirbančiųjų, tai skubotas valgymas arba dar blogiau – valgymas prie savo darbo stalo arba netgi dirbant. Pasak maisto ekspertės Aidos Matulevičiūtės, žmonės, kurie valgo neatsitraukdami nuo darbo stalo ar žiūrėdami į kompiuterius, organizmui daro didelę žalą.

„Dauguma mano, jog toks skubotas valgymas sutaupys šiek tiek laiko, tačiau poveikis sveikatai bus kur kas žalingesnis nei džiaugsmas dėl sutaupytų keleto laisvų minučių. Kitu atveju, po maisto jausitės labiau apsunkę ir mažiau energingi. Todėl pietų metu būtina atsitraukti, nurimti, skirti laiko sau, pasimėgauti maistu ir lėtu valgymu. Svarbu, kad valgant negalvotumėte apie paliktas užduotis ar skubotus reikalus“, – sako maisto ekspertė.

A. Matulevičiūtės teigimu, šiltuoju metų laiku sveikintina pietų pertraukos metu išeiti pasivaikščioti, valgyti lauke: „Buvimas gryname ore padės sumažinti streso lygį, o pietų pertrauka vienam ar su kolegų kompanija prablaškys, suteiks malonių pojūčių. Grižus prie darbo jausitės kur kas energingesni“.

„Tuščios kalorijos“ arba kodėl nereikėtų piktnaudžiauti užkandžiavimu

Kitas, neigiamai organizmo būklę veikiantis įprotis, tai – besaikis užkandžiavimas darbo metu. Sutikime, jog darbo vietoje neretai pasitaiko nuo susitikimų likusių sausainių, kolegų gimtadienių tortų ar kitų skanėstų, kuriais nejučiomis pasilepiname užklupus alkiui.

„Užkandžiai savaime nėra blogas dalykas – viskas priklauso nuo to, ką ir kaip dažnai renkamės. Įvairūs sausainiai, traškučiai, pyragėliai tikrai nėra tinkamiausias pasirinkimas. Su jais gausite trumpą pasitenkinimą, tačiau mitybine prasme save nuskriausite. Tai – tiesiog „tuščios kalorijos“. Verčiau rinktis kiek iš anksto apgalvotus, su savimi atsineštus užkandžius: riešutus, šviežius vaisius, uogas, daržoves ar viso grūdo duonos riekę. Pasipjaustykite, pavyzdžiui, morkų, agurkų, salierų ar cukinijų juostelių, kurias galite valgyti su humusu ar trintų avokadų užtepėle. Taip ne tik neapsunkinsite skrandžio, bet ir gausite koncentruotą dozę maistingųjų medžiagų“, – pataria A. Matulevičiūtė.

Maisto ekspertės teigimu, pertraukos tarp valgymų turi būti racionalios – nei per ilgos, nei per trumpos. „Idealiu atveju reikėtų valgyti ne dažniau kaip kas 3–5 valandos. Kita vertus, kiekvieno žmogaus metabolizmo sistema yra individuali, todėl tai labai priklauso ir nuo asmeninių žmogaus organizmo ypatybių“, – teigia A. Matulevičiūtė.

Šildyti ar valgyti šaltą: kas sveikiau?

Maisto srityje dirbanti A. Matulevičiūtė teigia, jog idealiausias pasirinkimas yra iš namų į darbo vietą atsineštas pietų lauknešėlis. Anot jos, daugelis žmonių tokį maistą mėgsta, tačiau juos atbaido paprasta priežastis – netinkamos maisto šildymo sąlygos.

„Jeigu galima išvengti mikrobangų krosnelės, patarčiau apsieiti be jos. Tokiu atveju maistą geriausia valgyti kambario temperatūros, rinktis atitinkamus patiekalus, pavyzdžiui, šviežias salotas, įvairias daržoves, sumuštinį su viso grūdo duona. Geriau šilto maisto stygių, jei jaučiate tam būtinybę, kompensuokite ne itin vėlyva, tačiau sotesne vakariene namuose“, – siūlo A. Matulevičiūtė.

Jei darbo vietoje yra sąlygos, kai kuriuos patiekalus galima šildyti puode, garų vonelėje ar pakaitinti orkaitėje, pavyzdžiui, sriubas, troškinius, įvairias kruopas, daržoves, mėsos ar bulvių patiekalus.

„Pietums rekomenduoju sveikesnius pasirinkimus, kurių didžiąją dalį sudėties sudaro daržovės, mažiau – mėsa. Po pietų neturėtumėte jaustis persivalgę, antraip tai trukdys tiek fizinei, tiek smegenų veiklai. Kaip ir minėjau, šiltuoju metų laiku idealus variantas yra dažniau pasimėgauti pietų pertrauka gryname ore su savo paties atsineštais ar parduotuvėje įsigytais jau pagamintais, lengvais ir maistingais patiekalais“, – sako A. Matulevičiūtė.

Tokią inciatyvą šią vasarą pradėjo ir prekybos tinklas IKI, inicijuodamas kampaniją „Visi į lauką!“, kurios metu žmonės raginami atrasti valgymo lauke malonumą, kartu praleisdami kuo daugiau laiko gryname ore. Pasak tinklo komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, užsienyje pietų pertraukų perkėlimas į artimiausia žaliąją zoną yra įprasta praktika, tad kodėl gi jos nepradėjus ir Lietuvoje?

„Mes siūlome mažiau planuoti ir pasiduoti spontaniškiems piknikams kiekvieną dieną. Jei nespėjote pasiruošti maisto iš anksto, mūsų parduotuvių asortimente galite rasti platų jau pagamintų, jaukiems pasėdėjimams lauke tinkamų patiekalų asortimentą: nuo pačių įvairiausių salotų, sumuštinių, daržovių ar vaisių asorti iki natūralaus sultinio ir kt. Metas savo pietų pertraukas paversti mažomis šventėmis, kurios leistų bent trumpam atitrūkti nuo darbų. Juk vasara tokia trumpa“, – sako B. Čaikauskaitė.

Tam, kad maistas būtų subalansuotas, mėgstantiems pietų dėžutes susiruošti iš vakaro siūlome išbandyti sveiką ir stilingą pietų pikniko meniu iš trijų patiekalų. Jie yra ne tik skanūs ir sveiki, bet ir patogūs transportuoti bei tinkami laikyti lauko sąlygomis kelias valandas.

Keksiukai su sūriu, kumpiu ir daržovėmis


10 keksiukų reikės:

  • 4 kiaušinių;
  • 4 v.š. graikiško jogurto;
  • 2 v.š. sviesto;
  • 3 v.š. miltų | „Gluten free“ versijai – universalaus miltų mišinio be glitimo;
  • 100 g kumpio;
  • 100 g sūrio;
  • 1/2 stiklinės šaldytų žirnelių;
  • 1/2 stiklinės konservuotų kukurūzų;
  • saujos šviežių petražolių;
  • 1/2 a.š. druskos;
  • 1/4 a.š. pipirų.

Gaminimas:

Dubenyje išmaišome kiaušinius su graikišku jogurtu ir lydytu sviestu. Į gautą masę įmaišome miltus. Kumpį supjaustome gabalėliais, sūrį sutarkuojame. Kumpį, sūrį, žirnelius, kukurūzus, smulkintas petražoles, druską ir pipirus dedame į tešlą ir viską gerai išmaišome.

Tešlą dedame į keksiukų formeles. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 25 minutes. Mediniu pagaliuku patikriname, ar vidus gerai iškepęs.

Bolivinės balandos ir daržovių salotos su halumio sūriu

4–5 porcijoms reikės:

  • 1 stiklinės bolivinės balandos (tinka ir kitos kruopos);
  • 2 stiklinių sultinio arba vandens;
  • 100 g salotų mišinio;
  • 2 agurkų;
  • saujos ridikėlių;
  • saujos vyšninių pomidorų;
  • saujos žaliųjų alyvuogių;
  • 1 raudonojo svogūno;
  • 200 g halumio sūrio;
  • šviežio baziliko.

Padažui reikės:

  • 4 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 v.š. medaus;
  • 1 v.š. grūdėtųjų garstyčių;
  • 1 v.š. citrinos sulčių;
  • druskos, pipirų.

Gaminimas:

Išverdame bolivinę balandą. Tai skaniausia daryti su sultiniu, bet tinka ir vanduo, tik tokiu atveju įberkite papildomai druskos. Išvirtas kruopas atvėsiname (bent iki tiek, kad nebūtų labai karštos ir nesusileistų salotų lapai).

Ruošiame padažą – sumaišome visus jo ingredientus. Halumio sūrį supjaustome juostelėmis ir kepame apie 5 minutes grill keptuvėje. Jei neturite grill keptuvės, puikiai tiks ir paprasta keptuvė. Į dubenį dedame atvėsusią bolivinę balandą, salotas, agurkų ir ridikėlių griežinėlius, perpus perpjautus vyšninius pomidorus, alyvuoges, keptą sūrį. Supilame padažą ir atsargiai viską išmaišome.


Avižų ir migdolų trupiniuotis su avietėmis

5x23 cm dydžio skardai reikės:

  • 1 stiklinės migdolų miltų (geriau stambesnio malimo);
  • 1/2 stiklinės avižinių dribsnių, smulkintų iki miltų tekstūros (geriausia viso grūdo);
  • 1/2 stiklinės nesmulkintų avižinių dribsnių (geriausia viso grūdo);
  • 1/2 stiklinės kokosų arba paprasto cukraus;
  • 1/2 stiklinės kapotų migdolų;
  • žiupsnelio druskos;
  • 1/2 stiklinės kokosų aliejaus;
  • 400 g aviečių (tinka ir kitos uogos).

Gaminimas:

Į dubenį suberiame viską, išskyrus uogas. Labai svarbu, kad kokosų aliejus būti kambario temperatūros – ne skystas, bet ir nelabai kietas. Jei jūsų turimas kokosų aliejus suskystėjęs, dėkite jį trumpam į šaldytuvą, kol šiek tiek sukietės.

Masę minkome rankomis, kad visi produktai tolygiai pasidengtų kokosų aliejumi. Vieną stiklinę trupinių atidedame viršutiniam sluoksniui. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, suberiame apatiniam sluoksniui skirtus trupinius ir rankomis paspaudžiame taip, kad neliktų oro ir trupiniai taptų gana tvirtu pagrindu. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 10 minučių.

Ištraukiame skardą, ant viršaus beriame uogas ir likusius trupinius, lengvai paspaudžiame. Dedame atgal į orkaitę ir kepame dar pusvalandį. Palaukite, kol trupiniuotis visiškai atvės, nes tik tuomet jį galėsite supjaustyti gabalėliais.


Šiauliai
Neseniai autorinę kūrybą „atrakinęs“ Deividas Valma: muzika gimsta iš emocijų ir patirčių
Įvairių Lietuvos muzikinių projektų dalyvis ir finalistas Deividas Valma laidoje „Ką klausai“ papasakos ne tik apie tai, kaip dalyvavimas „X faktoriuje“, „Lietuvos balse“ ir kituose muzikiniuose gali pakeisti atlikėjo gyvenimą, tačiau pasidalins ir skaudžia patirtimi. Vaikinas užsimins, kad einant į tokius projektus, svarbu suprasti ir priimti vieną esminę sąlygą.
Laisvalaikis | 3 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Nuo kitų metų „Regitros“ padaliniuose keisis darbo laikas. Visi padaliniai dirbs nuo pirmadienio iki penktadienio, o didžiuosiuose šalies miestuose jų darbo laikas bus ilginamas iki 18.30 val.
Aktualijos | 2 MIN.
0
Kaune įvyko 2025 m. Lietuvos dailiojo čiuožimo čempionatas.
Sportas | 3 MIN.
0
Lietuva
Pasaulis
Gruodžio 15-oji – Tarptautinė arbatos diena; Lietuvos teismų diena.
Horoskopai | 5 MIN.
0
Los Andželo policija tiria Holivudo žvaigždės Robo Reinerio ir jo žmonos mirtį kaip „galimą žmogžudystę“, o tuo tarpu dėl režisieriaus, sukūrusio tokius hitus kaip „Kai Haris sutiko Salę“, mirties pradėjo plūsti užuojautos.
Pasaulis | 3 MIN.
1


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Nuo kitų metų „Regitros“ padaliniuose keisis darbo laikas. Visi padaliniai dirbs nuo pirmadienio iki penktadienio, o didžiuosiuose šalies miestuose jų darbo laikas bus ilginamas iki 18.30 val.
Lietuva | 2 MIN.
0
Nuo to, kad perpylus kraują ne tik donoras, bet ir recipientas bus vakcinuotas, iki to, kad pasiskiepijus nuo gripo kraujo negalima aukoti net keletą dienų. Tokie ir panašūs mitai bei klaidinga informacija kelia sumaištį visuomenėje kiekvienų metų rudens ir žiemos sezoną, kai pradedama aktyviai skiepytis gripo bei COVID-19 vakcinomis. Tad Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktorius Daumantas Gutauskas šalies gyventojus skatina nepasiduoti dezinformacijai. Realybė – kur kas paprastesnė: po daugumos vakcinų kraujo aukoti galima jau kitą dieną, o paaukotas kraujas recipientui vakcinos jokiu būdu perduoti negali.
Lietuva | 5 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 11 dieną Pociūnų bendruomenės namuose surengtas Radviliškio rajono savivaldybės vadovų susitikimas su vietos gyventojais. Tai buvo gyvas, dalykiškas ir pagarbus pokalbis apie tai, kas žmonėms svarbiausia – susisiekimą, vaikų saugumą, gyvenamosios aplinkos tvarkymą ir bendruomenės ateitį.
Politika | 4 MIN.
0
Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narių balsavimas buvo paskutinis žingsnis dėl ugdymo aplinkos mokesčio išlaikymo didinimo Šiaulių mieste ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą gaunantiems vaikams. Ir politikai buvo vieningi. Tėvams pinigines teks ploninti jau nuo Naujųjų, nes sprendimo projektas įsigalios nuo sausio 1 dienos. Vaikų vasaros atostogas taip pat teks planuoti atsakingiau. Ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą teikiančios švietimo įstaigos iš anksto neatostogausiančių vaikų tėvų reikalaus avansinio mokesčio.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Pasaulis
Los Andželo policija tiria Holivudo žvaigždės Robo Reinerio ir jo žmonos mirtį kaip „galimą žmogžudystę“, o tuo tarpu dėl režisieriaus, sukūrusio tokius hitus kaip „Kai Haris sutiko Salę“, mirties pradėjo plūsti užuojautos.
Pasaulis | 3 MIN.
1
Baltarusijos protestų lyderė Marija Kalesnikava, sekmadienį kalbėdamasi su žurnalistais, pareiškė, kad nieko nesigaili, – tokie jos žodžiai nuskambėjo po to, kai, tarpininkaujant Jungtinėms Valstijoms, ji buvo netikėtai išlaisvinta.
Pasaulis | 3 MIN.
2


Šiauliai
Pakruojis
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0
Su Pakruojo rajono savivaldybės vadovais – meru Sauliumi Margiu, vicemere Simona Lipskyte, administracijos direktore Aušra Dveliene ir savivaldybės skyrių vedėjais susitiko UAB „Milsa“ generalinis direktorius Mantas Makulavičius, vykdantysis direktorius Mindaugas Verbickas, AB „Klovainių skalda“ gen. Direktorius Gediminas Mozūras, projektų ir inovacijų direktorius Imantas Kuncevičius, UAB „Eksplosita“ verslo plėtros direktorius Vaidas Zubavičius.
Verslas | 2 MIN.
0

Kelmė
Šiauliai
2025 m. gruodžio 10 d. apie 13.30 val. Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelmės rajono pareigūnai Kelmėje, S. Šilingo g., pastebėjo moterį, kurios elgesys sukėlė įtarimų. Moteris rankoje gabeno kartoninę dėžutę, kurią patikrinus rasti septyni paketai su, įtariama, narkotinėmis (psichotropinėmis) medžiagomis.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Sekmadienio pavakare Šiauliuose aptiktas žmogaus kūnas.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Spindulio gatvėje oficialiai baigti rangos darbai. Čia iš esmės sutvarkyta važiuojamoji dalis: atnaujinta 660 m asfalto dangos kartu su nuovažomis.
Gatvė | 2 MIN.
1
Šiaulių rajone ketvirtadienio vakarą įvyko eismo įvykis, kurio metu, pirminiais duomenimis, vienas automobilis trenkėsi į kito galą. Vieno iš vairavusių asmenų sveikatos būklę medikai vertino ligoninėje.
Gatvė | 2 MIN.
0
Kaunas
Lietuva
Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad vakar, gruodžio 11 d., Kaune parblokštos dvi pėsčiosios.
Gatvė | 2 MIN.
0
Kasdien pravažiuojame dešimtis ar net šimtus kilometrų ir dažnas įsitikinęs – vairuoju atsargiai, man nieko nenutiks. Tačiau statistika kalba kitaip: kelių eismo įvykiai įvyksta per sekundę, o jų pasekmės gali būti gerokai skaudesnės, nei tikėtasi. Ne vienas vairuotojas pripažįsta, kad tik po pirmo rimtesnio incidento suprato, jog automobilio draudimas nėra formalumas, o reali finansinė pagalba, galinti apsaugoti nuo tūkstantinių nuostolių. Tokiais atvejais ypač vertinama, kai sprendimus galima priimti greitai – čia į pagalbą ateina ir Perlo draudimas, leidžiantis apsidrausti per kelias minutes.
Gatvė | 3 MIN.
0

Radviliškis
Radviliškis
2025 metų lapkričio 24–30 dienomis Santjage (Čilė) vyko Pietų Amerikos lengvosios atletikos meistrų čempionatas. Šiame čempionate dalyvavo sporto klubo „Salikalnis“ pirmininkė Genovaitė Kazlauskienė. Ji dalyvavo dvejose rungtyse (W75 gr.) ir laimėjo du aukso medalius.
Sportas | 2 MIN.
0
Antradienio vakarą Radviliškio sporto arenoje tvyrojo ypatinga atmosfera: FSK „Radviliškis“ žaidė paskutines šių metų rungtynes namuose.
Sportas | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Mokslinio tyrimo idėja – tirti miesto žaliųjų erdvių ekosisteminių paslaugų bendrakūros fenomeną taikant gyvosios laboratorijos (angl. Living Lab) metodologiją tvaresniems miesto žaliųjų erdvių vystymo sprendimams. Šiaulių akademijos socialinių ir gamtos mokslų tyrėjų grupė kartu su studentais ieško efektyvių būdų suderinti suinteresuotųjų pusių poreikius svarstant apie Šiaulių miesto žaliųjų erdvių ekosistemines paslaugas. Šis tyrimas padės priimti tvaresnius sprendimus kuriant ir vystant miesto žaliąsias erdves.
Mokslas | 2 MIN.
0
Rūta Balsė – muzikos pedagogė, neformalaus švietimo mokytoja-ekspertė. Rūta jau 25 metus vadovauja vaikų muzikos studijai „En den du“ ir 10 metų yra moterų ansamblio „Gegužė“ vadovė.
Veidai | 3 MIN.
0
Šiauliai
Šiauliai
„Čia ateina tie, kurie mato širdimi“, – sako Dovilė Jakimavičienė, „Oh yes I do“ ir „Gražūs dalykai“ įkūrėja. Šiaulietės parduotuvė-studija siūlo įvairias dovanų idėjas ir aksesuarus šventėms.
Veidai | 2 MIN.
0
Gruodžio 19 d. 18.30 val. Šiaulių kultūros centras kviečia visus susiburti Prisikėlimo aikštėje ir pasinerti į jaukią, šventinę nuotaiką – čia vyks Kalėdinių giesmių vakaras.
Kultūra | 2 MIN.
1


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Rūta Balsė – muzikos pedagogė, neformalaus švietimo mokytoja-ekspertė. Rūta jau 25 metus vadovauja vaikų muzikos studijai „En den du“ ir 10 metų yra moterų ansamblio „Gegužė“ vadovė.
Veidai | 3 MIN.
0
„Čia ateina tie, kurie mato širdimi“, – sako Dovilė Jakimavičienė, „Oh yes I do“ ir „Gražūs dalykai“ įkūrėja. Šiaulietės parduotuvė-studija siūlo įvairias dovanų idėjas ir aksesuarus šventėms.
Veidai | 2 MIN.
0


Lietuva
Pasaulis
Gruodžio 15-oji – Tarptautinė arbatos diena; Lietuvos teismų diena.
Horoskopai | 5 MIN.
0
Kalėdos Europoje turi daug veidų. Vokietijos mugės, garsėjančios savo mastu ir klegesiu, daugelį metų yra neatsiejama šventinio sezono kryptis. Tačiau lietuviai atranda ir kitą Kalėdų pasaulį – ramesnį, natūralesnį, jaukesnį. Į Skandinaviją prieš šventes verta keliauti tiems, kurie nori autentiškumo, atvirukuose matytų vaizdų ir patys patirti ypatingą ritualą – Šv. Liucijos dienos minėjimą. Keltų operatorius DFDS pranešime spaudai dalijasi, kuo Kalėdų mugės Skandinavijoje – ypatingos, ir ko būtina nepraleisti.
Laisvalaikis | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio 15-oji – Tarptautinė arbatos diena; Lietuvos teismų diena.
Horoskopai | 5 MIN.
0
Gruodžio 15–21 d. – gali vyrauti įtampa ir netikėtų posūkių laikotarpis.
Horoskopai | 8 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Šventiniu laikotarpiu tautiečių širdyse ir lėkštėse silkė užima garbingą vietą. Ji patiekiama su „patalais“, svogūnais, morkomis, grybais ar net razinomis – tikra klasika, be kurios sunku įsivaizduoti Kūčių stalą. Tačiau ši nedidelė, nebrangi ir ištisus metus prieinama žuvis – kur kas daugiau nei mūsų virtuvės pažiba. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ primena, kad silkė yra itin mėgstama ir kitų tautų virtuvėse, o jos maistinė vertė neretai lenkia net kur kas brangesnes žuvis.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Šventiniam laikotarpiui desertų studijos „Macaroom“ konditerės Giedrė Pečenkienė ir Jovita Morkūnaitė siūlo alternatyvą įprastiems ir visiems jau puikiai pažįstamiems imbieriniams sausainiams. Nors speculoos sausainių pavadinimas skamba neįprastai, tai įdomesnė imbierinių sausainių versija, kurią kiekvienas labai nesudėtingai pasigamins namuose.
Virtuvė | 3 MIN.
0