PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugpjūčio 28 d. 19:30

Sveika ir subalansuota vaikų mityba: specialistės patarimai

Marijampolė

Youtube stop kadras

Žaneta JakubauskaitėŠaltinis: mmm.lt


315868

Vaikams iškeliaujant į mokyklą, tėvams greta visų su mokslais susijusių rūpesčių nugula ir dar vienas – vaikų mityba. Kad viskas būtų paprasčiau, sveikatos specialistai pataria pirmiausiai turėti vaiko valgymų planą.

Paprastai pusryčiai valgomi namuose, priešpiečiai ir pavakariai – tai, kas dedama į priešpiečių dėžutę, pietūs – mokykloje šviežiai ruoštas šiltas maistas, o vakarienė – vėl namuose.

„Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas pusryčiai yra vaikms būtini. Atvykę į mokyklą, vaikai jau turėtų būti pavalgę. Rekomenduojama ryte valgyti maistą, turintį daugiau angliavandenių ir baltymų, pavyzdžiui, įvairias košes, ankštines daržoves bei viso grūdo produktus“, – sako Marijampolės visuomenės sveikatos biuro specialistė Rasa Brokienė.

„Vaikų pusryčių įpročiai labai priklauso nuo tėvų pavyzdžio. Jei tėvai nevalgo pusryčių, vaikams taip pat trūksta motyvacijos tai daryti. Tėvai turi būti pavyzdys vaikams, todėl svarbu pusryčiauti kartu su vaikais ir kartu ruošti maistą. Jei vaikas anksti keliasi į mokyklą ir ryte nepakankamai dėmesio skiria maistui, verta iš vakaro visai šeimai kartu pasiruošti pusryčius“, – teigia Rasa Brokienė.

Toliau – ne mažiau atsakinga dalis – užkandžiai priešpiečių dėžutėje.

„Kiekviena šeima turi savitus mitybos įpročius ir skirtingai supranta sveiką mitybą. Dažnai užkandžiams pasirenkami produktai, kuriuose gausu greitų angliavandenių, tokie kaip sausainiai, pyragaičiai, saldainiai ir kiti produktai, kuriuose dominuoja greiti angliavandeniai“, – pasakoja Marijampolės visuomenės sveikatos specialistė.

Specialistai rekomenduoja užkandžiams rinktis vaikų mėgstamus produktus, drauge aptarti, ką jie norėtų valgyti priešpiečiams. Priešpiečių dėžutę pasiruošti kartu, o vėliau leisti tai daryti savarankiškai.

„Užkandžiai gali būti įvairios daržovės, supjaustytos įvairiomis formomis, taip pat kepti vafliai iš viso grūdo miltų. Taip pat galima paruošti sveikus sumuštinius, naudojant sūrio užtepėles, praturtintas džiovintomis daržovėmis ir prieskoninėmis žolelėmis, vietoje įprastų padažų“, - teigia Rasa Brokienė.

Specialistė pabrėžia, kad sveikatai palankūs užkandžiai yra turintys mažiau cukraus ir mažiau druskos, neskrudinti ir nespraginti gaminiai. Patiekalai gaminami šviežiai, su daugiau daržovių ir viso grūdo produktų, turintys daug baltymų. Visuomet reiktų stengtis, kad vaikų priešpiečiai būtų subalansuoti, ne tik su angliavandeniais ir riebalais, bet ir su baltymais, kad sotumas būtų ilgalaikis, o augantis organizmas gautų jam būtinų „statybinių“ medžiagų. Žinoma, derėtų nepamiršti ir daržovių bei vaisių.