PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 3 d. 14:13

Šveicarų prokurorai tiria tiria įtarimus dėl suklastotų rinkėjų sąrašų

Pasaulis

Rinkimai / VRK

BNSŠaltinis: BNS


316777

Šveicarijos federaliniai prokurorai teigia, kad atlikdami tyrimą dėl galimo rinkimų rezultatų klastojimo, teisių grupei aptikus tūkstančius suklastotų parašų rinkėjų sąrašuose, nurodė apklausti įtariamuosius ir atlikti kratas jų namuose.

Šveicarijos žiniasklaidos grupės „Tamedia“ laikraščiai pirmieji pranešė, kad iniciatyva „Service Citoyen“ („Piliečių tarnyba“) pateikė skundą dėl pažeidimų, kurie galėjo iškreipti Šveicarijos rinkimų rezultatus.

Šie įtarimai sukrėtė pavyzdinę Šveicarijos tiesioginės demokratijos sistemą.

Šveicarijoje dauguma rinkėjų balsuoja paštu. Šioje šalyje keturis kartus per metus rengiami referendumai, suteikiantys piliečiams galimybę tiesiogiai dalyvauti formuojant politiką.

Kitas toks referendumas planuojamas rugsėjo 22 dieną. Vienas jame numatytų klausimų yra biologinės įvairovės projektas.

„Service Citoyen“ pirmininkė Noemie Roten pernai užsakė vienai įmonei surinkti apie 10 tūkst. parašų rinkėjų sąrašuose ir vėliau nustatė, kad beveik trečdalis parašų buvo suklastoti – su fiktyviais adresais, suklastotomis gimimo datomis ir pasikartojančiais parašais.

Ji pateikė 236 puslapių ataskaitą Šveicarijos generalinei prokuratūrai, kuri antradienį naujienų agentūrai AP pranešė, kad atlieka tyrimą.

N. Roten sakė, kad išvados „iš tiesų gali pakenkti Šveicarijos piliečių pasitikėjimui tiesiogine demokratija“.

Šveicarijos federalinė kanceliarija, prižiūrinti nacionalinius rinkimus, dar neatsakė į AP prašymą pakomentuoti galimą įtariamo pažeidimo poveikį.