PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Birželio 20 d. 12:40

Šveicarijos centrinis bankas antrą kartą iš eilės sumažino palūkanų normą

Pasaulis

SCANPIX nuotr.

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA


305768

Šveicarijos nacionalinis bankas, gegužę tapęs pirmuoju Vakarų šalies centriniu banku, sumažinusiu skolinimosi kainą, kuri buvo padidinta kovojant su infliacija, ketvirtadienį pranešė antrą kartą iš eilės apkarpysiantis savo palūkanas.

Pranešime spaudai SNB teigė savo pagrindinę palūkanų normą mažinsiantis 0,25 procentinio punkto iki 1,25 procento.

Bankas pakoregavo ir savo metines prognozes dėl 2024 m. infliacijos vidurkio ir šiuo metu prognozuoja, kad infliacijos rodiklis bus mažesnis ir sudarys 1,3 proc., o ne 1,4 proc., kaip buvo manyta pirmiau.

„Lyginant su praėjusiu ketvirčiu, bendras infliacijos spaudimas vėl sumažėjo“, – teigiama pranešime.

„Šiandien sumažinus pagrindinę SNB palūkanų normą, SNB galės užtikrinti tinkamas pinigų sąlygas.“

Po to, kai kovą iki 1,0 proc. sumažėjusi infliacija balandį ir gegužę vėl pakilo iki 1,4 proc., analitikai nesutarė, ar bankas imsis dar kartą mažinti palūkanas, ar ne.

Viso pasaulio šalių centriniai bankai pastaraisiais metais padidino skolinimosi kainą, siekdami suvaldyti infliaciją, kuri išaugo, atšaukus per COVID-19 pandemiją įvestus apribojimus, o 2022 m. vasarį Rusijai užpuolus Ukrainą ėmė kilti dar sparčiau.

SNB kovą priėmus sprendimą mažinti palūkanas, jo pavyzdžiu birželį pasekė ir Europos centrinis bankas. Tuo tarpu prognozuojama, kad JAV centrinis bankas palūkanas šiemet sumažins tik vieną kartą.

Daugelis tikisi, kad Anglijos bankas ketvirtadienį savo palūkanų nekeis. Tokį sprendimą tą pačią dieną jau priėmė Norvegijos centrinis bankas.