PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 3 d. 15:59

Su išpuoliais prie Izraelio ambasadų Šiaurės šalyse gali būti susijęs Iranas

Pasaulis

Švedijos ambasada / Elta nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


321921

Švedijos žvalgybos agentūra „Sapo“ ketvirtadienį pareiškė, kad su šios savaitės sprogdinimais ir šaudymu prie Izraelio ambasadų Švedijoje ir Danijoje gali būti susijęs Iranas.

„Yra keletas dalykų, kurie galėtų rodyti ta linkme, iš dalies dėl taikinių pasirinkimo ir veikimo būdų, bet tai labiau prielaida, o ne aiškus žinojimas“, – per spaudos konferenciją sakė „Sapo“ operacijų vadovas Fredrikas Hallstromas, paklaustas apie pranešimus apie Irano ryšį su išpuoliais.

Danijos policija pranešė trečiadienį sulaikiusi tris Švedijos piliečius po dviejų greičiausiai rankinių granatų sukeltų sprogimų netoli Izraelio ambasados ​​Kopenhagoje.

Švedijos policijos teigimu, antradienį per šaudymą Stokholme buvo taikytasi į Izraelio ambasadą.

Gegužę „Sapo“ pareiškė, kad Iranas verbuoja Švedijos nusikalstamų grupuočių narius, kad jie vykdytų „smurto aktus“ prieš Izraelio ir kitus interesus Švedijoje, Iranas tai neigė.

Švedijos transliuotojas SVT trečiadienį pranešė gavęs informacijos, kad du pastaruosius ​​išpuolius prie ambasadų užsakė Švedijos nusikalstamas tinklas „Foxtrot“ Irano įsakymu.

Danijos teismas ketvirtadienį dviem suimtiems švedams – 16 ir 19 metų amžiaus – skyrė kardomąją priemonę – suėmimą 27 dienoms. Kopenhagos policija pranešė, kad trečiasis švedas, sulaikytas netoli nusikaltimo vietos, buvo paleistas.

Nuo 2023 m. spalio mėnesio, kai prasidėjo Izraelio ir „Hamas“ karas, buvo pranešta apie kelis prieš Izraelį nukreiptus incidentus Švedijoje. Vasarį policija Izraelio ambasados ​​komplekso teritorijoje rado granatą, ambasadorius tai vadino bandymu įvykdyti išpuolį. Gegužę prie Izraelio ambasados ​​aidėjo šūviai, tai paskatino šalį sustiprinti saugumo priemones prie Izraelio ir žydų bendruomenės institucijų.