PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 4 d. 20:59

Švedijos URM pranešė atsistatydinantis ir pasitraukiantis iš politikos

Pasaulis

Tobias Billstromas. Žygimanto Gedvilos (BNS) nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


317039

Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas trečiadienį netikėtai paskelbė, kad atsistatydina iš pareigų ir pasitraukia iš politikos.

50-metis socialiniame tinkle „X“ teigė, kad su liūdesiu ir pasididžiavimu informavo Švedijos ministrą pirmininką Ulfą Kristerssoną apie savo atsistatydinimą.

T. Billstromas, kuris U. Kristerssono kabinete užsienio reikalų ministru dirbo nuo tada, kai 2022 metų spalį pradėjo dirbti koalicinė vyriausybė, nepateikė jokių savo sprendimo priežasčių.

„Savo ruožtu dabar visiškai pasitrauksiu iš politikos. Tai reiškia, kad palieku ir savo vietą parlamente“, – sakė jis ir pridūrė, kad oficialiai pasitrauks iš pareigų, kai kitą savaitę darbą vėl pradės Švedijos parlamentas.

„Ką darysiu toliau, dar neaišku. Tačiau man tik 50 metų ir aš tikiuosi prisidėti ir sunkiai dirbti kitose srityse“, – tęsė T. Billstromas.

Jam dirbant vyriausiuoju šalies diplomatu, Švedija užbaigė stojimą į NATO po užsitęsusio proceso, kurio metu buvo bandoma įtikinti Turkiją ir Vengriją – jų ratifikavimo reikėjo, kad Švedija taptų JAV vadovaujamo karinio aljanso nare.

Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą Švedija atsisakė du šimtmečius trukusio karinio neprisijungimo ir pateikė prašymą dėl narystės NATO.

T. Billstromas pažymėjo, kad „mūsų saugumo padėtis yra rimčiausia nuo Antrojo pasaulinio karo laikų“, paminėdamas karą Ukrainoje ir padėtį Artimuosiuose Rytuose.

„Mano įpėdiniui, kuriam linkiu didžiausios sėkmės, užduočių netrūks“, – sakė besitraukiantis švedų ministras.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pareiškime U. Kristerssonas palinkėjo T. Billstromui sėkmės ateities darbuose.