REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Birželio 27 d. 19:32

Švedijoje paauglys pripažintas kaltu su ginklu važiavęs į Izraelio ambasadą

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


306867

Ketvirtadienį Švedijos teismas pripažino kaltu penkiolikmetį, turėjusį pusiau automatinį ginklą, kai taksi vyko į Izraelio ambasadą Stokholme.

Apkaltinamasis nuosprendis paskelbtas praėjus mažiau nei mėnesiui, kai Švedijos žvalgybos agentūra apkaltino Iraną verbuojant gaujų narius pulti Izraelio interesus šioje Skandinavijos šalyje.

Berniukas buvo sulaikytas gegužės 16 d., kai policija pietiniame Stokholmo priemiestyje sustabdė taksi, važiavusį į Izraelio ambasadą sostinėje. Paauglys turėjo ginklą striukėje.

Kitą naktį po šaudymo prie Izraelio ambasados ​​buvo suimtas 14-metis berniukas. Šis tyrimas vis dar vyksta.

Penkiolikmetis, nuteistas 11 mėnesių nepilnamečių priežiūrai, Nackos apygardos teismui sakė, kad jam buvo liepta paimti ir pristatyti prekę, jis manęs, jog tai bus narkotikai, ir tik pakeliui paėmęs daiktą pamatęs, jog tai ginklas. Jis sakė, kad tik įsėdęs į moters iškviestą taksi sužinojo, jog važiuos į Izraelio ambasadą. Taksistas patvirtino, jog ambasados ​​adresą vairuotojui nurodė moteris, kurios tapatybė nenustatyta. Paauglys teisme sakė jautęsis apgautas, bet vis tiek vykdęs užduotį.

Prokurorai pateikė įrodymus iš berniuko išmaniojo telefono, rodančius, kad jis ieškojo maršruto į ambasadą, tad teismas nusprendė, jog jaunuolis „žinojo, jog keliaus į ambasadą“. Teismas pabrėžė, kad tą vakarą „nebuvo atliekamas joks tyrimas, kas iš tikrųjų buvo planuota“, nežinoma, kodėl policija sustabdė taksi.

Švedijos žvalgybos agentūra „Sapo“ gegužės 30 d. apkaltino Iraną Švedijoje verbuojant gaujų narius, taip pat ir vaikus, vykdyti „smurto veiksmus prieš kitas valstybes, grupes ar žmones, kuriuos laiko grėsme“. Žvalgyba ypač paminėjo „Izraelio ir žydų interesus, taikinius ir operacijas Švedijoje“. Sausio 31 d. Izraelio komplekso teritorijoje policija rado granatą.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA